0

В инаги в съвременната човешка история петролът е считан за една от най-основните причини за десетки военни конфликти, държавни преврати, прекрояване на държавните граници, хиляди загинали, натрупването на несметни богатства, и в нито един случай това не е било признавано от политиците. Може да се каже, че всичко, което се случва около петрола, е най-висшата форма на политическо лицемерие и забележете – няма нито едно изключение, без значение за коя страна става въпрос. Практически няма абсолютно никаква разлика между политиката и петрола, защото те представляват двете страни на една монета.

Малцина знаят, че с настъпването на края на бретънудската валутна система, през август 1971 г., когато президентът Ричард Никсън отменя обвързването на долара със златото в съотношение 35 долара за тройунция, паралелно се работи по проект между американците и Саудитска Арабия, на базата на който, саудитите ще продават петрола си само в долари, срещу което те получават пълна протекция от Вашингтон. Две години по-късно, по различни начини, всички държави от ОПЕК се присъединяват към този ангажимент. Неформално може да се счита, че след 1973 година, де факто, доларът има ново обезпечение - петрола. Може да ви звучи доста абсурдно, даже и невярно, но съм чел доклади, където доларът се третира като бета-валута, или казано с други думи, за такива валути се считат тези, които се емитират от държави нетни износителки на природни суровини и енергийни ресурси.

Руската война срещу Украйна е поредно доказателство за това твърдение.

Точно руските енергийни доставки за Европа бяха подложени на пълна ревизия и може да се каже, че Европа направи невиждана и категорично успешна енергийна трансформация по отношение диверсификацията на доставчиците си на петрол. Искам много ясно да подчертая, че Русия е тоталният губещ от тази ситуация. Повече от 80% от руския експорт на петрол в момента е насочен към Китай и Индия. Дали според вас тази ситуация не прави руснаците твърде зависими от двете многолюдни държави? Дали китайците не са приложили на руснаците, с огромна охота - „трика на китайката“ по отношение на цената на петрола, на който е сключено това дългосрочно споразумение? В момента руският експорт възлиза на 7,3 милиона барела дневно.

И така, как изглежда глобалната картина на търсенето и предлагането на петрол в момента. Според Международната енергийна агенция на дневна база търсенето на петрол възлиза на 102.2 милиона барела дневно - средно за месец юли. През 2024 г. обаче очакванията са за спад в търсенето с 1 милион барела дневно. От страната на предлагането имаме 100.9 барела дневно. Да не забравяме, че Саудитска Арабия намали добива си с 1,2 милиона барела дневно и точно този акт е в основата на последното покачване на цената му. Интересна е и прогнозата, че през 2024 г. за първи път държавите производителки, които не членуват в ОПЕК, ще доминират в експортните обеми на петрол. С най-голям производствен ръст за тази година са САЩ, Бразилия и Гвиана – 15% на годишна база или 9 милиона барела на ден допълнително.

С настъпването на зимния период не се очаква рязък скок на цената на петрола. Анализаторите считат, че петролът от тип Бренд няма да надскочи цената от 90 долара за барел. В момента държавите членки на ОПЕК и имат невключен резервен капацитет за около 5.7 милиона барела дневно. Чисто „политически“ този резерв може да се включи, ако се наложи, но чисто икономически няма такива изгледи. От друга страна, въпреки повишеното търсене на петрол от страна на китайската химическа промишленост почти изцяло се запълва с руски петрол. Може да се каже, че китайският дракон бълва огън „Made in Russia”. Петролните запаси и петролните производствени капацитети са на добри нива. Политиците категорично не искат „политически кризи с мирис на петрол“. Тази ситуация определено ни дава надеждата за един спокоен есенно-зимен петролен сезон.

* Анализът е изготвен специално за "Телеграф"