0

С ъздаването на икономически съюзи е изключително позитивно в глобален план. Без абсолютно никакво съмнение такъв тип съюзи стимулират стопанската активност, тъй като отпадат редица митнически бариери, данъчни репресии и държавен протекционизъм. Привърженик съм на глобализацията поради една основна причина – доказано е, че тя намали в пъти броя на гладуващите и бедстващите по света. Не казвам „премахна“, а „намали“.

Икономическите съюзи са форма на „мини глобализация“ за държавите членуващи в такива съюзи. Да, има известна тавтология в термина „мини глобализация“, но в случая не търся прецизност, а яснота при сравнението. Като икономически съюз БРИКС попада точно в горепосочената група на държавите търсещи взаимни икономически ползи чрез намаляването на административните тежести за правенето на бизнес. Само да припомня, че в държавите, които съставляват БРИКС - Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, живеят близо 42% от населението в света. Прекрасно! И както при всяко „прекрасно“ нещо и тук има едно голямо „НО“

Това „НО“ е видимото политизиране на съюза през последните години и все по-отчетливото му налагане като съюз, целта на който е да бъде изграден в качеството си на антипод на съществуващата система с доминацията на САЩ. В интерес на истината най-агресивна в тези послания е разбираемо Русия, докато Китай, Индия Бразилия и Южна Африка са почти безмълвни. От тук следва и логичният въпрос: „Възможно ли е БРИКС да прерасте и в политически съюз на даден етап?

Отговорът е категорично не, абсолютно никакъв шанс. И в този ред на мисли политизирането на този съюз от страна на Русия е груба стратегическа грешка в дългосрочен план. Основна тема в тази политическа реторика е безспорно отхвърляне на доминацията на долара на световната финансова система и създаването на нова валута на БРИКС. Ако приемем, че до този момент говорихме за реалността, вече рязко навлизаме в сферата на митовете и легендите.

Първо, ще ви споделя една тайна – самите американци осъзнават, че статута на долара като доминираща и най-значима световна резервна валута вече съвсем не е безапелационна.

Второ, най-ликвидният и надежден финансов инструмент в света, по критерии на инвеститорите, а не на политиците, са американските държавни облигации. Това не е защото има някаква глобална разпоредба на ЦРУ, а защото имат такъв статут в моделите на централните банки за оценка на риска.

Трето, Китай никога няма да си разпродаде експозицията в американски държавни облигации, защото САЩ е най-големият му търговски партньор.

Има и пето и шесто и седмо като аргументи, но ще ви ги спестя. В похода за “премахване на доминацията на долара” (казвам го саркастично) се включи и създаваното на БРИКС банка - BRICS Develop Bank. В това няма нищо лошо, разбира се. Само да вметна, че капиталът й е в щатски долари, а не в юани, рупии, рубли, реали и т.н.

Централата на банка се намира в Шанхай. Към настоящия момент нейни членове са Бангладеш, Бразилия, Китай, Египет, Индия, Русия, Южна Африка, ОАЕ и Уругвай. В банката „пръст“ имаме и ние – президент на банката е Дилма Русев, която, както знаете е с български корени. Развиващите се държави винаги са се оплаквали от доминиращото присъствие на САЩ в Световната банка и МВФ, пропускайки факта, че те са и основен източник на финансов ресурс за двете организации. Да приемем, че това е неприемлива ситуация. Да видим как работи новата, демократична банка, за бедните.

В устава й е записано, че петте държави от БРИКС никога няма да имат общ дял под 55% , без значение от броя на новите членове. Нали ви е ясно от тези пет държави кой ще бъде основен финансов донор? Разбира се, че Китай. Има ли нещо неясно кой дърпа конците и коя валута ще бъде, според китайските разбирания, алтернативата на долара. Ако изобщо се стигне технически до „валутата на БРИКС“, повярвайте ми, че в нея основно тегло ще има юана, даже е възможно тя да бъде „вързана“ към него. Допускам, че повечето хора изобщо не осъзнават смисъла на понятието „валута“.

Навремето имаше и „преводни рубли“, които се използваха при стокообмена между държавите членки на СИВ (Съюз за икономическа взаимопомощ между социалистическите държави). Това обаче, не бе валута в класическия смисъл, а система за търговски клиринг. Абсолютно нереалистично ми се струва реализирането на подобна идея. Изобщо цялата идея на БРИКС изглежда като перфектна стратегия за експанзия на китайските капитали.

Руснаците нямат друга алтернатива, освен да участват в „китайската игра“, а при останалите участници целите са различни и не само икономически. Малцина знаят, че терминът БРИКС бе наложен през 2001 г. от Джим О Нийл от Goldman Sachs Assets Management. Идеята му бе, в една група да бъдат включени държави, богати на природни ресурси с голямо население и територия. Със сигурност политизирането на БРИКС ще намали дългосрочната му перспектива. Най-малкото ще трябва да бъде преименуван в: „Китай и приятели“.

*Анализът е написан специално за „Телеграф“