0

- Г-н Обрейков, Банско изпрати летния сезон и обръща поглед към зимния. Как върви подготовката за сезон 2024/2025 в ски центъра в Пирин планина?

- Само преди двадесетина дни приключихме летния сезон. Що се отнася до подготовката да зимния, то тя върви по план. Прави се профилактика на кабинковия лифт и на останалите съоръжения. Косят се тези участъци по пистите, които са обрасли с трева. Извършва се рекултивация, където е нужно - сее се допълнително трева, за да няма ерозия.

Разполагаме със специална машина, работим по швейцарска система – с нея пръскаме семена, които се смесват с органично лепило, по този начин затревяваме. През цялата година се обхождат всички склонове в ски зоната. Ако има риск от свличания, те се укрепват, обезопасяват се. Преди години имаше едно голямо свлачище, тогава извикахме австрийски експерти, които ги укрепиха с инжекции и мрежа. Миналата година пък направихме сериозна инвестиция – закупихме оръдия за производство на технологичен сняг, които разположихме по целия 7-километров ски път.

Те са по-ефективни от старите съоръжения, правят повече сняг за определена единица време. Необходими са ни само 3-4 дни с подходящи температури, за да покрием ски пътя със сняг. Този път е много важен, защото при образуване на опашки на лифта туристите слизат по него до курорта Банско. Искам да подчертая, че правим всичко по силите си, за да осигурим не само комфорт на нашите гости, но и да гарантираме тяхната безопасност при престоя им в ски центъра в Пирин планина.  

- Посрещате туристи от цял свят. За съжаление губите туристи заради военни конфликти. Очаквате ли отлив на израелски гости?

- Минали сме през много перипетии през всичките тези години, сега ни предстои откриването на 22-рия зимен сезон. Миналата година в началото също липсваха израелските туристи, но в неговия край все пак дойдоха, макар че бяха по-малко в сравнение с други години. И руските, и израелските обичат да идват тук. Надяваме се обстановката в Газа да се успокои и да посрещнем гости от Израел.

Традиционно в Банско идват на ски хиляди туристи от Великобритания, в последните години имаме пробив и в Скандинавия - идват датчани и шведи, норвежците са по-малко. Съседните ни страни също стават все по-активни - ски ваканции в Пирин предпочитат все повече граждани на Гърция, Румъния, Турция, Сърбия и Северна Македония. В Турция направихме заедно с община Банско доста изложения и резултатът е повече от добър.    

- Стават ли по-дисциплинирани скиорите и сноубордистите, които се спускат по пистите, намалява ли травматизмът по трасетата в ски зоната, както и спусканията извън ски зоната?

- Миналата година има намаление на тези случаи. Тази справка имаме от Планинската спасителна служба - Банско. Трябва да се изтъкне, че подобни травми са неизбежни за всеки зимен курорт по света. Събират се много хора на едно място, а не всички са дисциплинирани и спазват правилата за каране на ски и сноуборд. Указанията за безопасно спускане са на специални табла, дори в тоалетните сме ги поставили.

Само да има кой да ги чете и спазва. Най-важно е да пазиш човека пред теб, да си с каска и подходяща екипировка, защото това може да намали интензитета на травмата при сблъсък с друг скиор или сноубордист. Много хора, които не са подготвени, пестят средства и не ползват услугите на ски учител. Надценяват се и така стават белите по пистите.

Миналата година мен ме удари младо момиче от Англия, месец и половина бях контузен. Нека туристите пазят и себе си, и околните. Не толерираме излизането извън ски зоната и спускането в улеите под връх Тодорка. Защото това е като руска рулетка. Но няма как нито ние, нито община Банско, нито държавата да опъне мрежа и да загради цялата планина. И един съвет към всички наши гости – да си направят зимна застраховка, не е скъпа, но решава много проблеми. Някои не знаят, че има такава застраховка, други смятат, че на тях няма да им се случи нищо лошо. После това им излиза прескъпо при инцидент в гората. 

- Рано е за конкретика, но ще гостува ли за пореден път някоя легенда в белия спорт, която да даде началото на новия зимен сезон над Банско?

- Официалното откриване на зимния сезон винаги е в събота в средата на месец декември – между 10-и и 20-и. Можем да пуснем лифта да работи и още на 1 декември, ако има достатъчно сняг, но всичко зависи от времето. За тържественото откриване е сигурно, че отново ще поканим някоя ски легенда, която да се спусне по писта „Томба“ на Бъндеришка поляна.

Разбира се, в Банско трябва да е носителят на званието „Почетен гражданин“ на града – Марк Жирардели. Ще има и много атракции за гостите ни. Играта „Ловци на съкровища“ събира стотици любители на ските, на сцената ще пее някой от известните ни изпълнители. Подготвили сме още много изненади за нашите гости. Всички са добре дошли, струва си да дойдат за старта на сезон, ще е вълнуващо. Ние ще сме готови 100% за старта на сезона. И за нови предизвикателства на световно ниво.

На 18 и 19 януари 2025 г. тук ще се проведе кръг от Световната купа по сноуборд, а на 21 и 22 януари ще са стартовете за Европейската купа по сноуборд. През октомври ще пуснем сезонните карти за продажба, те са най-изгодни. Дневната карта за възрастен миналия сезон бе 96 лева, сега е рано да кажа категорично дали ще остане тази цена. 

- Напоследък не се повдига на висок глас един проблем, от който страда целият курорт. Става въпрос за изграждането на втора кабинкова линия. Докъде стигна този казус и има ли промяна в позицията на фирмата концесионер?

- Ние непрекъснато говорим по тази тема. Явно направихме грешка, че не направихме този втори лифт още в началото, през 2003 година. Този проблем за нас съществува от 2008 година. И никога не е преставал. Да, намират се правителства, както и екозащитни организации, които се опитват да го игнорират. Истината е, че няма как да говорим за устойчив туризъм, ако не се построи втора кабинкова линия. Никой турист, който е принуден да чака 2-3 часа, а понякога и повече, за да се качи да кара ски в Пирин планина или да слезе обратно към курорта, няма да се върне повече тук.

Това е нужно да се знае от всички. Ние няма да спрем да искаме да има втори лифт. Банско категорично се нуждае от втори лифт, който може и да не работи през целия ден, а сутрин да поема огромния поток от туристи, вечер също да ги прибира от Бъндеришка поляна. Големите опашки пред единствения кабинков лифт удрят по имиджа и на концесионера на ски зоната, и на община Банско, и на България. С колегите от Боровец и Пампорово на форум, който се проведе преди дни, настояхме ставката от 9% ДДС за туристическия бранш да остане и да не се вдига на 20%, защото това ще повиши цените.    

- Еколозите са против лифта, но пък заради липсата му хиляди коли се качват високо в Пирин и замърсяват въздуха. Това не е ли парадокс?

- Да, това е точно така. Затова е необходимо неотложно решаване на проблема с втората кабинкова линия. Лифтът е от голямо значение и за местните хора, и за туристите, защото не може да се говори за екология и качествен туристически продукт, когато в планината се качват 2000-3000 автомобила дневно, а гостите чакат на опашка за лифта по няколко часа.

Банскалии също от години настояват за втора кабинка, за да се осигури по-бърз достъп на туристите до красивата Пирин планина и до ски центъра. Еколозите стават много активни, когато трябва да се вземат някакви пари. Може би по този начин усвояват средства - като пречат на инвестиционни намерения. Така е и с кабинката в Банско, и с автомагистрала „Струма“. 

- Работите ли в синхрон с община Банско, с хотелиерите и ресторантьорите?

- Ние и община Банско правим много, за да рекламираме чудесните условия за ски ваканция в курорта - красотата на Пирин планина, отличните писти, модерните съоръжения, историята и културата на населеното място. Всичко това дава добър резултат. Не е случайно, че сме на челните места в много класации, тъй като тук е най-изгодно съчетанието между условията в ски центъра и цените на услугите. Към това трябва да прибавим вкусната банска кухня, качественото вино, доброто посрещане на гостите от страна на местните хора и хотелиерите.

Не трябва да се забравя, че Банско е с интересна история, тук са родени велики личности, пълно е с исторически и културни забележителности. Това е предпоставка за превръщането на курорта в целогодишен. Общината работи много усилено в тази посока, организира много културни събития през летния сезон и по този начин привлича туристи от страната и чужбина. В добър диалог сме с община Банско и с хотелиерския бизнес в града. Всичко това води до добри резултати. Непрекъснато се увеличава географията на туристите в курорта - идват вече чак от Нова Зеландия и Австралия.

- Имате ли уверението, че всичко с ремонтите по инфраструктурата на града ще е наред за старта на зимния сезон?

- Преди години посрещнахме един зимен сезон с разкопани улици в Банско заради изграждането на водния цикъл на града. Не беше приятна гледка - изкопи, кал, неудобство за гостите на курорта. Но напоследък диалогът ни с местната власт е перфектен. Улиците се асфалтират до началото на зимния сезон. Чисто, зелено и подредено - така изглежда Банско в момента.

Ремонтиран бе и пътят от града до хижа „Вихрен“. Община Банско поема и издръжката на румънски и гръцки полицаи в ски центъра, които се грижат за реда в зоната, но най-вече за своите сънародници, чийто брой става все по-голям. Убеден съм, че всичко с инфраструктурата в курорта ще е наред за началото на новия зимен сезон. 

- Навсякъде се оплакват от липса на кадри. Вие в тези години успяхте ли да създадете и задържите тук хора, които си разбират от работата и са сред най-добрите в професията си?

- Туристите идват и виждат ски центъра, пистите, планината, заведенията, съоръженията. Но много от тях не си дават сметка, че зад всичко това стои трудът на стотици хора. В активния сезон имаме между 700 и 800 служители, които ежедневно се грижат за гостите в ски центъра. Ски учителите знаят чужди езици, имаме и чужденци сред служителите, но не са много. Голяма част от персонала е от години при нас, държим на професионализма. Някои отиват през лятото да работят на морето, а след това се връщат при нас. 

- Какво ще пожелаете на себе си, на колегите си и на туристите за новия сезон?

- Най-важното е всички да сме здрави – ние, които работим за имиджа на Банско като световна ски дестинация, както и тези, които идват да карат ски и да изкарат невероятна ваканция в най-добрия ни зимен курорт. Нека това се случва безаварийно. Да няма травми по пистите, а само прекрасни спомени за гостите на Банско от видяното и преживяното тук.

Това е той:

Иван Обрейков е живата история на модерната ски зона над курорта Банско

Той е маркетинг директор на фирмата концесионер от самото начало преди 20 години

Бил е оператор в телевизията, снимал в най-горещите точки на света