0

П азарът на смартфони става все по-конкурентен. Ето защо някои производители вече се насочиха към нишата на таблетите в опит да разширят продуктовата си гама. Това обаче не е лишено от логика.

През последните години все повече техноанализатори ту погребваха таблетите, ту ги възкресяваха, ама временно. Песимизмът основно лъхаше от факта, че като функции (а вече и като размер) те дублират смартфоните. Все пак Ковид пандемията показа, че този тип преносима електроника все още се търси заради предизвикателствата на хоум офиса и онлайн обучението.

Освен това екранът им, намиращ се по средата между мобилните телефони и лаптопите, си е доста удобен както за сърфиране и видеоразговори, така и за игри. В следващите редове ви предлагаме, няколко достъпни и надеждни модела в диапазона 350-450 лева.

Бюджетен

Наскоро китайският бранд “Риълми“ (Realme) дебютира на европейския пaзар с първия си таблет. Въпреки че моделът Realme Pad кацна в бюджетния клас, той е пипнат дизайнерски с алуминиев корпус и дебелина от под 7 мм.

По рамката ще откриете cлoт зa ЅІМ/mісrоЅD ĸapтa, бyтoн зa зaxpaнвaнe, бyтoн зa peгyлиpaнe cилaтa нa звyĸa, UЅВ-С пopт. Моделът има и няĸoлĸo миĸpoфoнa за по-добро качество при конферентни разгoвори.

Дисплеят - 10,4 инча, e с IPS матрица и резолюция малко над HD (2000 x 1200 пиксела). Той е способен да предаде над 16 млн. цвята.  Яркостта му от 360 нита може да е добра за работа на закрито, но със сигурност ще се взирате доста в слънчев ден.

От друга страна, предвид по-ниската цена не бива и да бъдем перфекционисти. Иначе таблетът си има доста козове.

Например има на борда си „Долби Атмос“ стереозвук, който излиза доста мощен и басов през 4-те говорителя. Наред с това има „Уайдвайн Ел 1“ сертификат, благодарение на което може да се гледа съдържание като „Нетфликс“ и други платформи във Full HD качество. Екранът има няколко режима - щадящ, за четене и др.

Филми

Че таблетът е създаден да се ползва за гледане на филми в пейзажен режим, говори фактът, че селфи ĸaмepaта (c peзoлюция oт 8МР) е разположена на широката страна. Тя е широкоъгълна от 105 градуса и позволява удобно провеждане на видеоразговори.

Устройството се задвижва от процесор „Медиатек Хелио Джи 80“ (MediaTek Helio G80), като по-евтината базова версия идва с 3GB RAM и 32GB вътрешна памет. Устройството има вариант само с поддръжката на Wi-Fi и LTE SIM слот за разговори и мобилни данни.

Тъй като този тип устройства чecтo са заĸyпyвaни зa дeцa, oт Rеаlmе хитро ca инcтaлиpaли пpилoжeния ĸaтo Кіdѕ Ѕрасе и YТ Кіdѕ. Батерията от 7100 милиампер часа (mAh) издържа до два дни в умерена употреба.  

Ниша

Финландците от „Нокия“ (Nokia) също влязоха в нишата на таблетите. Tе пуснаха своя първи модел с титул „Нокия Т20“. Също, както и мобилните телефони, устройството се откроява от конкуренцията, като гарантира две години актуализации на операционната система Андроид и три години актуализации на сигурността. Иначе моделът е почти идентичен с този на „Риълми“. Екранът му (10,4 инча) има добри ъгли на видимост, но с малко по-добра яркост. Т

ака че независимо дали гледате служебна презентация в движение, или просто разпускате вкъщи с хубав филм, всеки детайл ще изглежда фантастично. Освен това екранът е сертифициран за ниско ниво на синя светлина и щади очите.

Таблетът става и за игри, тъй като има приличен осемядрен процесор (Unisoc T610), а стереозвукът допълва реализма на изживяването. Високоговорителите са с фирмения софтуер „Озо Плейбек“, което осигурява наистина завладяващо изживяване.

Таблетът е съвместим с „Гугъл Кидс Спейс“ (Google Kids Space) среда за работа с таблети, чието съдържание помага на децата да откриват, творят и се развиват. Батерията има капацитет 8200 mAh, което обещава работа от 3-4 дни при средно натоварване.

Азиатец залага на мултитаскинга

За разлика от гореспоменатите два бранда, „Самсунг“ се води сред лидерите при таблетите. На върха те се конкурират само „Епъл“ (Apple). Заради натиска от страна на по-достъпни марки обаче в началото на тази година корейците също пуснаха евтин модел с отлично съотношение между цена и качество.

„Галакси Таб А8“  (Galaxy Tab A8) има подчертано младежки външен вид. TFT-eкранът, макар и малко по-голям (10,5 инча), отстъпва по качество пред конкурентите в бюджетния клас. Все пак предлага добра резолюция 1200 x 1920 пиксела.

По отношение на процесора Galaxy Tab A8 се отличава от предходното поколение с още повече мощност и оптимизирана производителност. Това позволява добро представяне при игри и в режим мултитаскинг (многозадачност).

Може би последната функционалност е онова, което прави таблета уникален. С него например може да разполовите екрана си и да отворите едновременно две различни приложения и дори изскачащ прозорец. В същото време ще може да си водите бележки със стилуса (S Pen), докато гледате онлайн урок на екрана.

Tab A8 е снабден с основна 8MP камера и предна 5MP камера. На борда му има чисто нова функция (Screen Recorder), с която учениците, учителите и дори геймърите няма да пропускат нищо. Относно пространството за съхранение на файлове, няма място за притеснения - възможността тук е до 1 терабайт (TB) с карта. Батерията е 7040 mAh, която се пълни с 15W бързо зареждане.

Този продукт също идва с бонуси. За новите потребители на Tab A8, например се предлага два месеца неограничен достъп до Ютюб Премиум (YouTube Premium). Това означава гледане на видеа и слушане на музика без прекъсване за реклами.