0

Л ещен е едно прекрасно кътче, където времето сякаш е спряло.

Повечето от къщите за гости в архитектурния резерват притежават сертификат „Зелена къща”. Това означава, че в накацалите по склона на Родопите сгради има автентично посрещане и грижа за природата при обслужването на гостите. Признанието се дава и на семейни хотели, които успешно са преминали оценка за съвместимост с европейските критерии за качествено настаняване, където отрицателното въздействие върху природата е сведено до минимум. Домакините пък познават своя край и умеят да представят на гостите красотата на заобикалящата природа, чара на традиционния бит и особеностите на местната кухня. Те полагат старание стопанството им да пести природните ресурси, да не замърсява околната среда и насърчават гостите да пътуват по един отговорен начин и с уважение към природата.

Забележително

Интересът на наши и чужди туристи се увеличава непрекъснато. С постоянен адрес тук са една шепа хора. „Често гостите ни са с пъти повече от нас“, шегуват се местните. Посетителите не пропускат да разгледат автентичните къщи, вековните строежи, красивата природа. Лещен е един от най-привлекателните и запазени през вековете курорти за селски туризъм в България. То е разположено на 600 м надморска височина в крайните южни склонове на Западните Родопи. Жителите му се гордеят със старобългарските къщи. Повечето са реставрирани и предлагат характерната за този край възрожденска атмосфера, съчетана с модерен комфорт. Разположени са по стръмните склонове на планината и носят всички белези на ковачевския архитектурен стил. Най-забележителните архитектурни паметници са църквата „Света Параскева” от 1837 г. и Килийното селско училище. Наблизо се намира резерватът Тъмната гора, който е с вековни буки и елови дървета, тук са скалните образувания, известните като тракийски светилища Козият камък и Черната скала, каньонът на река Канина и живописната местност Синият вир, има и много екопътеки.

Хармония

Лещен грабва очите и сърцата на гостите си с хармонията между къщите и гората, която го е обгърнала отвсякъде. Калдъръмени улички се провират между високите, подобни на крепостни стени огради, и въпреки че всичко е от камък и глина, в Лещен цари уют и топлина. Шепата местни хора в селото настояват за ограничаване на строителството и забрана на бетоновите постройки. „Строят се все нови и нови къщи за гости“, споделят те. Леглата в селището вече са поне 200. Според жителите обаче населеното място ще престане да привлича туристи, ако не се вземат мерки в най-скоро време за ограничаване на бума на строителните дейности. Проблемът е, че се вдигат хотелски комплекси и къщи за гости, които нямат нищо общо с местната архитектура и начин на вдигане на сгради. Селото пък не разполага с необходимите комуникации – водопроводи, трафопостове. Жителите на Лещен не приемат начина на строителство на част от новите постройки – покриват се с керемиди, излива се бетон, поставят се прозорци с алуминиева дограма. Убедени са, че по този начин се съсипва уникалността на населените места. Защото интересът на туристите от страната и чужбина към тях е заради вековните къщи, измайсторени от дърво и камък, а покривите им направени с тикли (камък за облицовка). „Трябва да има изискване новите постройки да се правят в пълен синхрон с вековните къщи в селата ни”, настояват местните. „Туристите могат да се настанят в съвременни и модерни сгради навсякъде в големите градове. Но търсят автентичното и древното, затова идват насам“, убедени са те.

Хранят гостите с горски плодове и родопски гъби

„Храним гостите с плодове от гората, с гъби от Родопите, с екологично чиста храна. Често съм в ролята на гид, разказвам им историята и настоящето на селото. Почти всеки, който посещава минералните извори в село Огняново, идва тук да хапне нещо вкусно – лещенско кюфте, лещенска кълцана наденица, заек в тиква”, разказва един от местните жители. По думите му всеки посетител в селото пита и за добилата известност Глинена къща на Флинстоун, която е уникална и изградена в неповторим стил. В нея човек хем се пренася в каменната ера, хем ползва модерните бани и кабелната телевизия. Славата на Лещен води не само туристи в Родопите, но и много телевизионни екипи. Преди няколко години в селището се снима един от българските хитове – „Чужденецът” на режисьора Ники Илиев. Непрекъснато се заснемат реклами и видеоклипове на песни. „Запазената визия на селото отпреди два века е най-голямото ни предимство пред останалите населени места. Защото при нас всеки може да усети духа на българското, на автентичното, на истинското”, категорични са жителите на един от бисерите на Родопите.