0

„Турция се меси във вътрешните ни работи и това е факт”, казва историкът проф. Пламен Павлов в интервю за седмичника „Политика”. Според него опозицията е направила грешка, като е заявила, че не бива да закачаме Турция, защото тя щяла да ни изпрати бежанци. „Сакън, да не разсърдим някого. Ние знаем и виждаме как остро и рязко реагира президентът Ердоган на всяко критично мнение за вътрешната ситуация в неговата страна. А тук намесата наистина беше много груба и слава богу че медиите го показаха, защото от страна на служебното правителство нямаше никаква реакция. Даже от страна на една партия влязла в парламента под знамето на един съмнителен патриотизъм, и оттам не видях никаква реакция”, казва проф. Павлов.

Ние, разбира се, не може да лишим нашите сънародници от Република Турция от право на глас.

От друга страна обаче не можем да допуснем намеса във вътрешните работи на страната ни от друга държава. А ние оставихме турските тайни служби да решават българския въпрос. С Република Турция отношенията трябва винаги да бъдат приятелски, тя е много важен наш съсед. Но те не бива в никакъв случай да бъдат за сметка на България. Появяват се някакви карти, на които България е представена като турска територия. Ами и ние можем да пуснем карти на които да покажем Турция като част от България. И какво ще промени това? Това ли е съвременнния подход?”, пита професорът. 

На въпрос за гласуването в чужбина той казва следното: „Не е нормално хора, които не знаят български и отговарят на въпроса: „Защо гласувате?” с „Откъде да знам”, да си дават гласа и да решават съдбата на нашата страна. Същото, впрочем, важи и за българите в Америка. Освен това, ние трябва да имаме по-голяма активност и във решаването на въпроса с гражданството. Защото и досега има много големи затруднения за хора и от Македония, и от Молдова и от Румъния. Политиката за българите в чужбина трябва да се модифицира, защото е още на едни стари основи, като някаква културно-просветна дейност. Аз не казвам че трябва да се превърне в агресия но трябва да стане много по-активна, да се залага на самите организации там, а не на административните връзки с тях както е досега”. 

Проф. Павлов е категоричен, че подходът ни към Македония несъмнено трябва да претърпи някаква еволюция. „Но на принципна основа, без всякакъв отказ от нашите законни права там – казва той.- В крайна сметка

Гърция 27 години не пускаше Македония в Европейския съюз

и международната общност реши, че Гърция има право да го прави. Докато към нас има упреци отвсякъде, че едва ли ние сме черната овца. Това е абсолютно недопустимо. В еволюцията, която служебното правителство направи, има много полезен елемент който преди това не беше изтъкван на преден план. А именно, че 120 хиляди души са с български паспорти. И че всички международни оценки на науката от 200 години насам, че т.нар. македонци са българи. Ние от това не можем да се откажем. Ние не може да се откажем от хората там, които наистина се чувстват българи. Също не бива да смятаме, че тези, които имат български паспорти непременно са го направили от меркантилна гледна точка”.
„В отношението с Македония, ние трябва да имаме много гъвкав подход и много силна икономическа ориентация. Беше някаква непонятна грешка историческата комисия да решава двустранните ни отношения”, категоричен е проф. Павлов.


Цялото интервю може да протечете ТУК.