0

В ъзможно ли е едни мъжки мустаци и стройна осанка да се окажат белег, по който бъдещите поколения да разкрият, че носиш ДНК на гений например. Може да звучи комично, но в истинския живот всичко се случва. И не е изключено една сутрин да се събудиш, без да подозираш, че съдбата ти е подготвила изненада. Като ти изпрати човек, който да ти разкрие тайната, че имаш специално ДНК. Ето такава е историята, която със смях разказва учителката Лиляна Генова от Враца, правнучка на Нестор Капанов, един от ръководителите на опълченска дружина Добруджа от Силистра. Оказва се, че и популярният стилист Капанов също е от този род.

Връзката прави съпругът на Лиляна Емануил Генов. Един ден той отишъл в салона му на ул. „Христо Ботев“ и поискал да говори с него. Стилистът показал типичната дистанцираност на мъжете от този род. „Господине, ако ме търсите за вид спонсорство, не мога да откликна, казал вежливо стилистът. Генов се засмял и го попитал просто дали знае, че Нестор Капанов, участвал в шипченските боеве, е възможен негов роднина.

Стилистът потвърдил, че е от рода на Капанови в Карлово. И днес потомците на опълченеца продължават да общуват, но стилист Капанов предпочита да не популяризира, че носи ДНК на герой. Но до ден днешен грижливо оформя мустаците си.

Лиляна Асенова Генова, по баща Капанова, е дългогодишен детски учител, работила е в Центъра за работа с деца, включително и като директор в Мездра. В момента е пенсионер, но пази младежката си усмивка и стройна фигура, които явно е наследила от предците си Капанови. Днес живеят във вилата си близо до Враца със съпруга си Емануил Генов, авиомеханик от селскостопанската авиация, който откри в Сахара Розата на Екзюпери. Домът им е артистичен, уютен, пълен с картини и книги, отворен за хора от цял свят, които независимо от цвета на кожата, религията и произхода са техни приятели.

Именно семейство Генови попълва в годините доколкото може празнините в семейната история и най-вече фактите около опълченеца Нестор Капанов. Защото се оказва, че в музея в Силистра има само няколко дипляни със снимка на оцелелите, но никой не може да каже къде е гробът на Капанов.

Очевидно той е бил най-образованият човек от опълченската дружина от Силистра, защото е бил нейният касиер и писар, казват историците, когато правнучката попитала за повече факти около прадядо си. Другото, което знаят със сигурност, е, че всички, които са се върнали от славните боеве при Шипка в Добруджа, са получили по 200 дка земя, с която да осигурят препитанието си. И официалните исторически факти свършват дотам.

От дете зная, че моят прадядо Нестор Капанов е участвал в боевете при Шипка. Разказвал ми е моят дядо Борис, един от четиримата синове на Нестор Капанов. Той се е родил през 1888 г., 11 години след Шипченската епопея. Има още трима братя и всички те носят имената на български царе - Драгомир, Владимир и Асен, като татко също се казва Асен. Това знание винаги ме е топлило и със сигурност е причина за моя вроден оптимизъм. Дори в най-тежките моменти от живота ми, щом се сетя, че мои предци са участвали в боевете на Шипка и са оцелели, ми помага да преодолея всякакво отчаяние. Какво повече от това? - простичко отговаря Лиляна на въпроса какво е да носиш част от гените на герой.

Това, което тя помни от детството си за синовете на опълченеца, е, че са образовани за времето си, а един от тях е бил актьор във Варненския театър. Дядо й Борис е бил и дълги години кмет на село Писарово, Плевенско, във времето преди Втората световна война. Самият той е участвал във всички войни, включително се е бил в Добруджа срещу казаците. Неговите потомци го помнят като висок, строен, жилав, с мустаци, спретнат, елегантен, говорещ на изискан литературен български език.

Всички мъже от фамилията Капанови са такива. Жилави, спретнати, работливи, с мустаци и с мъжествена осанка, връща се в детските си спомени Лиляна Генова. Тези им физически качества са толкова очебийни, сякаш са ДНК печатът на мъжете от фамилията. Те всички са дълголетни и работоспособни до старини. Именно тези мустаци и фамилията ме подсетиха, че стилист Капанов може да е наш роднина.

В хана на Странджата от Карлово посрещал бойните другари

Фамилията Капанови е една от най-известните в Карлово. Прадядото на Лиляна Нестор Капанов като истински авантюрист напуска родното място и се озовава в Силистра, където именно се записва за опълченец. Когато войната свършва, отваря хан в Силистра и се превръща в това, което е бил Странджата за хъшовете във Влашко. Вратите на кръчмата са били отворени по всяко време за неговите другари опълченци. За това е разказвал на децата и внуците си най-малкият му син Борис, дядо на Лили. Самият той е помагал няколко години за работата в хана на татко си.

Когато майка му умира, баща му се жени за румънката Марника. Борис не могъл да понесе присъствието на мащехата и бяга от бащиния дом, точно както някога е постъпил Нестор, напускайки Карлово. Борис се хваща на работа в строежа на моста при село Искър, а по-късно се жени за красива и богата мома от плевенското село Писарево. За жалост дотук свършват и дирите, свързани с Нестор Капанов. Синът му дори не знае кога точно е починал и къде е гробът му. В музея в Силистра също нямат снимки от времето на славния хан, защото вероятно в по-късни времена сградата е съборена.