0

- Г-н Стефанов, как ви се стори политическата 2023 г.?

- Цветна, разнообразна и пълна със съдържание. На път е да завърши с много позитивни новини за България.

- Позитивни - имате предвид приемането ни в Шенген?

- Не само. Заехме се с много неща, които отлагахме твърде дълго време. Не само ремонта на конституцията. Това е стъпка в правилната посока и трябваше преосмисляне на доста неща, които се случват в обществото.

В много отношения тя е изостанала от настроенията, желанията и нуждите на съвременното ни общество. Освен Шенген визирам и подготовката ни за еврозоната, овладяването на инфлацията, връщането на президента в декоративната му роля.

Позитивното, което трябва да отбележим, е, че се връщаме към нормалното. Това означава парламентарна република, която живее и обитава в Народното събрание (НС), където е съсредоточена властта, както и нормално правителство. Дали коалицията, която го подкрепя, е нормална, е друг въпрос.

Другата позитивна новина е опитът за разграничаване от крайно хулиганското и вандалско поведение в НС и задаването на прагматичен тон на политическо общуване. Няма как напълно да извадим емоцията от политиката, но когато говорим за правене на закони, емоцията трябва да е по-обрана. На някои депутати това им е трудно.

- Споменахте, че с основния закон се връща декоративната роля на президента. Но желанието на Румен Радев да сезира Конституционния съд е защитен механизъм или има основания за критики към управлението?

- Президентът Радев се е сраснал с институцията и се вживял като защитник на народа. Държавният глава не е власт - нито изпълнителна, нито съдебна, нито законодателна. Това, че не си знае мястото, се показва от факта, че иска да сезира КС. То е израз на това, че Радев има нескрити политически амбиции да бъде фактор в политическия живот на всекидневно ниво.

В президентството няма тези възможности и използва всяка възможност да се представи като баща на нацията, загрижен за интересите на българите, които доскоро разделяше с думи или прояви.

Опозицията в опит да блокира НС

 Опозицията в опит да блокира НС
БГНЕС

- Случващото се в Народното събрание през последните няколко заседания - блокиране на работата, физически сблъсъци - как се отразва на сглобката?

- Мобилизиращо. Нагласите, които тези събития пораждат в обществото, са много прости. От една страна, са хора, които се опитват да ремонтират основния закон по смислен начин. Да, може би твърде бързо. Да, може би без да обяснят достатъчно обстоятелствено защо тези неща са важни и какво произтича от тях за гражданите.

От друга страна, подобни вандалски, бабаитски и хулигански прояви показват на гражданите защо не трябва да гласуват. Гледаме на политиците ни като на публични представители - някакъв вид лидери и елит. Когато този елит ти поднася поведение на махленски бабаит, се разграничаваме от него на подсъзнателно ниво. Нито е патриотично, нито е опозиционно.

Ролята на опозицията в НС е аргументирано да контрира или надгражда предложенията на мнозинството. Ако изключването на кабела на звуковата уредба е конструктивна опозиция, здраве да е на тази държава с така опозиция.

- Може ли попълването на регулаторите да създадат пукнатини в мнозинството? Трите формации в него вече казаха, че това ще е следващата им задача - вкарването на кадърни кадри в регулаторите?

- Това е една от частите, които мотивират този забързан процес на конституционни промени. За да бъдат попълнени регулатори, имаше нужда от уточняване на някои фини механизми, които произтичат от основния закон.

Сега тепърва ще бъдат ремонтирани други законови и подзаконови актове. И едва тогава ще пристъпим към подмяна на съставите на тези органи. Нормално е като конституираща и легитимна власт НС да има квота в тези регулатори.

Българите искат да видят прозрачност в подбора на хора за тях, които да вършат работа за всички ни, а не на тези, които са ги назначили. Така отговорността на партиите става двойна. Политическите квоти са нормални в демокрацията, въпросът е по какви механизми тези хора се назначават, кому се отчитат и дали са над закона.

- А няма ли опасност трите партии от мнозинството просто да си разделят регулаторите?

- Разбира се, че има, но обществото ни достатъчно се напати и мина катарзиса си. Знае къде да гледа и какво да следи, за да не го измамят. Затова ми е тъжно за тази опозиция, която се държи като банда улични гамени в НС, вместо да внимава и да сочи с пръст. С подобно поведение олеква всякакъв опит за критика. И в един момент, когато наистина имат какво да кажат, дори аргументирано, никой няма да им обърне внимание.

- Преди седмици се заговори за възможността при ротацията премиер да не стане Мария Габриел, а друга фигура. Това бе изказано като вариант от редиците на ГЕРБ, дори се спомена името на Борисов? Доколко е реалистичен този сценарий за различен премиер?

- Борисов обича в типичния си стил, който ни е показал през годините, да тества подобни неща. Опипва настроенията както в НС, така в обществото. Дали Борисов може да бъде премиер отново - в този формат ще е трудно.

Едно от носещите неща в тази коалиция е договарянето на ротацията между Николай Денков и Мария Габриел. Неспазването на ротацията трябва да бъде основано с много силни, сериозни и прозрачни аргументи. Иначе ще бъде доста травматично прието от всички. Това може да доведе до колапс и сериозна катастрофа във вътрешнополитическия курс.

Тази коалиция и без това се крепи на косъм доверие от всички страни в нея.

- Според вас „Продължаваме промяната-Демократична България“ биха ли били склонни на друга фигура за премиер освен Габриел?

- На този етап не. Така ми се струва от публичните сигнали от тяхна страна. За тях е важно Габриел да е министър-председател, а Денков да стане министър на образованието, външен министър или само вице. Това е сигналът, които излъчвам във вътрешен и външен план - България се превръща в предвидима и стабилна страна, на която да се гледа като на почтен партньор.

- Не е ли възможно преформатиране на властта, така че ГЕРБ и ДПС да са в основата, а ПП-ДБ да имат подкрепяща роля?

- Ако ПП-ДБ минат в периферията, ще загубят и малкото аргументи да са част от парламентарното мнозинство. Това ще разклати парламента и път към нови избори, от които никой няма нужда и полза. Основната задача на ДПС в момента е да убедят всички - актива си, обществото и външните си партньори зад Океана, че заставането начело на г-н Делян Пеевски е начало на нова фаза и етап. Едва ли влизането на преден план в изпълнителната власт може да бъде валидно.

- Възможни ли са избори 2 в 1 - европейски и парламентарни, или по-скоро такива се очертават след изтичането на 18-месечния срок, който си даде кабинетът още в началото?

- Не виждам избори 2 в 1. Логиката на европейските избори е много различна. Коалицията и мнозинството зад нея успя да преглътне и преживее местните избори, които бяха много цветни и напрегнати по места, дори динамични. Европейските избори не се случват по тази логика.

Това мнозинство, включително ДПС, БСП и ИТН, са отчетливи проевропейски партии. Единствената партия, която ще мъти водата е „Възраждане“. Те обаче ще бъдат обект на атаки отвсякъде. Избори 2 в 1 - не, категорично. Това само би помогнало на нездравите интереси. За първи път от 500-600 години сме на правилната страна на историята.

- Т.е. по-скоро избори есента или въобще липса на такива?

- Не виждам причина да се ходи на избори в рамките на следващата година при едно прилично представяне на мнозинството на евровота и при една плавна и успешна ротация. За реализирането на Шенген - на етапи, с пътна карта, вкарването на България в еврозоната, са все поводи само да се остане на власт, а не да се отиде на предсрочни избори.

Не мисля, че догодина ще станем свидетели на парламентарен вот, освен ако ни принудят някакви извънредни обстоятелства.

- Ролята на ДПС в това мнозинство все повече ли се засилва, или привидно само така изглежда заради активната роля на шефа на групата?

- Тъкмо обратното. Ролята на ДПС ще затихва. ДПС в момента тества много нагласи. Превръщат се в носители на умерен и прагматичен тон. Дисциплинират и ГЕРБ, и ПП-ДБ. Затова в момента, в който слегне емоцията и законодателната пушилка около промените в конституцията, ДПС ще обърне поглед навътре.

Мисля, че по-скоро ще отстъпят крачка назад и няма да бъдат толкова публични и важни за нещата в НС. Най-важните неща в парламента вече се случиха. Следващото е квотите в регулаторите. Това ще се случи между 4 и 6 месеца. Тяхната реакция по ротацията е ясна. Те подкрепят този кабинет, за да върши заложените задачи.

- Очаквате ли решение на положението в СОС на 11 януари, когато е следващото заседание за избор на шеф на местния парламент?

- В момента не виждам процес, който да води до резултат. От цялата група на ПП-ДБ-СС в столицата говори само един - Борис Бонев. Това е познат сценарий, когато Бойко Борисов обясняваше как ГЕРБ са натикани и ги чегъртат. Бяха заели защитна поза.

Борис Бонев играе същия филм. Не мисля, че неговите сподвижници ще го изтърпят дълго. На кмета Васил Терзиев също му свършва търпението. Той много рязко трябва да се научи какво е да си кмет.

Столичани виждат един изключително неприветлив, замърсен, сив и омърлушен град. Нарастващото недоволство може да избие в едни изненадващи резултати, ако отидем на частични избори за СОС. Г-н Бонев в един момент може да се окаже малцинство и в местния парламент да видим повтаряне на националната картина - работещо и прагматично мнозинство.

Дали ще се харесат - не. Дали някога биха се обичали - съвсем. Този кмет с тази програма, без мнозинство в СОС, нищо не може да свърши. БСП вече е загубена за каузата, защото те избраха да живеят в миналото.

СОС ще направи нов опит за избор на шеф на 11 януари

 СОС ще направи нов опит за избор на шеф на 11 януари
БГНЕС

- За вас е по-вероятна сглобка между ПП-ДБ и ГЕРБ напук на Бонев, отколкото такава между ПП-ДБ и БСП?

- Да. Борис Бонев се е провъзгласил за говорител. Забравя се и „Синя София“ в Общинския съвет с 5 човека. В един момент Борис Бонев може да се окаже ненужното остро камъче.

- Какво е решението на блокажа в СОС и доколко едни нови избори биха променили картината?

- Картината ще бъде променена с драматично намаляване на групата на ПП-ДБ, влизане на още хора от „Възраждане“ и ГЕРБ. Нищо чудно и Ваня Григорова да вкара още 5 човека от БСП. Тогава този инат на Бонев ще ни излезе през носа. Ако нещата се променят след Нова година със сваляне на емоцията и смирение, току-виж се намери решение.

- Узрели ли са за ротация и на местно ниво?

- Струва ми се, че мълчанието на ПП и на ДБ в СОС е оглушително. Мисля, че търсят трескаво вариант.

- А не се ли чака просто знак от Борисов, който да разреши на своите в СОС да се съгласят на сглобка, защото в момента ГЕРБ играе опозиция?

- Всички пропускаха, че Борисов уволни цялата столична организация на партията и еднолично се назначи за неин ръководител. Борисов е взел на ръчно управление партията в София. Когато той реши, общинският съвет ще се заеме да работи.

Това явно е въпрос, който трябва да се реши с лидерите на ПП и ДБ. И на този разказ Борис Бонев няма да бъде поканен. Бонев се е обявил за лидер и все повече прилича на своеобразен Гюро Михайлов - пази знамето. Блокирането на общинския съвет пречи на кмета да реализира политиките си, бюджета си.

Кой е той:

Роден е на 19.06.1977 г. в Шумен

Доктор по политология на СУ “Св. Климент Охридски”

Магистър по политически науки от Централноевропейския университет в Будапеща

Главен асистент в департамента по политически науки на НБУ