0

О ще в първите месеци на годината производителите на смартфони сплетоха шпаги с доста качествени апарати в лидерския премиум клас. На пазара се появиха определено скъпички смартфони, но като се има предвид, че в тях са вложени технологии сякаш изпреварили времето си, цената им звучи логично. Ето някои от най-новите телефони в битка за вниманието на потребителите с по-дълбоки джобове.

В момента всички говорят за новата серия на „Самсунг“ (Samsung) и по-специално за флагмана на корейците „Галакси Ес 22 Ултра“. (Galaxy S 22 Ultra). При него всичко е ултра. Определено смартфонът стои на върха на хранителната верига и ще остане там поне до излизането на новото поколение айфони.

По отношение на дизайна това, което прави впечатление, е, че корейците при най-добрия си модел са изхвърлили правоъгълната „плочка“, в която са обособени камерите. Тук се забелязва влияние от по-евтината A серия (като модела „Самсунг Галакси А32“), където камерите са разположени капковидно - далеч по-стилно и изчистено. Другото влияние вече бе предречено от технологичните пророци преди премиерата на смартфона, а именно, че „Ултра“ версията ще прилича повече на Samsung Galaxy Note. Доказателство за това е огромният диагонал на дисплея (6,8 иначе) и електронната писалка (стилуса-S Pen), което прави устройството подходящо за ученици, студенти, дизайнери и т.н.

Рамката е изградена от здрав алуминиев материал, който като в сандвич e притиснат с две плочи бронирано стъклено покритие за гърба и за дисплея - „Корнинг Горила Глас Виктъс +“ (Corning Gorilla Glass Victus+). Огромните му размери обаче правят телефона труден за работа с две ръце, а облите му ръбове са стилни, но го правят хлъзгав като риба. А трябва да се внимава предвид високата цена, започваща от 2450 лева.

Екранът е един от най-качествените на пазара благодарение и на технологията „Вижън Бустер“, която достига яркост от фамозните 1750 нита. С тях като второ слънце грее 6,8-инчовият AMOLED екран, който поддържа резолюция от 3088 x 1440 пиксела (WQHD+) при гъстота до 500 пиксела на инч (ppi). За разлика от тях, „Айфон 13 Про Макс“ (iPhone 13 Pro Max) има 458ppi на своя 6,7-инчов екран и резолюция от 2778 x 1284 пиксела. Струва си да се отбележи, че разделителната способност по подразбиране на S22 Ultra е 2316 x 1080 (FHD+), което корейците казват, че пести батерията. Всичко от игри и видеоклипове до приложения изглежда фантастично на дисплея, който вече има способността плавно да превключва от 1Hz честота на опресняване чак до гладката като масло 120Hz, в зависимост дали гледате текст или играете игри.

Камерите на гърба са 4, като водещият сензор от 108 MP също оправда прогнозите. Голямата новина обаче едва от големината на обективите (и на пикселите), които въвеждат нов стандарт в снимките на тъмно, наречен „найтография“. Смартфонът може да озарява нощното небе почти до сутринта, да улови луната (със 100-кратен зум) или лицето ви при лошо осветление и също така има някои умения за дълга експозиция. Оптичното приближение е десетократно. Получените кадри почти не дават пикселизация. Видеото също е суперкачествено - 4K при 60 кадъра в секунда и 8K при 24 кадъра в секунда. Всичко това се постига благодарение на новия бърз процесор Snapdragon 8 Gen 1 (4 nm) и оперативна памет между 8 и 12 GB, в зависимост от цената. С тях най-тежките игри изглеждат плавни, сякаш участвате в тях на живо. Батерията от 5000 mAh обаче осигурява заряд не повече от ден, ден и половина. Другите два нови телефона на корейците - Samsung Galaxy S22 и Galaxy S 22+, са със същите мощни процесори, но с малко по-слаби екрани и камери. За сметка на това обаче са по-елегантни като габарити и по-удобни при експлоатация. 

С около 250 лева по-евтино от „Галакси Ултра“ излиза „Хуауей Пе 50 Про“ (Huawei P50 Pro). Премиерата му бе през лятото на миналата година, но едва сега китайците сколасаха да го пуснат в Европа. Смартфонът не отстъпва на корейския звяр нито по дизайн, нито по качество и бързина, нито по нощните снимки. Изследване  на специализирания портал DxOMark  (преди излизането на новите „Самсунг“), показва, че фотовъзможностите му са по-добри от конкуренти като „Шаоми Ми 11 Ултра“ (Xiaomi Mi 11 Ultra) и „Айфон 13 Про“ (iPhone 13 Pro).  Екранът също е сочен сред лидерите на пазара. Той е изработен с ОЛЕД панел с реалистично цветопредаване и дълбок контраст на черните тонове. Скоростта на опресняване е от 120 кадъра в секунда. По отношение на дизайна корпусът е огледален и определено с него няма да останете незабелязани. По-тесният му размер от 72,8 мм го прави удобен и за дамите. Прекият му конкурент „Айфон 13 Про Макс“ (iPhone 13 Pro Max) например рядко се избира от тях заради по-широкия му размер от цели 78.1 мм. На гърба си новият Хуауей има 4 камери, красиво разположени в два отвора, наподобяващи любопитните очи на героите от Манга сериалите. Ахилесовата пета на модела е, че идва само в 4 G вариант и традиционната вече липса на Google приложенията.  

Нови 5G играчи при средняците 

В началото на годината излязоха няколко нови играчи с 5G  възможности в средния ценови клас (между 500 и 1100 лева). Новият „Шаоми Редми Ноут 11 Про“ (Xiaomi Redmi Note 11 Pro) предлага голяма добавена стойност от Super AMOLED 120Hz екран, тройна камера с водещ фотосензор от 108 Mp, процесор „Снапдрагон 695 5G“, стереоговорители и 67-ватово бързо зарядно. Почти идентични като хардуер са и новите телефони „Риълми 9 Про“ (Realme 9 Pro) и Про (Pro+) Разликата идва от по-слабия им екран - 6.60 IPS LCD и Амолед 90 Hz. 

През януари пък излезе т. нар. издание за фенове (FE) на „Самсунг“. То е събрало най-доброто от модификациите на миналогодишните Samsung Galaxy S21, но на по-приемлива цена.