0

Т аксата за асансьор поскъпва двойно от началото на следващата година, обявиха няколко фирми, които се занимават с поддръжката на съоръженията. Увеличението се налага заради ръст на разходите за труд, материали, горива и други.

В момента едно семейство плаща 2 или 3 лева на месец, за да им бъде поддържан асансьорът в изправност. Предвижда се обаче таксата да бъде увеличена на 5-6 лева. Асансьорите са сложни съоръжения с повишена опасност и техниците, които ги поддържат, имат задължение да ги посещават ежемесечно и да ги привеждат в безопасно състояние, за да няма жертви, обясни Валентин Маринков, председател на Българската асансьорна асоциация, пред „Телеграф“.

За целта от фирмите, които се занимават с тази дейност предвиждат разговори с домоуправителите на етажната собственост, с които да се споразумеят за увеличението на таксата. Всяка фирма за поддръжка на асансьори трябва да си направи сметката и си определи цените, обясни Маринков. Той посочи, че повечето части се внасят от чужбина, а за старите асансьори се търсят стругари, фрезисти и се пригаждат втора ръка.

Собственик на компания за поддръжка на лифтове в жилищни сгради коментира, че при него цената се определя на етаж. Например при 8-етажен блок с асансьор от масовия тип таксата е 15 лева на етаж или 120 лв. на месец. С повишението цената ще е 20 лева на етаж или 160 лева, обясни собственик на фирмата, която поддържа асансьори в София. Той допълни, че има възможност и за предоставяне на отстъпки в рамките на 10-15 лв., ако в сградата живеят социално слаби или част от апартаментите са празни. Такива са цените за поддръжка в сградите с асансьори от по-стар тип. При новите сложността е много по-голяма, защото има автоматични врати и поддръжката е по-скъпа. В момента таксата е по 20 лева на етаж, а с увеличението може да отиде на 25 лева.

Голяма част от фирмите за поддръжка на асансьори работят в сивия сектор, коментира още Маринов. Те може да предлагат по-ниски цени, но нямат договор и не носят отговорност при авария. За да се реши този проблем, трябва да има по-строг контрол и привеждане на асансьорите в България към европейските нормативни изисквания, обясни председателят на асансьорната асоциация.

Маринов изрази притеснения относно кадрите в сектора. По думите му в Русе след затваряне на техникума за поддръжка на асансьори са останали техници на пенсионна възраст. След няколко години няма да има кой да поддържа асансьорите, тъй като не се обучават хора за тази дейност.

Асоциацията е запознала бившия служебен министър Кирил Петков с проблемите при асансьорите и настояла да се вземат мерки и се подновят съоръженията с финансиране от Плана за възстановяване.