0

П етнадесет години след адската катастрофа край Приморско, която бе предизвикана от фигуриста Максим Стависки, оцелялата по чудо Мануела Горсова все още не може да говори. Младата жена, която на фаталния 5 август 2007 г. е едва 18-годишна, продължава вече 15-а година да е в будна кома.

През ноември Мануела ще навърши 33. „Мечтата ми е Мануела да проговори. Това ще бъде най-големият подарък“, коментира баща й Красимир Горсов. Мечтата му остава заедно с надеждата, че все пак момичето му ще се оправи.

На 5 август 2007 г. след употреба на алкохол - две глътки домашна ракия, по собствените му думи, шампионът по фигурно пързаляне Максим Стависки предизвиква тежка катастрофа по тесния път, след като навлиза със своя джип „Хамър“ в насрещното и помита лек автомобил „Хонда“, в който се води 18-годишната Мануела. Колата е шофирана от 23-годишния млад боксьор Петър Петров, който загива на място. Инцидентът става на един от завоите край река Ропотамо, близо до Приморско, придобил по-късно прозвището завоят „Стависки“.

Лечение

Младото момиче изпада в кома, в която остава и до днес. Мануела е с травма на гръбначния стълб, която не й позволява да се храни самостоятелно и да се движи. Претърпява множество операции, включително и скъпо лечение в клиника в Израел. Рехабилитацията й продължава и в момента в България. Въпреки тежкия инцидент с жертва и трайно пострадал с увреждания фигуристът Стависки се отървава напълно невредим. През януари 2008 г. в Бургаския окръжен съд започва дело за катастрофата. Стависки е обвинен в причиняване на смърт при шофиране в нетрезво състояние и тежка телесна повреда. Според Наказателния кодекс го грозят от три до десет години затвор. Стависки обаче се признава за виновен по всички обвинения и делото протича по съкратена процедура, което му гарантира присъда под минимума.

Присъда

Постановена е 2,5-годишна условна присъда с 5 години изпитателен срок, 90 000 лв. за родителите на убитото момче и 80 000 лв. за родителите на Мануела Горсова. Съдът отхвърля иска от 2 милиона лева, предявен от бащата на Мануела. На 7 май апелативните съдии в Бургас потвърждават условната присъда на Стависки. Паричното обезщетение за близките на загиналия Петър Петров остава същото, докато това за семейството на Мануела е увеличено на 2 млн. лева. През октомври Върховният касационен съд връща делото на Бургаския апелативен съд с тежки констатации за слаб анализ на фактите и липса за ясна мотивация за решенията на магистратите. На 5 януари 2009 г. апелативните съдии в Бургас излизат с ново решение, което изменя присъдата на Стависки от условна в ефективна, запазвайки срока от две години и половина и увеличавайки обезщетенията за семействата на убития и пострадалата. По-късно през май присъдата на Бургаския съд е обжалвана пред Върховния касационен съд, който окончателно заменя ефективната присъда на Стависки с условна присъда от 2 години и 6 месеца, с 5 години изпитателен срок.

След края на съдебния процес фигуристът предпочита да се покрие и избягва среща с медиите. Той изплаща цялото присъдено обезщетение.

Изяви

Първата му публична изява е чак през 2016 г. в гостуващ руски спектакъл на лед в зала „Арена Армеец“ в София, когато заедно с партньорката си Албена Денкова са бурно аплодирани от над 10 000 души публика. Въпреки това извън ледената пързалка Стависки предпочита да не дава изявления пред журналисти. Няколко години заедно с партньорката си управляваха школа за кънки „Денкова-Стависки“ и печелиха от обучението на деца за кънкьори в Зимния дворец в София. По време на пандемията през 2020 г. двамата се изнесоха трайно в Русия. В Москва отново Стависки се занимава с школа за млади надежди във фигурното пързаляне. Участват периодично и в спектакли на лед, организирани от бившия шампион Иля Авербух из целия бивш Съветски съюз. Наскоро в интервю за руска медия Стависки коментира, че през 2006 г. в България са ги канили заедно с Албена да навлязат в политиката. "Когато с Албена бяхме световни шампиони и завършвахме кариерата си, много хора ни предлагаха да влезем в различни партии. При това не по телефона, а на специални срещи. Но ние от самото начало бяхме решили да не участваме в партийни мероприятия. Ние в България бяхме всеобщи любимци", коментира Стависки за Sports.ru. За катастрофата и присъдата му у нас обаче шампионът запазва мълчание. „Аз искам да попитам как се чувства човекът, който причини това нещастие. Ние дори не споменаваме името му вкъщи. За нас той не съществува“, коментира преди време пред „Телеграф“ с мъка бащата на Мануела Красимир Горсов. „Много хора ме питат как е Мануела, но аз призовавам журналистите да попитат Максим Стависки - как е Мануела!“, призова той.

Вратичка в закона отърва Максим от кафеза

Прословутата вратичка в закона, която позволява при призната вина за причинена смърт, независимо дали е от катастрофа или криминално престъпление, да свежда присъдата под минимума, помогна на Максим Стависки. Въпреки че вината му е очевидна и фактите показват, че е бил с 1,1 промила алкохол в кръвта. Фигуристът, който беше и лице на кампанията за безопасно шофиране „Ако си пил, слез - искам да стигна жив”, призна напълно вината си. Така Върховният касационен съд определи наказание от 2 години и 6 месеца условно с 5-годишен изпитателен срок.

През цялото време на делото така и категорично не бе доказано кога точно е пил ракия. Хитрият ход на неговите адвокати през цялото време на делото поддържаше тезата, че Максим е пил алкохол от притеснение след инцидента, „няколко глътки за успокоение“. Точно резултатът от тези „няколко глътки“ бил отчетен от дрегера на дошлите на място пътни полицаи.