0

Д ирекция на полицията във Враня, Сърбия е върнала конфискуваните на 8 ноември 23 броя книги „Елегия за Краището“ с автор Едвин Сугарев, научи „Телеграф“.

Произведенията са предоставени в полицейския участък в Босилеград, след което са върнати от униформени полицаи в офиса на Културно-информационен център (КИЦ) „Босилеград“, съобщиха за „Телеграф“ от там. Висшия съд във Враня все още не се е произнесъл по предварителното производство, което бе заведено срещу председателя на КИЦ Иван Николов, като домакин на мероприятие организирано, за да представи творбите на бившия ни консул в Ниш Едвин Сугарев. Книгите бяха иззети от сръбските полицаи под предтекст, че са веществени доказателства срещу Иван Николов по заведено предварителното наказателно производство по сръбския Наказателен кодекс.

Униформени нахлуха в КИЦ по време на представянето и иззеха творбите на Сугарев. Скандалната проява на Сърибя предизвика остра дипломатическия реакция от страна на България. Самият Едвин Сугарев не бе допуснат да влезе на сръбска територия през ГКПП Олтоманци и така не стигна до населения над 90% с българи Босилеград. Сръбският посланик в София Желко Йович бе извикан в Министерството на външните работи на България, а българският посланик в Белград внесе демарш в сръбското Министерство на външните работи, като бе поискано обяснение и извинение.

В ДЕНЯ НА ПОКРАЙНИНИТЕ: Сръбски ченгета нахлуха в БГ центъра в Босилеград, отарашиха го!

Този случай и положението на българското малцинство стана причина за „сериозен разговор“ на президентската среща между Александър Вучич и Румен Радев, преди няколко дни в Ниш, при откриването на интерконектора със Сърбия. Президентът Радев заяви, че недоразумения като „арестувани книги“, няма да способстват за европейския път на Сърбия и че е получил гаранция от президента Вучич този въпрос да бъде решен.

ПОРЕДЕН НЕДОБРОСЪСЕДСКИ АКТ: Сърби спряха българи за изложба в Босилеград

Дни след това идва и решението на полицията във Враня, която връща книгите в българския център в Босилеград. Това не е изолиран случай. Преди време бяха задържани паметните плочи с имената на невинно избитите босилеградчани по време на Босилеградския погром, състоял се на 15 май 1917 г., когато местното население е изклано от сръбски четници. Едва след намеса и разговори на високо ниво плочите бяха върнати обратно на КИЦ „Босилеград”, но и до днес те такта и не са поставени на публично място.

КИЦ-Босилеград