0

Ш ефове и работници от няколко години са в спорове за хибридната и дистанционната работа - помага или вреди. Сега обаче налице е новият спор - как метавселената ще се отрази на работата.

Новият метод за социално общуване, който качва Фейсбук, Инстаграм, Зуум, Скайп и всичко това на едно много по-високо и визуално осезаемо ниво, въодушевява едни и силно притеснява други. Чисто физически това, което ще се случи, и то масово до 2030 г., според очакванията на специалистите, е, че ще слагаме сетове за виртуална реалност на главите си и ще общуваме директно с колеги, началници и т.н. или по-скоро с техни дигитални аватари във виртуален офис.

Проучване

Ново проучване, публикувано от ExpressVPN, е тествало отношението на 1500 служители и 1500 началници в САЩ относно бъдещето на работата в метавселената, съобщава технологичният сайт Gizmodo. Резултатите показват сериозни различия. Служителите се чувстват много по-загрижени от работодателите си, че са принудени да използват виртуалната реалност за достъп до работното място. Като цяло работодателите са много по-развълнувани и оптимистично настроени относно метавселената на работното място отколкото е персоналът. От друга страна, работниците са по-склонни да бъдат по-разтревожени и по-подозрителни относно концепцията за метавселената, отколкото техните шефове. По-големите компании, тези с повече от 500 служители, също са по-склонни да смятат, че метавселената ще има по-положително въздействие върху стреса или баланса между работата и личния живот. Повече време у дома, по-малко пътуване до работа, познато, нали?

Пространство

Според мнозина обаче във виртуалната реалност работодателите ще са много по-улеснени да следят служителите си. Проучването сочи, че докато 55% от анкетираните дори и сега подозират, че шефът им шпионира тях или работата им, то 73% от работодателите директно признават, че са наблюдавали служителите си. В допълнение 63% от служителите казват, че са загрижени, че шефът им ще събира данни за тяхното местоположение в реално време и дори за активността им на екрана във всеки един момент. В проучването работодателите признават, че най-вероятно ще наблюдават посещенията на уебсайтове и това за какво ползват времето си на екрана служителите им. Някои обаче стигат дотам да признаят, че ще проследяват движението на тялото, очите и социалните взаимодействия на подчинените си. От анкетираните близо половината от служителите са загрижени, че техните работодатели ще накърнят тяхното дигитално лично пространство и сигурност.

Опити

В момента Meta и Microsoft остават основните две компании, които се опитват да наложат идеята за постоянна работа в метавселената в бъдещето. Проучвания обаче показват, че служителите се чувстват по-свързани с колегите си чрез лични срещи, имейли или чат, докато шефовете предпочитат видеоконференции или метавселената.

Прясно проучване от юни на екип от изследователи в Германия включи 16 души да опитат да прекарат една седмица, работейки на пълен работен ден в метавселената. Резултатите не са били впечатляващи. Няколко участници са се отказали след кратко време, използвайки устройствата за работа. Тези, които не са се отказали, пък казват, че в метавселената се чувстват, сякаш имат повече работа, отколкото в нормален офис. Те също са докладвали за повишено напрежение в очите, зрителна умора, главоболие и всичко друго, което всеки, който е използвал VR очила за повече от няколко часа наведнъж, би ви казал.