0

В ероятно хиляди и много разнообразни са професиите по света. За някои от тях всеки е чувал, а за други почти никой.

Ето топ 10 на едни от най-необичайните начини, по които може човек да си изкара хляба.

1. Тъпкач в метрото

Професия "Тъпкач в метрото” не е необичайна, но за Япония. Задачата на тези служители е да натикват пътниците във вагоните. Те отговарят и затова граждани да не преминават ограничителните линии преди метрото да пристигне.

След спирането издърпват слизащите за ръцете като внимават някой да не се спъне и да падне, защото е твърде вероятно да бъде стъпкан от тълпата. Освен това „тъпкачът“ упътва хората към врати, където все още има място, но основното им задължение е да направят така че вратите на влакчетата да се затворят така че да потеглят безпрепятствено. 

2. Гмуркач за голф топки

Любителите на голфа в повечето случаи няма да се втурнат да търсят топките, попаднали езерцата на игрищата.

А и защо да го правят, след като има специално обучени професионалисти.

Водолазите, които събират голф топки дежурят редовно по време на турнирите. На топка, извадена от дъното на езерце, получават по 6 цента, но топка по топка, годишният им доход в някои случаи може да достигне и милион долара.

3. Наемник за чакане на опашка

Фирми, предоставящи услугата "чакане на опашка", съществуват отдавна в различни страни. Родината на първата, официално регистрирана компания с такава дейност, е Великобритания. Сътрудниците в тези фирми са готови да висят вместо вас на всяка опашка до победен финал, да се блъскат, ругаят и правят всичко останало, което е нужно за постигането на желания от клиента резултат.

4. Роднина или гадже под наем

Първата официална компания по предоставяне на приятели и роднини под наем се появява в Китай. Услугите ѝ се ползват най-вече в навечерието на сватби, рождени дни и други тържества, където се очаква човек да се появи с придружител. Освен това срещу съответно заплащане може човекът да изслуша проблемите ви, да ви съпроводи на кино или театър, да се представи за ваш партньор пред близки, колеги или семейството. 

5. Подушвач на подмишници

Във всички големи компании за дезодоранти има хора, чиято работа е да миришат новосъздадените продукти и различните аромати как се държат върху кожата за даден период от време. Изискванията към тези специалисти са строги: те трябва да притежават силно обоняние, да не са пушачи и други подобни.

Ролята и на подушвача на мишници, е след като нанесе аромата върху подмишниците на участниците в експеримента и в рамките на 24 часа трябва, да следи как се променя дезодорантът.

6. Дегустатор на животинска храна

Дегустаторите на животинска храна са наемани от големите компании като те имат за задача да опитват храната за животни и да коментират качествата ѝ. Но спокойно – не я гълтат, а изплюват хапките, когато ги сдъвчат.

7. Професионална сънла

На много места дрямката в работно време може да доведе до уволнение. Но има щастливци, на които им плащат добри пари, за да поспиват през деня. В Нюйоркския музей на съвременното изкуство например на щатни длъжности работят млади жени, които по цял ден си спят кротко под одеяло в качеството си на изложбен експонат. Други пък тестват удобството на матраците преди да бъдат пуснати в продажба.

8. Специалист по изсъхване на бои

Тази специфична професия проследява времето, необходимо за пълното изсъхване на нанесени бои. Специалистът стои с таймер в ръка и от време навреме проверява докъде са стигнали нещата със изсъхването. Щом установи, че процесът е напълно приключил, записва времето, което е било необходимо на боята да засъхне напълно. Е, не е кой знае колко вдъхновяващо занимание. А и кариерното израстване е малко неясно.

9. Гид за тоалетни

Деликатната мисия е поверена на държавни служители в Япония, които помагат на заблудени минувачи и туристи да намерят най-близката тоалетна в района.

10. Професионални оплаквачи

В югоизточна Азия се наемат хора, които да плачат и ридаят колкото се може по-силно по погребения. Според традицията колкото по-шумно е едно подобно събитие, толкова по-лесно починалият достига задгробния живот.