0

П рез последните две години в болниците в Съединените щати, Канада и Австралия идват юноши със странни тикове. Особено често срещано е състоянието при момичетата.

В началото лекарите не разбрали каква е причината. Отнело им време да открият, че всички пациенти имат нещо общо - непрекъснатото излагане на видеоклипове на хора със синдром на Турет в TikTok.

Мигане, повтарящи се или резки движения, нежелани звуци и странни жестове. Това са симптомите на TikTok тиковете. Това са необичайни поведения, показвани от стотици деца, когато постоянно са изложени на видеоклипове на хора със синдром на Турет в TikTok. Феноменът за първи път намира място в медиите през октомври, когато в материал на The Wall Street Journal се разказва за него.

Кирстен Мюлер-Вал, професор по психиатрия в Медицинския факултет в Хановер, обяснява, че странните признаци се диагностицират при деца. Обикновено се появяват в много рано, около шестгодишна възраст. Освен това всеки индивид проявява свои собствени отличителни видове тикове.

Тиковете са несъзнателни и неволни. С други думи, засегнатите млади хора (главно момичета) нямат контрол върху тези конкретни жестове и изражения като прочистване на гърлото, неволни гримаси, примигване, резки движения.

Оказва се, че през последните години е било модерно да се гледат видеоклипове в TikTok на млади хора, страдащи от синдрома на Турет. След това интернет алгоритмите предизвикват появата на подобно съдържание на екрана. Това излага децата и юношите с часове на неконтролирани тикове, спазми и вербализации, които в крайна сметка те несъзнателно имитират, пише Mila.

Изследователите твърдят, че много от децата, страдащи от феномена, известен като TikTok тикове, вече са били диагностицирани с тревожност или депресия. Тази симптоматика се засилва допълнително по време на пандемията.

Изследователите също така въвеждат етикета „масово социогенно заболяване“. Злоупотребата със социалните медии оформя поразителни нови психологически разстройства. Тревожността, тъгата, самотата и ниското самочувствие са истинските корени на проблема, а не толкова самият TikTok обаче, предупреждават експертите.

*Източник: Woman.bg