0

Д арители осиновяват стенописи в сливенския храм „Света Петка“. По този начин в църквата събират и средства за изографисването й. Това обясни пред „Телеграф“ предстоятелят отец Йоан Петров.

„По този начин се обърнахме към старата българска традиция на дарителството. Амбицията на настоятелството беше веднага след завършване на грубия строеж да се започне и работа по неговото изографисване, а не да се отлага това във времето. Защото стенописите не са просто красиви рисунки, а са част от духа на храма и допълват самото богослужение“, коментира той.
Цената на проекта е 120 000 лева. През 2021 година от храма са обявили дарителска кампания – желаещите да поемат разходите по изписването на дадена библейска сцена. 

„Отзоваха се неочаквано много хора - 86 души, които дадоха 105 000 лева. Досега са останали само шест неоткупени стенописа, но се надяваме, че ще се намерят още шестима дарители. А ако не, все някак ще намерим оставащите 15 000 лева. Вярвам, че до края на следваща година храмът ще бъде напълно готов за освещаване“, каза още отец Йоан Петров.

Проблеми

Той обясни още, че част от обзавеждането на църквата е трябвало да бъде от Украйна. Но поради войната са пристигнали само камбаните, което наложило иконостасът да бъде поръчан на българска фирма. Храмът вече си има чудотворна икона на Света Богородица, подарена от Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Йоаникий. Общината пък се е ангажирала с изграждането на инфраструктурата около храма.

Светци

Църквата „Света Петка“ ще бъде сред първите, в които ще има стенописи на наскоро канонизирани светци като свети Паисий Светогрец. Храмът се изографисва от Живка Иванова, на която помагат две нейни колежки със сливенски корени, живеещи във Велико Търново.

Църквата е първата, строена в града през последните двадесет години. Първата копка е направена през 2008 г. с благословението на митрополит Йоаникий. Тя се намира до новите сливенски квартали, където няма православен храм. За построяването на новата църква са провеждани различни дарителски кампании, в които са се включили с пари, доброволен труд и материали фирми и граждани.