0

- Г-жо Пенева, изправени сме през избори 2 в 1, според вас Централната избирателна комисия (ЦИК) ще се справи ли с организацията им?

- Председателят на ЦИК г-жа Камелия Нейкова декларира пред президента Румен Радев, че комисията ще може да се справи с изборите 2 в 1. Нека се има предвид, че ЦИК е организирала няколко поредни вота по действащите правила в Изборния кодекс. Включително и веднъж избори 2 в 1 през ноември 2021 г. Имаме достатъчно време – 2 месеца. Считам, че ще може да се справи с това предизвикателство. Няма да е лесно, но ще се справи.

- Къде според вас са подводните камъни, които биха създали проблеми или рискове пред избирателния процес?

- Има специфични моменти в предстоящите избори. За първи път ще гласуваме с две бюлетини, с които ще гласуваме с преференции. Това означава, че секционните избирателни комисии (СИК) ще трябва да броят два пъти преференциално гласуване, което ще им отнеме време и усилия.

Това създава възможност и за грешки. Трябва да се обърне особено внимание върху обучението на членовете на секциите. Както знаем, не само хартиените бюлетини, но и тези от машинното гласуване се броят на ръка. Машините не се ползват за друго освен за отпечатване.

Затова трябва в СИК да бъдат добре обучени, мотивирани и отговорни за работата, която им предстои. Трябва да има много добра разяснителна кампания и към нас, избирателите, за да знаем как да гласуваме, ако изберем хартиени бюлетини.

При последните местни избори имахме над 15% недействителни бюлетини. Те бяха основно за общински съветници. Избирателите не са се справили, гласувайки именно с бюлетини, на които трябва да се отбележи и преференциален вот.

Анализът на Обществения съвет, който направихме на тези бюлетини, е, че основният процент от недействителните бюлетини се дължи на такива с неотбелязан глас за партия, а с отбелязване само на преференциално гласуване. Това прави бюлетината невалидна. Това означава недобра комуникационна кампания и недобри разяснителни материали, за да се стигне до толкова голям процент избиратели, които да загубят своя глас.

- Казахте, че ще имаме за първи път два вота, на които се отчита преференциален вот. Ще бъде ли нужно по-голямо опростяване на изборните протоколи, така че самите членове на СИК да не се затрудняват при попълването и броенето?

- За първи път на местните избори миналата година не се наложи сумиране на резултатите от двата вида гласуване - хартиено и машинно.

То се извърши в изчислителните центрове на „Информационно обслужване“. Възможно е да има по-опростена форма на протокола. Това може би ще е едно от предложенията, които от Обществения съвет ще направим към ЦИК.

Целта е да бъде по-лесно на членовете на ЦИК с попълването на числата в протокола. Това обаче не изключва броенето, което трябва да се прави на ръка. Апелът ни към членовете на СИК е да се включат в обученията, които ще се проведат от съответните районни комисии, да подходят отговорно, да се запознаят предварително с методическите указания. Имаме и уверение от ЦИК, че ще се опитат да издадат тези указания по-рано.

- Как си представяте тази по-опростена форма на протокола - по-малко графи в таблиците или по друг начин?

- По-скоро трябва да се следват стриктно методическите указания. В материалите, които се предоставят на членовете на комисии, има и помощни таблици. Те им показват какво се попълва за броене на преференции. От Обществения съвет изгледахме стотици часове клипове от видеонаблюдението на последните местни избори.

Кадрите показаха, че малко СИК ползват тези помощни таблици. Още по-малко спазват стриктно методическите указания. Именно там се появяват грешките и при попълването на протокола. След това се стига до поправяне на данните в изчислителните центрове.

Така виждаме и големия процент задраскани и многократно преправяни протоколи. Хипотеза, в която машините се ползват само за отпечатване на разписки, ключова роля за установяване на резултатите се пада на членовете на секциите. Партиите също са отговорни, защото членовете на СИК се номинират от тях. Да не сменят хора в последния момент.

- Различната дължина на бюлетините и различното оцветяване на гърба доколко е улеснение за самите избиратели или по-скоро за самите членове на СИК при броенето?

- Това ще бъде улеснение както за избирателя, така и за членовете на секциите. При нас изборният ден е дълъг - започва в 7,00 и завършва в 20,00 часа. Това е изтощително и за членовете на секциите. След това ги чакат часове броене на бюлетини, отчитане на резултати, а за част от тях и предаване на чувалите с изборните книжа и протоколите в РИК.

Попълване на данните от секциите в изчислителните центрове към РИК

 Попълване на данните от секциите в изчислителните центрове към РИК
Крум Стоев

Изборният кодекс указва при вот 2 в 1 да има цветност на бюлетините, за да се различават на гърба. Това е възможно само за хартиените бюлетини. За бюлетините от машинно гласуване няма как да се случи. Затова се обсъжда различна дължина на самата бюлетина от машините. По този начин визуално ще се различават по-лесно.

- В Изборния кодекс има различни условия за образуване на секциите за двата вида вот. В някои секции в чужбина ще може да се гласува и за ЕП, и за НС, а в други - само за национален парламент. Това няма ли да създаде объркване сред избирателите?

- Изборният кодекс изисква 3 месеца уседналост за избиратели, които участват във вота за Европарламент. Такова условие не съществува за национални избори. Там могат да участват всички българи с право на глас, независимо къде е настоящият им адрес.

Има една малка група граждани, които нямат настоящ адрес в България или в страна от ЕС за последните три месеца и именно те няма да могат да гласуват на евроизборите. Говорителят на ЦИК г-жа Росица Матева обясни, че при образуването на секции в страни извън ЕС възможност за гласуване и на двата вида избори – за ЕП и НС – ще има само в посолства и консулства.

Страни извън ЕС с най-голяма българска диаспора са Турция и Великобритания. Там ще може да се гласува и за двата избора само в дипломатическите представителства. Ако има секции извън посолствата, избирателите ще пускат бюлетина само за НС и ще се изпращат машини само за националните избори. Същото ще важи и за другите държави извън ЕС. ЦИК е склонна и е взела решение да има два отделни избирателни списъка, за да улесни членовете на секциите.

- Това означава ли, че има хипотетична възможност българи във Великобритания или Турция, ако решат, да гласуват в различни секции за двата вота? Т.е. в избрана секция за НС, а по-късно през деня в посолството за ЕП?

- Да, стига да попълният декларация, че не са гласували на друго място за конкретния вид вот. При тези случаи тези избиратели ще бъдат дописани под черта в списъците, ако не фигурират в първоначалния. Аз не бих си представила обаче даден избирател, който ще отиде да гласува в секция в Лондон за ЕП, а след това ще отиде да пусне бюлетина за НС на друго място.

Опашки пред секцията в Солун

 Опашки пред секцията в Солун
Бойко Кичуков

- На последните няколко избори се говори за проблеми с хартията за машините. От ЦИК категорично отричат да има такива, защото хартията според тях отговаря на изискванията. Къде е истината и да чакаме ли отново спрени машини заради хартията?

- Едно от предположенията за наличието на бели бюлетини от машините не е толкова заради хартията, а размера на шпулата – т.е. ролката, на която хартията се навива, за да се постави в принтера на машината. Хартията може да отговаря на изискванията на производителя и затова да има сертификати, но самата шпула е с различен размер.

Това бе породило приплъзването и отпечатването на бели бюлетини. Поради ограниченията в ИК хартията за машините трябва да се подготвя само в печатницата на БНБ. На последните няколко вота обаче тя не е имала машина, на която да навие хартията на шпули според заводските изисквания. Имаме уверението на ЦИК, че сега БНБ е успяла да достави шпули с правилния размер и това ще позволи нормална работа на принтерите на машините за гласуване.

- Т.е. на този вот няма да имаме бели или празни бюлетини от машините?

- Надяваме се.

- Обсъжда ли се вариант за няколко карти за гласуване?

- Това беше хипотеза, изказана от представителя на „Смартматик“ за България, но ЦИК отхвърли тази възможност. Отново ще минем на варианта, както при вота през ноември 2021 г. - гласувайки на машината, ще има два последователни екрана с двете бюлетини – един за ЕП, втори за НС.

- Това означава ли, че първо ще бъде бюлетината за ЕП, а след това за национален парламент?

- Все още няма яснота. Нека да се изчака издаването на указите от страна на президента Румен Радев. Веднага след това ЦИК ще започне да излиза с решения в тази връзка. ЦИК работи интензивно и сравнително безпроблемно да преминем през всички етапи на хронограмата.

Не мисля, че двата екрана ще създадат значими проблеми при софтуерната разработка или пред избирателите, особено ако има адекватна разяснителна кампания. Софтуерната компания вече е правила такива екрани и съм убедена, че ще се справят в срок. Тези машини са направени именно за това – да се ползват многократно.

- Машините работят с флашки, въпреки че те не се ползват за отчитане на резултатите, ще успее ли ЦИК да ги смени за тези избори, каквито заявки има?

- ЦИК са подготвили процедура за покупката на нови флашки. Те не се ползват за отчитане на резултатите, а само за сравнение на данните. Не мисля, че ще има проблем.

- Върху какво според вас трябва да бъде съсредоточена разяснителната кампания?

- Върху това как да упражним правото си на глас. Да се обясни на избирателите, че, гласувайки, е висша форма на демокрация. На второ място – да се обясни как да гласуваме, че вотът ни да се отчете правилно. Избирайки хартиени бюлетини, как да бъдат попълнени тези бюлетини, така че да не бъдат обявени за невалидни.

Трябва да бъдат показани и образци на невалидни бюлетини. Например: „Не пиши извън квадратчето. Гласът ти няма да бъде отчетен“ или „Не използвай други знаци освен X и V”. Кампанията за хартиените бюлетини да бъде специално таргетирана към селата и към по-малките градове.

Анализите на Обществения съвет показаха, че там има сравнително по-голям процент – между 18 до 20% - от невалидните бюлетини, които се произведоха на последните местни избори. Това не е толкова голям проблем за столицата и големите областни градове.

Нуждата от обучения на избирателите за хартиено гласуване е основно в малките населени места и селата. Там могат да се сложат плакати, могат да се сложат образци на попълнени бюлетини на места, на които избирателите посещават обичайно – пощите, магазините, кметствата.

По отношение на машинния вот първо трябва да се обяснява, че гласувайки на машина, гласът ни не може да бъде обявен за невалиден. Трябва да се направи една добра кампания, изваждайки машините по места - в градове и в села, за да бъдат направени демонстрации.

За целта съответните РИК трябва да подадат към ЦИК графика. Могат да се привлекат студенти или ученици от последните класове, които да показват как се работи с тези машини. Така биха се привлекли и млади избиратели, които може би ще гласуват за първи път. Всичко това са елементи на разяснителна кампания, което от Обществения съвет вече сме предложили на ЦИК с писмо от миналата седмица и се надяваме някои от нашите идеи да влязат в употреба.

- Имате ли други предложения към ЦИК?

- В момента подготвяме становище, но все пак изчакваме да се насрочат официално изборите. В него ще наблегнем и на това, че трябва да се направят по-подробни инструкции за видеонаблюдението. При последните местни избори имаше случаи, при които камерите не бяха добре позиционирани, не бяха фокусирани, кадрите бяха изкривени, а това не даваше възможност да се проследи ефективно работата на секциите.

Трябва да има по-подробни инструкции какво трябва да се прави и какво не, за да има ефективен контрол при преброяването на гласовете. Ще предложим на ЦИК да излезе и с единна инструкция за размерите на параваните и за тяхното разполагане.

Все още има места, особено в страната, където продължават да се използват старите варианти на тъмни стаички въпреки промените в Изборния кодекс. Относно прозрачността имаме предложения за повишаване на доверието на избирателите в машинното гласуване.

Т.е. да се осигури онлайн излъчване не само при довереното изграждане на софтуера, но и по време на другите процедури по удостоверяване на устройствата. Това означава излъчване от склада, където са машините, в процеса на инсталиране на софтуера.

На изборите 2 в 1 отново ще се гласува с хартия и машиа

 На изборите 2 в 1 отново ще се гласува с хартия и машиа
Крум Стоев

Това би трябвало да става в присъствието на представители на ЦИК или на някого от администрацията на комисията, включително и по желание на наблюдатели. Апелираме да се спазват и изискванията на Изборния кодекс за извадкова проверка на инсталирания софтуер. Всичко това още е предмет на дискусия, но ще бъде разписано и може би до края на седмицата ще излезем с официално становище на Обществения съвет.

- Какво ще призовете избирателите?

- Нека да гласуваме, независимо от това какво избираме - дали хартия, дали машина.  Ние като избиратели имаме глас и висша форма на демокрацията е да отидем и да го упражним. Гласувайте и не вярвайте на всякакви инсинуации, че гласът ви няма да се отчете. Колкото повече хора гласуваме, толкова по-малко купен и контролиран вот може да вземе превес.

Това е тя:

Оглавява Обществения съвет на ЦИК от октомври 2022 г. до април 2024 г.

Член на съвета от 2021 г.

Основател на сдружението „Демокрация и законност“ през 2020 г.