0

Р озопроизводството като бранш стигна абсолютното дъно, тазгодишната реколта е наполовина на миналогодишната, а изкупната цена остана на старото ниво от едва 1,5 лв/кг, ожалиха се собственици на градини с Roza damascene при срещата си с министъра на земеделието д-р Иван Иванов в Казанлък.

Според Венелин Великов, който от 14 години се грижи за 520 дка розови насаждения проблемите наместо да намаляват се умножават и повтарят. По думите му специалният закон за българската маслодайна роза е неработещ и обрасъл с бюрократизъм, чиновниците бавели процедурит, а розопреработвателните компании умишлено задържали изкупните цени.

„Като теглим чертата в края на кампанията става ясно, че сме на загуба, тъжното е че сме на огромна загуба през последните няколко години, а голяма част от насажденията се отглеждат в разрез на всякаква агрокултура. Говорим за биорози, а на пазара няма серфитицирани биоторове, край нашите градини пустеят държавни площи, всички болести идват безпрепятствено от тях!“, подчерта Великов и обясни че това е становището и на други негови колеги от сдружение „Прима роза“, отглеждащи общо над 6 000 дка в Долината на розите.

Законът за маслодайната роза се нуждае от ремонт, призна министър Иванов, той очаква в подготовката на поправките да се включат розопроизводителите. Пак от тях очаква да участват активно в обсъждането на проектозакона за представителните браншови организации за производство и преработка на селскостопански продукти.

По данни на земеделското министерство около 45 000 дка са розовите насаждения в България при 2 800 регистрирани земеделски производители, между 14 и 15 000 тона розов цвят са били добивите през миналата година.

До 15 юни стопаните ще получат близо 5 милиона лева за компенсиране на повишените разходи за производство в резултат на ковид-кризата.

Министърът пое ангажимент за проверка в казанлъшкия институт по розата и етерично – маслените култури след получени сигнали за проблеми в дейността му и рязко намалели площи с Roza damascenа.

Празникът на розата в Казанлък завърши в неделя с едночасово дефиле, водено от тазгодишната Царица Роза - Белослава Желева, на финала на което беше тригодишен кукерче от село Шейново.

Сред дефилиращите бяха представителни групи от побратимени с Казанлък градове от Турция, Гърция, Република Северна Македония и Полша. Според организатори на празниците те са привлекли интереса на над 10 000 туристи от чужбина въпреки отсъствието на традиционните групи от Япония и Китай.