0

А ко чувствате, че живеете в убедителна виртуална реалност, подобна на Матрицата, учен смята, че може би сте прави.

Мелвин Вопсън, доцент по физика в университета в Портсмут, твърди, че цялата ни вселена може да е усъвършенствана компютърна симулация. И доказателството, че тази така наречена хипотеза за симулация е вярна, може да се крие на видно място в Библията.

Професор Вопсън каза пред Daily mail: „Библията ни казва, че сме в симулация и също така ни казва кой я прави. Това се прави от  изкуствен интелект“.

Професор Вопсън посочва Евангелието от Йоан, една от първите четири книги на Новия завет, втората част от християнската Библия. Евангелието на Йоан започва със силното изявление: „В началото беше Словото и Словото беше у Бога и Словото беше Бог.“

Професорът казва, че този стих има „дълбоко теологично значение в християнската доктрина“, но също така носи „интригуващи последици“, когато се разглежда в контекста на вселената като симулация. 

Той твърди, че „Словото“ в това известно изречение се отнася до основния компютърен код, който управлява и контролира симулацията. 

Както всеки, който е гледал Матрицата, ще знае, всяка компютърна симулация, голяма или малка, се състои от букви и цифри, които описват правилата за цялото творение. 

Освен това академикът твърди, че „Словото беше Бог“ може да означава, че Бог е част от симулацията, а не отделен от нея. 

С други думи, субектът, който контролира всичко – Бог – също е записан в кода. 

Професор Вопсън обяснява: „Кодът, управляващ симулацията, не е отделен от божественото, а по-скоро неразделна част от него, може би изкуствен интелект.“

В Евангелието на Йоан се казва: „Всичко чрез Него стана и без Него нищо не стана... Отново, това твърдение подкрепя теорията за симулираната вселена, предполага професорът. „Това предполага, че актът на сътворението, както е описано в Библията, може да бъде аналогичен на божествен акт на програмиране и симулация”, казва още той.

Професор Вопсън очерта хипотезата си в новата си книга „Reality Reloaded: The Scientific Case for a Simulated Universe“. Той казва, че това дори не е нещо, в което непременно вярва, а „изключително наблюдение, което заслужава внимание“. 

„Това, което е наистина забележително, е, че дадената интерпретация е напълно съобразена със събитията в нашето време: появата на ИИ, а също така е точно това, което „Матрицата“ проектира“, каза той. 

Въпреки че мислите на професора може да изглеждат кощунствени за някои, той казва, че това може да има „дълбоки последици за християнската теология“. 

Той вярва, че има припокриване, където вярата в теорията за симулираната вселена и религиозната нужда от всемогъщ създател „могат да съществуват хармонично“.  

Теорията на симулацията не е уникална за професор Вопсън. Тя всъщност е популярна сред редица известни личности, включително собственикът на Tesla Илон Мъск и американския астрофизик Нийл Деграс Тайсън.