0

Б ългарските полярници изградиха лифт и мини ВЕЦ на Антарктида. Това съобщи ръководителят на експедицията проф. Христо Пимпирев. Монтирането на транспортен лифт на брега на остров Ливингстън, където се намира родната полярна база, помага за изграждането на новата научна лаборатория сред ледовете.

Еко

В експлоатация бе пуснат и екологична мини ВЕЦ, подаваща част от необходимата за функционирането на базата електроенергия. Така ток светна в емблемантичния фургон, наречен „Куцото куче“, в българската антарктическа база. Именно той е първата българска постройка в Антарктида. Десетилетия след поставянето му на Снежния континент, микро ВЕЦ я захрани с електричество.

Фургонът „Куцото куче”, наречен така заради потъването на един от варелите, върху който е издигнат, е музей и част от културното наследство на Антарктида. Той е обявен за филиал на Националния исторически музей. Той вече е и най-старата съхранена сграда на остров Ливингстън, след като от 2009 г. старите постройки на испанската база „Хуан Карлос I” са демонтирани и заменени с нови.

Полярниците, изградили лифта и ВЕЦ-а, разполагаха с ограничено време на Ледения континент поради двадесетдневен принудителен престой в уругвайската база „Президенте Артигас“ заради лошото време.

В момента в базата ни „Св. Кл. Охридски“ на о-в Ливингстън са още 14 участници на експедицията, които изпълняват научни проекти в областта на науките за Земята, биологията и медицината, одобрени от специализиран научен съвет към Националната програма за полярни изследвания, които ще се завърнат в средата на месец март.

Завръщане

Днес на терминал 2 на летище София, с полет KL3077 от Амстердам се завърна първата група участници в XXX юбилейна национална антарктическа експедиция. Това са ветеранът на експедицията инженер Йордан Йорданов, лекарят д-р Атанас Пелтеков и логистиците Николай Николов, Павел Григоров, Марчо Паунов, Мирослав Хутев, Асан Брахимбашев, Асан Топалски, Александър Найденов, Юлиян Башев и Явор Цветанов.