0

О тдръпни се, Майкъл Фелпс – в града има нов рекордьор по плуване! Така западната преса прави намигване към американския плувец с най-много олимпийски медали за всички времена, 28 на брой, когато разказва историята за акула, подобрила световния рекорд по плуване в океана.

Копринената акула, наречена "Genie", е забелязана за първи път близо до Вълчия остров, на север от морския резерват Галапагос през юли 2021 г. Изследователите проследили епичното ѝ плуване, което било разпределено в 546 дни.

Акулата премина зашеметяващите 17 000 мили близо 28 000 км през Тихия океан. Genie била маркирана от учените, преди да започне своето дълго шампионско пътуване.

„Разбирането на миграционните пътища на копринените и други застрашени пелагични акули е от решаващо значение за разработването на ефективни стратегии за управление, за да се върне към продължаващото намаляване на глобалната популация“, казва д-р Пелайо Салинас де Леон, водещ автор на изследването.

За да го поставим в перспектива, това е еквивалентно на прекосяване на САЩ от бряг до бряг приблизително четири пъти!

Пътуването на акулата включвало две значителни западни миграции – по средата на пътя до Хаваите – простиращи се на 2900 мили (4755 км) от Wolf Island в международни води.

Маршрутът на Genie разбива предишния рекорд за движение на този вид морски чудовища почти шест пъти, според изследователите.

Д-р Салинас де Леон каза: „Акулите бродят из световните океани от стотици милиони години и границите на картата, които ние, хората, сме установили на хартия, не означават нищо за тях.

„Дългите им миграции през силно ловени международни води ги излагат на значителни рискове, подчертавайки необходимостта от координиран глобален отговор, за да се гарантира оцеляването на тази силно застрашена група видове.“

Копринените акули понастоящем са класифицирани като „уязвими“ в Червения списък на застрашените видове на IUCN и са особено уязвими от прекомерен улов благодарение на бавния си растеж и късна зрялост.

Изследователите се надяват, че пътуването на Genie ще подчертае необходимостта от международно сътрудничество за защита на копринените акули.

„Получаването на следи от акули с добра разделителна способност за местоположение за повече от година е в най-добрия случай трудно“, каза д-р Махмуд Шивджи, съавтор на изследването.

„В този случай успяхме да проследим Genie в продължение на 1,5 години, разкривайки неочаквано последователни, повтарящи се пътеки на огромни разстояния, стигащи далеч от брега, далеч отвъд настоящите морски защитени зони.

„Това откритие е призив за действие за всички заинтересовани страни, участващи в опазването на морето и управлението на рибарството, да работят заедно за защита на тези емблематични видове и океанските екосистеми, които обитават.“

*Източник: MailOnline