0

Е дин за всички, всички за един – това е девизът на предстоящия местен вот, който вече се развява като предизборно знаме.

Идеята е заимствана от прословутия роман на Дюма „Тримата мускетари“. В наши дни (и в побългарения вариант) Граф дьо Тревил, Атос, Портос, Арамис, Д'Артанян са интелектуалци. Не е задължително да са от благороднически произход. И не е задължително да изповядват идеите на кандидата, зад когото застават. Набор от имена, необходими, за да бъде излъчен даден човек за висок пост – кмет или президент. Или пък група от хора, които да подкрепят един политик в намерението му да прави партия.

Най-малко три инициативни комитета загряват на тъч линията. Първият от тях (анонсиран като „широк“) извади на масата най-силната си карта. "Продължаваме промяната", "Демократична България", "Спаси София", гражданската платформа "Екипът на София" и не на последно място - широк инициативен комитет, ще играят на „всичко коз“ с валето Васил Терзиев. 

Защита

“Подкрепям Васил Терзиев 100%. Той също не послуша страховете на онези, които му казваха “не го прави”. Васил е един от най-успешните млади хора, който повиши репутацията на България по света с успеха на Телерик, направи академията, в която вложи лични средства, движен от мотивацията да помогне на хиляди българи. Защо му трябваше да влиза в политиката? Отговорът е прост: от чувство за отговорност и защото има куража да променя!“. Така съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков защити общата кандидатура, срещу която обаче имаше доста резерви в средите на твърдия електорат на коалиционния им партньор „Демократична България“. Още в момента, в който името на Терзиев изплува на повърхността, все още неофициално, се появиха критики, че той е неразпознаваем, неопитен в попрището на политиката и богат. Това последното има значение. Българинът традиционно не обича заможните хора и се съмнява, че са постигнали просперитета си без начален тласък и фундамент, на който да стъпят. Последваха и конкретни атаки срещу Терзиев заради неговия произход. И докато част от представителите на широкия инициативен комитет се гърчеха в опити да защитят тезата, че човек не носи отговорност за предците си, дори те да са свързани с бившата Държавна сигурност, Кирил Петков подхвана друга линия – за бабите и дядовците в лагерите. Това обаче не успя да измести центъра на тежестта. 

Разговорът за реставрацията на „децата на ДС“ не успя да се неглижира и от порция колажи, с които симпатизанти на ПП и ДБ заляха мрежата. На един от тях Дарт Вейдър казва на Люк Скайуокър да се кандидатира за кмет. Така всички щели да разпитват кой е баща му. Тази леко инфантилна реакция на хора над 50-те, приели „Междузвездни войни“ за паралелна реалност, отприщи вълна от гневни реакции. 

Анкета

Сондаж от независимата програма на „Галъп интернешънъл болкан“, проведен между 14 и 19 юли, сочи, че мнозинството от анкетираните – 64,2%, споделят мнението, че кандидати за местните избори не трябва да имат близки, свързани с бившата Държавна сигурност. 29,6% не са съгласни с твърдението. Останалите не могат да преценят.

На фона на тези обществени нагласи се появи втори инициативен комитет от журналисти и интелектуалци, който излъчи кандидатурата на проф. Вили Лилков за кмет на София. Голяма част от участниците в него били част от СДС и са част от дясното в София. Така дясното изведнъж се сдоби не с един, а с двама кандидати. Което неминуемо доведе до разговори, че когато двама се карат, обикновено третият печели. Предстои да се разбере чие дясно лоби ще надделее. Терзиев е по-млад, което може да е както предимство, така и недостатък. Лилков пък е член на СДС, един от учредителите на ДСБ и председател на ДСБ-София. Бил е общински съветник, като се е кандидатирал и за кмет на София. Но най-важният му коз е липсата на ДС минало. 

И тъй като рефренът е за инициативните комитети, не върви да не се спомене, че проф. Лилков през 2021 г. беше част от инициативния комитет, който издига Анастас Герджиков за президент на България. Това пък провокира коментари дали към тази кандидатура няма да се наклонят и симпатиите на ГЕРБ. 

Ето част от „мускетарите“, които застанаха зад кандидатурата на Вили Лилков – Богдана Карадочева, Васко Кръпката, Аня Пенчева, Ивайло (Нойзи) Цветков, Иван Лечев, Михаил Вешим, Надежда Нейнски, Муравей Радев, проф. Кирил Топалов, Стефан Димитров, Теди Москов и др.

Още два инициативни комитета се готвят да влетят на терена и да се борят за купата на местния вот. Според източници на „Телеграф“ в най-скоро време ще бъде излъчена кандидатурата за кмет на синдикалистката Ваня Григорова. А партията „Изправи се, България“ изненада столичани с кандидатурата на Никола Вапцаров за кмет на София, след като месеци наред се говореше, че самата Мая Манолова е решила да се пробва отново. Впрочем при създаването на партията също се изтъкваше, че зад нея има инициативен комитет. Но резултатите на парламентарните избори изобщо не бяха атестат за широка подкрепа.

„Битката за София вече започна. На терена се появиха кандидати, издигнати на тъмно и с неясни каузи. Общото между всички е, че са удобни за управлявалите 18 години София – Борисов, Фандъкова, ГЕРБ, и по никакъв начин не застрашават порочния им модел в София“, гръмко заяви лидерът на "Изправи се, България" Мая Манолова при представянето на кандидата. Който обеща да направи ревизия на последните 18 години управление на ГЕРБ в София. Вапцаров е едно от лицата на протестите през 2020 г. Но това не е чак такъв жокер, защото си спомняме и други лица от протестите, които се заричаха, че се борят срещу партията, с която впоследствие направиха „кабинет на ротация“.

Да не забравяме, че над сто общественици, хора от местната власт, преподаватели, артисти, спортисти и хора, ползващи се с доверието на обществото, обединени в инициативен комитет, застанаха зад кандидатурата за втори мандат на президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова през 2021 г. Днес би било любопитно да се анкетират по списък, за да се види колко от тях продължават да го подкрепят.