0

В разгара на сезона безплатно паркиране в морските курорти е мисия невъзможна. Сини зони и платени паркинги морят туристите на юг и север по Българското Черноморие. Репатрирането с паяк средно е около 70 лева. Специализираните автомобили сноват денонощно край морето и отнасят нарушителите, които не са си платили престоя на автомобила.

Адът за летовниците допълват на много места и общински служители, които дебнат със скоби. Много от хотелите разполагат с паркинги, но почти няма такива, които да ги дават безплатно на гостите си. Все пак хотелският паркинг излиза най-евтино и за него се плаща от 8 до 14 лева на денонощие. Частните денонощни паркинги вземат между 3,50 и 5 лева на час.

Тарифи

В Бургас синята зона струва 1 лев на час. Автомобил, който е паркирал в синя зона, но без заплатена такса, се закопчава моментално със скоби. Освобождаването струва 25 лева. Паяците обаче са доста по-солени. В Бургас се налагат три тарифи за репатрак  в зависимост в коя зона е извършено нарушението. За I зона таксата е 55.20 лева с ДДС, тя включва централна градска част, к-с „Лазур“, к-с „Възраждане“, жк „Братя Миладинови“ и жк „Зорница“.  Нарушение във II зона се таксува с 62.40 с ДДС за териториите на к-с „Изгрев“, к-с „Славейков“, кв. „Акации“ и кв. "Победа". С най-висока тарифа е III зона - 72 лева с ДДС, за териториите на к-с „Меден рудник“, кв. Сарафово, кв. Долно Езерово.  Логиката е, че тази зона е най-отдалечена от наказателния паркинг и репатрирането излиза по-скъпо. В Бургас синя зона функционира повече от десет години, а таксите за платено паркиране в центъра са още от 2011 година. Ако въпреки това сте решили да минете гратис, то рискувате не само скоба или паяк, но и солена глоба от КАТ. Обикновено тя се налага с фишове и е закована на 50 лева.

Тaкса

Синя зона функционира и в Слънчев бряг. Таксата за престой там е най-солена - 2.50 лв. на час. Заплащането е основно чрез SMS, но има и два апарата с монети до хотелите "Арда" и "Несебър-Созопол". Осем контролни пункта осигуряват достъп на автомобилите до курорта.   В частните паркинги е още  по-скъпо и час престой тръгва от 5 лева нагоре. За денонощие най-евтиният престой е 15 лв. Паяците не са единствената опасност в Слънчев бряг. Там действат с пълна сила и "скобите", чието сваляне струва  35 лева. Двойно по-скъпо излиза репатрирането до наказателен паркинг - 75 лв., и допълнително се начисляват по 3,50 лева на час за времето, през което возилото е престояло в наказателния паркинг. Паяци дебнат денонощно и в Несебър, където такса за синя зона и глобите за нарушители са една идея по-ниски. Цената за час паркиране  е 1.20 лева с включено ДДС, а позволеният престой  е до 3 часа. При просрочване на времето колата автоматично се закопчава със скоби, а  снемането им струва 25 лева. Репатрирането с паяк  в Несебър струва 50 лева плюс по 2 лева престой.

Солени

Доста по-солени са цените за паркирането в старинен Созопол този сезон. Синята зона там е закована на 2 лева на час. Тук също дебнат "паяци", а глобата за репатриране е 80 лв., допълнително се начислява и такса престой от 3 лв. на час на наказателния паркинг. 

Платените паркинги в Созопол са на цени от 2 до 4 лева на час. За денонощие съответно цените са от 12 до 24 лева в зависимост в коя ценова зона е паркингът.  

 Паяци сноват от този сезон и в Поморие, а синята зона заработи целогодишно от 8:00 ч . до 18:00 ч. с право на паркиране до 2 астрономически часа на цена 1,20 лв. с ДДС на час. От 1 юни до 30 септември зоната функционира без почивен ден.

В Приморско синя зона все още няма, но пък за сметка на това има паяк, който вдига всяка кола, паркирала в нарушение или на забранено място. Репатрирането струва 36 лева и по 3,60 лв. за всеки започнат час престой на наказателния паркинг. Царево е единственият курорт на юг, в който паркирането е свободно и безплатно. Там няма сини и зелени зони, няма паяци, нито скоби.

Печалба

На север от началото на месеца вече е възможно целодневно паркиране в синята зона във Варна в рамките на удълженото работно време от 9 до 20 часа. Цената е 16 лв. и може да бъде платена само чрез мобилното приложение „Варна Паркинг“. При валидно плащане ползвателите могат да променят при необходимост местоположението на автомобила си в рамките на зоната. През активния туристически сезон зоната работи вече и в почивните дни без официалните национални празници. Увеличеното работно време ще донесе на общинския бюджет допълнителни приходи от над 2 милиона лева годишно, твърди управителят на предприятието Младен Иванов. Според общинската наредба градът е разделен на зони, като за центъра и кв. Аспарухово, който е най-близо до общинския наказателен паркинг, цената на репатрирането е 45 лв. , а на място – 30 лв. В зона „Квартали“ репатрирането е 50 лв., а глобата на място - 35 лв. Репатрирането от зона „Крайни квартали“ е 55 лв., а освобождаването на автомобил в нарушение - 40лв. Престоят и отговорното пазене на общинския паркинг е 1 лев на час от началото на репатрирането. Максималната цена, която собствениците на престояли с дни репатрирани автомобили плащат, е 300 лв.

Бариери

Още по на север в курорта Златни пясъци има бариери за вход, както и паяк, който следи автомобилите да паркират в определените за целта места. Репатрирането е 70 лв. и още 2 лв. за всеки час на наказателния паркинг, което се таксува като такса „отговорно пазене”. В другия ни голям курорт „Албена“ паркирането е уредено с две 24-часови зони - синя и зелена. Като тук зелената е най-близо до морето и тя е най-скъпа - 20 лева за 24 часа. В синя зона таксата е 10 лева. Туристите е добре да знаят, че всяко преминаване през бариерата в курорта се таксува според съответната зона. Единствено притежатели на приоритетни карти могат да минават неограничено през бариерите целодневно, но и те плащат такса за паркиране в съответните зони. В Балчик и градовете на север до границата с Румъния пък често дебнат патрули на КАТ. Униформените съставят неприсъствени фишове за неправилно паркирани, включително и за дребни провинения като успоредно разполагане на автомобила срещу движението, което чисто формално се води нарушение.

Плажовете ни препълнени през уикенда

Ври и кипи от хора на Българското Черноморие. В неделния ден на Слънчев бряг туристите бяха окупирали освен плажната ивица, но и водата. Места по плажовете буквално няма, а малкото останали веднага се заемат от желаещи да се плацикат в топлите води на морето. Положението е подобно в Созопол, Китен, Черноморец и други места на юг. На север не е по-различно, там пък е препълнено освен от българи и от много румънци. „Всеки уикенд е така, идват за събота и неделя, а отделно си има почиващи за по-дълъг период и двата потока от хора се сместват“, коментира плажен спасител. Като цяло водата тези дни е спокойна и е идеална за плуване.