0

О рганизаторът на инициативата „Неделно хоро“ Цветомир Христов поиска то да бъде вписано като културно-масово мероприятие в календара на София.

Както „Телеграф“ писа, това предложение идва, след като организации за авторски права погнаха ентусиастите да тропат народни танци в пространството пред Централна баня и на други места в столицата да си плащат за музиката, с която озвучават мероприятията. Искат им по 100 лева на мероприятие, въпреки че те се озвучават с любителска техника и с музика за свободно ползване в YouTube, а от инициативата не се печели.

Тормоз

За да избегнат този тормоз, организаторите на други подобни инициативи са се изхитрили и ги заявяват като протести по Закона за събранията, митингите и манифестациите. „Аз държа това да си остане културно-масово мероприятие. Затова направих проучване по въпроса как може да се впише като проява в календара на София“, сподели пред „Телеграф“ Цветомир Христов. Оказало се обаче, че това не е толкова просто. Може да се случи само ако зад идеята и нейната реализация стои юридическо, а не физическо лице. Според организатора на „Неделно хоро“ това е абсурд. „Държавата трябва с фонд да пази фолклора, а не по площадите с касички пари да събираме“, възмущава се той.

Ротация

На среща в Столичната община преди месец получили предложение, за да спрат жалбите за „превишаване на нивата на шум“, танците да минат на ротационен принцип. Посочени били четири места в София - площад „Бански”, площад „Света Неделя” , площад „Независимост” и площад „Атанас Буров”. Участниците в инициативата „Неделни хора” приели предложението. Така на 25 декември те закриха годината с пъстро зимно Коледно хоро на площад „Бански”. А ще открият новия сезон 2023 с Неделно хоро на 1 януари на площад „Света Неделя”.