0

Ц ентър за задържане на терористи – така се казва най-новият затвор с максимално ниво на сигурност в Ел Салвадор. Това е най-големият пандиз в Латинска Америка, завършен през 2023 г. и имащ капацитет за 40 000 престъпници.

GettyImages

В сряда, 12 юни, в мега затвора на Ел Салвадор бяха преместени нови 2000 затворници. Пресни кадри показват в детайли условията на живот в него.

По време на преместването ръцете на всички мъже за вързани с белезници зад гърба. Краката им също са заключени с вериги. Главите са избръснати, а дрехите са единствено бели къси гащи. Обувки и тениски няма!

GettyImages

Едва след като бъдат настанени в кошмарните килии затворниците могат да облекат бели тениски и да обуят бели чехли тип сабо.

Служителите на затвора са тежко въоръжени с автомати, пазещи зорко опасните гангстери.

GettyImages

В началото на годината президентът на Ел Салвадор Наиб Букеле вкара 75 000 членове на банди в различни затвори из страната. Тази сутрин той написа в социалната мрежа X: “Прехвърлихме над 2000 членове на банди от затворите Изалко, Сиудад Бариос и Сан Висенте в Центъра за задържане на терористи“.

GettyImages

Президентът се похвали с усилията на държавата да се справи с ширещото се насилие. До 12 юни в огромния затвор имаше над 14 500 души, но към тях са добавени още 2000 осъдени.

Мега затворът се охранява от 600 войници и 250 полицаи. Бягството от него е невъзможно по думите на създателите му.

GettyImages

Затворниците са откъснати тотално от външния свят. Нямат достъп дори до обикновен телефонен за разговор с близките си, за да не могат да изпращат съобщения до престъпниците на свобода.

Според министъра на благоустройството Ромео Родригес затворът се състои от 8 сгради, всяка с 32 килии за над 100 затворници.

GettyImages

Всяка килия е с площ от 100 кв. метра, има само две мивки и две тоалетни, а спането е върху метални легла, наподобяващи обикновени стелажи.

Заместник-министърът на правосъдието на страната Озирис Луна каза, че затворниците ще бъдат накарани да работят, за да „компенсират част от щетите, които са причинили на обществото.

Той допълни: „Всички терористи, които (причиниха) скръб и болка на салвадорския народ, ще излежат присъдите си... при най-строг режим.“

GettyImages

Безмилостната война на правителството на Ел Салвадор срещу престъпността включва отказ арестуваните да бъдат защитавани от адвокат. Различни правозащитни организации критикуват методите на лов за престъпници, бързите присъди и условията в затворите.

GettyImages

Хюман Райтс Уоч осъди „сериозната пренаселеност на затворите“ в резултат на масовите арести, съобщава The Sun.

Най-претъпканият затвор в Ел Салвадор в момента приютява 33 000 души, въпреки че има капацитет само за 10 000.