0

П о 1,5 лв. е плащала държавата месечно на работниците с войнишки пагони, които са участвали в изграждането на бузлуджанския мемориал.

Това си припомнят ветерани от някогашното ГУСВ (Главно управление „Строителни войски“).

Партизанин

Екипът е бил от състава на някогашната старозагорска строителна дивизия, командвана от бившия партизанин, заслужилия строител генерал-майор Делчо Делчев (1920-2007), който е поел обекта почти от първите дни.

На 28, 29 и 30 януари 1974 година са били извършени първите взривове за оформяне на изкопа на бъдещия фундамент. Заложени са били над 300 кг динамит, което е довело до снижаване на върха с близо 9 метра (днес официалната височина е 1441 м). Изкопани са били 15 000 куб. метра скала за основите. Средногодишно на обекта са работели между 500 и 550 строители с пагони: кофражисти, арматуристи, зидари и тенекеджии, чиито лагери са били в няколко новопостроени хижи. Мизерното заплащане било компенсирано от домашни отпуски и възможност отделни обекти да бъдат взети на акорд, което увеличавало заплатата до десетина пъти. Ветераните са категорични, че не е имало нито един фатален случай на трудова злополука.

Старт

Според публикация в някогашния вестник на ГУСВ „Трудово дело“ по думите на генерал Делчев стартът на строителството е бил даден със забиване на жалон и червено знаме в пряспа сняг почти на самия връх.

За пет денонощия непрекъснат труд е бил отлят бетонът на напрегнатия пръстен: конструкцията, на която се държи цялата сграда. Арматурата на този пръстен била толкова гъста, че вибраторите не можели да работят. И за да достигне пластичният бетон до дъното на кофража, се наложило командирите и бойците да удрят с дървени чукове стотици пъти. По спомени на казанлъчанина инж. Радко Чайлев в момента, в който Тодор Живков започнал да чете словото си при откриването на мемориала, се запалили кабели в подпокривната конструкция, но така и никой не разбрал за инцидента. Последвалото разследване установило, че кабелите били с неподходящо сечение.

Осветление

Елстанцията към дома паметник е била 3 мегавата, като 1,2 мегавата били само за отоплението. В основата на пилона на паметника е изграден трафопост с два трансформатора от по 630 киловата. 640 киловата е било ефектното осветление само на тавана на паметника, 56 киловата е било осветлението само на 70-метровия пилон с рубинената звезда. Пилонът е изграден от бригада трънски майстори, а самата звезда е била монтирана първо на земята. За предпазване от гръмотевици е имало три защитни пояса.

За цялото време са били монтирани 106 километра скеле и са завъртени 75 хиляди жабки (снадките на тръбите), налети са били 70 000 тона бетон и е използвана 3000 тона армирана стомана. Само за покриване на покрива с площ от 2500 кв. м са използвани над 100 т медна ламарина. При направата на мозайките с площ от 937 кв. м са изразходвани 40 тона позлатено стъкло и 2 750 000 тесери (камъчета).

Градежът струвал 24 млн. стари лева

Генералната сметка за цялото строителство на Бузлуджа била за 24 милиона лева, като 16,5 млн. лв. били за строителството и обзавеждането на самата Чиния.

Почти 80 на сто били събрани от дарителска всенародна акция.

Останалите отишли за административно-битовата сграда, за елподстанцията, за пътищата.