0

С лучай на съвременно робство в благоевградско село, където фермер е държал двама младежи, оковани с вериги, разследват органите на реда. Това съобщиха от Националната комисия за борба с трафика на хора пред „Телеграф“.

Двамата мъже са на по 35 и 36 години, като единият е израснал по домове. Те били принудени да се грижат за кравите на поробителя си, като за труда им не получавали никакви пари с обяснението, че им купувал храна. Всъщност фермерът им хвърлял по една коричка хляб като на кучета, разказаха още от комисията. Случаят е от няколко месеца и все още се разследва.

Ръст

От 2019 г. насам българите, станали жертви на трафик на хора с цел трудова експлоатация, са 220 души по данни на Върховната касационна прокуратура (ВКП). По-голямата част от пострадалите са мъже - общо 178 за посочения период. Те са пострадали от трафик както в чужбина, така и вътре в страната. От НКБТХ прогнозират, че с падането на ковид ограниченията, се очаква много нашенци да тръгнат на гурбет в чужбина. Съответно прогнозират и ръст на жертвите на трафик с цел трудова експлоатация. По думите на Димитрова най-често жертви стават ниско образовани хора, от най- бедните райони на страната. Често ги подлъгват познати с обещание за високи заплати и хубави условия. Договори обикновено няма, да не говорим за застраховки.

Страни

Страните, в които нашенци са ставали жертва на трафик с цел трудова експлоатация в последните години, са Франция, Холандия, Швеция, Австрия, Ирландия, Полша, Испания, както и Германия. Често пострадалите са тръгнали да работят в областта на селското стопанство - да берат ягоди, боровинки, броколи и пр. Има случаи на пострадали, които са били заети и в строителството, както и камериерки, домашни помощници, дори крупиета и аниматори. Разбира се, не липсват случаи и на вътрешен трафик, тук в България.

За какво да внимавате:


•                     Съмнителни обяви в интернет
•                     Обяви, залепени край улицата само с мобилен телефон
•                     Обяви, които предлагат много високо заплащане за нискоквалифицирана работа
•                     Ако посредникът ви иска предварително такса
•                     Проверете фирмата посредник в страницата на Агенцията по заетостта. Там са изброени лицензираните фирми за предоставяне на посреднически услуги в чужбина
•                     Обещанията се разминават с реалните условия на труд. Например липсва достатъчно храна или работни дрехи, здравни грижи и почивка
•                      Заплащането е малко, не получавате пари, а връщате дълг
•                     Взимат ви документите за самоличност
•                     Наети сте, без да знаете къде отивате
•                     Страхувате се, тормозят ви и не можете да си тръгнете от мястото, където сте настанени
•                     Предварително трябва да подпишете договор на разбираем за вас език. Никога не подписвайте нещо, което не разбирате.

Ако едно или няколко от тези условия са налице, тогава трябва да се свържете или с Национална комисия за борба с трафика на хора, или да се обадите на 112, а ако сте в чужбина, ползвайте посолства и консулства.

Спасеният Евгени пред ТЕЛЕГРАФ: За 1,8 г. получих 500 лева, бях на кренверши и сирене

Обвиниха ме в кражба на овце и ме накараха да ги плащам

Мечтая да имам семейство

За година и 8 месеца да съм взел общо 500 лева на дребни суми. Живях в една стаичка. Даваха ми и малко ядене за къра, сухо ядене - кренвирши или салам и сирене. Това разказа пред „Телеграф” 51- годишният Евгени (името е сменено за негова сигурност, б.а), който е жертва на трудов трафик. В момента той е настанен в защитен приют на НКБТХ и се опитва да подреди живота си наново. Неговият случай се разплита преди няколко месеца. Допреди това той бил държан във ферма в Пирдоп. Работил като овчар почти без заплащане, защото бил обвинен в кражба на животни и не му било позволено да си тръгне, докато не се издължи. „Казаха, докато не мине делото - никакво мърдане, а то дело и до ден днешен няма”, разказа Евгени. И допълва: „Йорданка Х. ме обвини в кражбата на овце. Тя отказа да подпишем договор, каза, че съм бил луд, какъв договор съм искал”.

Оферта

„Бях в Казанлъшко. Брат й на бившата ми шефка мина покрай мене и се разбрахме да отида при тях на работа, при условие че плащат веднага”, започва разказа си мъжът. Уговорката била да му плащат 500 лева месечно. „Аз там трябваше да гледам овце”. След 2 дни дошли да го вземат и тръгнали за Пирдоп. „Почнах работа, без трудов договор, без нищо. Малко по-късно – около 3 месеца след това - разбрах, че не дават пари. Имаше една колежка. Тя по- старша беше от мен, работеше там от 3 години. И тя, завалийката - в същото положение. Аз от нея научих”, спомня си Евгени.

Дълг

На въпрос защо не си е тръгнал, щом видял, че не плащат и не му дават трудов договор, той обясни: „Обвиниха ме, че съм откраднал 15 овце и в продължение на година и половина трябваше да изплащам откраднатите овце. Аз вече не издържах. Колежката, имаше малко заболяване при нея. Наложи се да я пратим на лечение. През това време намерих един номер и се обадих за помощ. Дойдоха от Икономическа полиция на проверка след 3-4 дена и ме изведоха оттам и така се озовах тук (в приюта, б.а.).

Мечта

Сега мъжът продължава напред благодарение на помощта на хората от приюта. Намерил си е нова работа на трудов договор и е доволен от колегите и от отношението към него. Даже има мечта. „Мечтая да имам семейство, че съм ерген още”, отсича той, без да се замисли. И допълва, че не го е страх от работа. Работил е в хлебопроизводството, докер и какво ли още не, нищо че има само 8-и клас.