0

- Г-жо Димитрова, откога живеете във Франция?

- От 35 години. Съпругът ми е от испански произход, но е роден във Франция. Децата вече са пораснали и не живеят с нас. Заминах през 1989 г., преди това в България преподавах английски език в Икономическия институт „Карл Маркс“, днес УНСС. Тук преподавах също английски - в прогимназия, а по-късно станах заклет преводач във френската съдебна система - от английски и български. 

- Как стигнахте до политиката?

- Интересувам се от политика аматьорски много отдавна, но в началото отдавах предимство на семейството и на работата си. Започнах да се занимавам с политика след 2017 г., когато посетих няколко различни акции на класически десни формации, а също така и на новосъздадената тогава партия на Марин льо Пен (тя трансформира Националния фронт на баща си Жан Мари льо Пен в „Национален сбор“, б.р.).

Исках да видя до каква степен е променена линията им. Установих, че нейната е най-близка до моите лични убеждения. Това не бе същата политика, която водеше баща й. Нейната е насочена много повече към масите, към хората, към социалния аспект. Точно това ме привлече. И през 2022 г. издигнаха кандидатурата ми за парламентарните избори и аз приех това предложение. Но тогава все още нашите идеи нямаха достатъчно ясен отзив сред населението.

ВЪВ ФРАНЦИЯ: Българка на балотаж срещу здравния министър!

- Какъв бе тогава резултатът ви?

- Класирах се на трето място с близо 19 процента, но избирателната активност бе много слаба и това не отговаряше на 12,5 на сто от регистрираните избиратели  – необходимия праг, за да отида на втори тур. На първо място тогава се класира президентското  мнозинство, на второ левицата и аз бях трета.

- А сега е обратното.

- Да, което, разбира се, не трябва да означава да се възгордявам. Аз самата нищо не съм спечелила. Идеите на партията ни просто имат по-голям отзив, хората разбират, че те най-добре отговарят на реалността във Франция. Затова все повече хора ни следват. Заслугата не е лично моя, по-скоро е на действителността. 

- Кампанията е напрегната откъм риторика, вие отричате, че харесвате руския президент Владимир Путин.

- Никакви връзки с Русия нямам и никога не съм имала. Това, което съм споделила, е, че Европа достатъчно си я съсипваме отвътре и нямаме нужда от Путин да дойде да ни я съсипе. Това не значи, че съм путинист, а че той съсипва Европа, а ние нямаме дори нужда от него, защото сами си го правим.

- Бих искала да ви попитам как българин може да стигне до такава висока позиция, независимо от коя партия, във Франция. Как един човек, който не е французин, успява да   стане кандидат за депутат? И то в партия, която няма особено добро отношение към чужденците.

- Тази партия никога не е имала лошо отношение към чужденците, а към хората, които идват с намерението да внесат такива политически промени, че да изместят, например с религиозни закони, значимостта на републиканските закони. Срещу това ние се борим, а не срещу самите чужденци.

- Това е реален проблем във Франция?

- Да, проблем е и за чужденците, които са се установили в страната, изповядват друга религия и нямат нищо общо с тази масирана атака от определени крила на религиозни политически сили, които имат желание да въведат религиозни закони. Това не бива да се приема, ние сме република и не бива религиозните закони да имат влияние върху обществения живот. Религията е личен въпрос.

Това е проблем не само във Франция, а в няколко държави. Усилието трябва да бъде общо, да се намери общ език, който да послужи на всички. Всяка нация има свои специфичности и личен облик, които трябва да запази. Ние сме за Европа, не искаме да я напускаме в никакъв случай. Единственото, което целим, е да се реформира по такъв начин европейското управление, че да бъде запазена националната независимост на всяка държава членка и облика й.

- И все пак българка сте, а сте кандидат за депутат във Франция?

- Не съм полагала специални усилия. Така са преценили - че мога да убеждавам хората в идеите на партията, и може би затова ми дават такава гласност. 

- Не ви е било трудно, защото сте чужденка?

- Не, не съм срещала нито сред обикновените французи, нито в партията неодобрение за това, че примерно не съм с френско име. Сега подобни аргументи се използват в кампанията не лично срещу мен, а срещу „Национален сбор“.

- Направи ми впечатление, че в обръщението си към избирателите наблягате на българската си фамилия...

- Да, аз се гордея с името и с родината си. 

- Има ли други кандидати в листите на Национален сбор, които не са с френска националност?

- Да, много - от африкански държави, от островни държави, от други бивши социалистически страни от Европа.

- Познавате ли лично Марин льо Пен?

- Да, познаваме се, но не мога да кажа, че сме близки. Срещали сме се на няколко събития, исках да добия лично впечатление и не съм разочарована. Тя е много нормален човек, изслушва другите, не се налага, човечна и умерена личност. Знам, че най-близкият й приятел е африканец. Това никой не го казва. Твърдят, че е расистка, а това просто не е така. 

- Победихте министъра на здравеопазването от коалицията на президента Макрон на първи тур. Очаквате ли победа на балотажа, ще се състезавате срещу него?

- Няма значение кого точно съм победила, а че сме убедили гласоподавателите за реалността във Франция. Зависи от тях. Разбира се, очаквам. Защото това, което очакват французите, не е сегашният подмолен съюз между двете партии, които се ненавиждат в обикновения живот („Ренесанс“ на Макрон и Демократично движение, които са в президентската центристка коалиция „Заедно“, б.р.).

Французите според мен няма да подкрепят този съюз, насочен към съхраняване на властта на сега управляващите. Поне в моя район смятам, че това ще бъде лошо посрещнато. Което не означава, че ще дойдат да гласуват за нас, но няма да гласуват и за тях в голямата си част.

- Смятате ли, че „Национален сбор“ може да стигне до абсолютното мнозинство на втория тур, което е условието на лансирания за премиер от партията ви Жордан Бардела да поеме мандат за правителство? Вашето мнение?

- Това е реално, но трудно постижимо.

- А прокрадналото се вече твърдение, че не е толкова невъзможно при един добър краен резултат за „Национален сбор“ да се привлекат депутати и от други формации? Това вариант ли е?

- Моето лично мнение е „да“. В момента, когато достигнем до достатъчно мнозинство, не абсолютно, но достатъчно, мисля, че други политически сили ще се присъединят към нас.

- „Републиканците“ може би?

- Голяма част от тях („Републиканците“ е партията на предишния президент Саркози, десноцентристи, неоголисти, б.р.).

- Тоест има перспектива да се стигне до съставяне на дясно правителство?

- Да, като лично мой анализ.

Това е тя:

- Омъжена е и живее във Франция от 35 години

- Съпругът й е французин от испански произход 

- В България преподава английски език в днешния УНСС

- Преводач от английски и български във Франция 

- Семейството й живее в малко градче недалеч от Фонтенбло

- Кандидат за депутат от „Национален сбор“ на Марин льо Пен през 2022 г.

- На сегашните избори отново се кандидатира и печели на първи тур в района Сен-е-Марн до Париж