0

Х аризматичният президент на Ел Салвадор, който арестува 75 000 предполагаеми членове на банди, приветства срива в броя на убийствата, което по думите му е направило страната „най-безопасната в Южна Америка“.

Найиб Букеле, който се самоопределя като “най-готиния диктатор в света“, е затворил десетки хиляди бандити в една от най-големите затворнически системи на континента след обявяването на извънредно положение през март 2022 година. 

GettyImages

Но нивото на убийства, което достигна връх от 106 на 100 000 преди девет години, се срина до 2,4 миналата година, което направи 2023 г. „най-безопасната година в историята на Ел Салвадор“. Само 7000 от арестуваните бяха освободени, а останалите бяха затворени в бързо разрастваща се мрежа от строги затвори за ужас на правозащитниците.

GettyImages

Рейтингът на Букеле в страната скочи до невероятните 90%, а разбиването на картелите и бандите “MS-13” и “18-th Street” бяха приветствани от народа. Двете банди контролираха 80% от страната, случвало се е за един ден да убият 62 души. 

Процентът на убийствата в южноамериканската страна е спаднал драстично от 2019 г., когато Найиб Букеле бе избран за президент. 

GettyImages

„Ще продължим да атакуваме престъпните структури“, каза неговият министър на правосъдието Густаво Вилаторо, който обяви цифрите.

„Територията принадлежи на страната Ел Салвадор, което означава, че тази паралелна престъпна държава вече не съществува,“, категоричен бе той. 

GettyImages

Тези данни обаче оставят Ел Салвадор страната с най-висок процент на затворници в света и презизвикват вниманието на правозащитните организации, които съобщават за 190 смъртни случая и над 5000 злоупотреби, свързани с репресиите на Найиб Букеле.

„Някои лица са задържани само защото имат татуировки или предишно криминално досие, или поради факта, че са живели в район, контролиран от банди“, пише Amnesty International в доклада си за страната миналата година.

GettyImages

„Хиляди хора бяха преследвани безразборно, а изслушванията, които бяха прибързани, понякога се занимаваха със стотици обвиняеми наведнъж“, добавят от организацията. 

Мнозина са били прибрани в комплекса CECOT „Център за задържане на терористи“, който беше открит през януари миналата година и беше сравнен с концентрационен лагер.

GettyImages