0

Е ксплозията в интереса към изкуствения интелект (ИИ) в последните два месеца принуди европейските законодатели към нещо необичайно - да реагират светкавично. Само за 11 дни една малка група политици в Европарламента съставиха нов проектозакон, който може да се превърне в бъдещо забележително законодателство за обуздаването на изкуствения интелект в Европа, разказва Ройтерс. 

Надпревара

Основна причина за тези спешни действия е изкуствен интелект (ИИ) от типа на безплатния ChatGPT, който поставя под съмнение както авторските права, така и основни етични норми в обществото такова, каквото го познаваме. Преди две години предложението за закон за ИИ включваше само едно споменаване на думата „чатбот“... А от началото на тази година членовете на Европейския парламент се надпреварваха да актуализират тези текстове, за да наваксат в експлозията на интерес към генеративния ИИ. Той провокира страхопочитание и безпокойство, откакто OpenAI представи ChatGPT преди шест месеца. В крайна сметка бе преценено, че е по-рационално да бъде внесен изцяло нов проектозакон като основна част от усилията да се държи изкуственият интелект под контрол.  За жалост този проект не е окончателен и според юристи вероятно ще отнеме години, за да влезе в сила. Но пък скоростта на изработването му е рядък пример за консенсус в Брюксел, който често е критикуван за бавния темп на вземане на решения. В предложения текст изкуственият интелект се разделя на четири категории на риск: нисък, среден, висок и „неприемлив“.

Популярност

От стартирането си през ноември м.г., ChatGPT се превърна в най-бързо развиващото се интернет приложение в историята и предизвика бурна активност от конкурентите на автора му - Big Tech, както и нови инвестиции в така наречения генеративен (създаващ) изкуствен интелект. Огромната популярност на подобни приложения накара еврокомисарят по индустрията Тиери Бретон да призове за регулиране на услуги, подобни на ChatGPT.

В същото време Илън Мъск създаде група, която излезе с позиция за по-строги регулации и предупреди от екзистенциалния риск, който се създава от изкуствения интелект.
На 17 април т.г. евродепутатите, участващи в изготвянето на новото законодателство, подписаха отворено писмо, в което се съгласиха с някои части от призива на Мъск и дори призоваха световните лидери да проведат среща на върха, за да намерят начини да контролират развитието на напредналия изкуствен интелект.
Същия ден двама от тях - Драгош Тудораче и Брандо Бенифей - предложиха промени, които биха принудили компаниите, които използват генеративен изкуствен интелект, да разкриват всеки защитен с авторски права материал, използван при обучението на техните модели-роботи, които след това сглобяват и създават готови текстове, музика, песни или картини. 

Недоверие

Но дори това доста крайно предложение е получило подкрепа от различни фракции в Европарламента, са споделили източници, пожелали анонимност, пред Ройтерс. Друго предложение на консервативния евродепутат Аксел Вос - да се принуждават компаниите да искат разрешение от притежателите на права, преди да използват данните им - беше отхвърлено като твърде ограничително и нещо, което може да попречи на нововъзникващата индустрия. Така постепенно ЕС очерта предложения за регулации, които биха могли да наложат неудобно ниво на прозрачност върху една известна с потайността си  индустрия. “Трябва да призная, че бях положително изненадан от това как се сближихме доста лесно”, споделя евродепутатът Тудораш. „Това показва, че има силен консенсус и споделено разбиране за това как да се създаде регулация”, добави той.

Комисията ще гласува по законопроекта на 11 май и ако успее, ще премине към следващия етап от преговорите - представителите на държавите от ЕС  ще обсъдят съдържанието му с Европейската комисия и с Европарламента.

ИИ краде личните ни данни, за да се усъвършенства

Съгласно новите предложения компании като OpenAI, която е подкрепена от Microsoft, ще трябва да разкрият всички защитени с авторски права материали - книги, снимки, видеоклипове и други - използвани за “обучение” на техните системи в изкуствения интелект. В последните месеци вече има заведени искове за нарушени авторски права - например  Getty Images съди Stable Diffusion за използване на защитени снимки за обучение на своите роботизирани системи. Приложението OpenAI, което е изкуствен интелект, също е изправено пред критики за отказа му да сподели как набира данни, с които „обучава“ своя софтуер. Според последния компромис по текста за законопроекта ChatGPT  и подобни приложения няма да бъдат класифицирани като „високорискови“, а само ще има изисквания за прозрачност и качество.