0

Николай Тодоров – Кайзера е сред най-обичаните футболисти на Левски от близкото минало. От „Мач Телеграф“ потърсихме трикратния шампион със „сините“ и двукратен носител на Купата, с когото да си поговорим за ситуацията в тима след първите мачове от сезона.

- Как виждате предстоящия мач със Спартак Варна?

- Този мач е нож с две остриета. Мачът със сигурност ще донесе заряд за града, особено за Спартак Варна. Те ту влизат, ту изпадат в последните години и им липсва стабилност. Тази година с новия  треньор и подобренията в клуба и селекцията, която се направи, нещата стоят по малко по-различен начин. Постигнатите резултати до момента им дават нужното самочувствие и увереност, че могат да се противопоставят на Левски. За Левски е важно, че отново ще има подкрепата на своите фенове, очаквам стадионът да е пълен. Доколкото знаем, няма сериозни проблеми с групата и състава, така че е въпрос на нагласа на треньорския екип и самите футболисти, да разберат, че това е много сериозен противник. Когато един по-малък клуб има нужното самочувствие, увереност и резултати, е способен да изненада всеки един по-голям тим като Левски. Видяхме, че на ЦСКА не им дадоха възможност изобщо да играят. Надявам се от Левски да отчетат силните и слабите страни на Спартак, които също имат своите си проблеми, а в крайна сметка Левски да спечели във Варна.

- Как ще коментирате сезона на Левски до момента?

- Във всяко едно естество виждаме, че нещата се подобряват. По отношение на ръководството са си взели поука, във финансов аспект голяма част от задълженията се изплатиха. Това дава положителната насока плюс избора на треньор, екип, селекция. На този етап всичко това върви в правилната посока. Да не забравяме, разбира се, подкрепата на публиката, защото тя играе важна и съществена роля за изграждането на отбора.

- Споменахте треньорския щаб. В него голяма част от хората са минали през Левски, това ли е основният ключ към успеха?

- И това го има, но тук вече съвпадат идеите на треньора, които съответстват на ръководството, на потенциала. След толкова много време виждаме, че бе дадена пълната власт на треньора, за да си прави селекцията, която пък е съобразена с финансовите възможности, които има Левски на  този етап.

- Какво е мнението Ви за селекцията?

- Важно е това, което иска треньорът като стил да се изпълнява от футболистите. Независимо от продажбите, които отборът реализира, на този етап се запази основно ядро от футболисти, а селекцията показва добри неща. Левски се раздели с един от най-силните си футболисти в лицето на Хосе Кордоба, но пък бе привлечен нов човек, национал, с чийто качества все още не сме имали възможността да се запознаем. Да се надяваме да пасне добре в състава, за да се създаде една сплав в защита, в средата на терена и напред. В определени моменти от дадени мачове имаше леки спадове, но е хубаво и че треньорът го подчертава, което е много важно. Не сме само ние като странични наблюдатели, фенове, които да казваме, че нещо не ни харесва или има пропуски в определени мачове. След като треньорът казва това нещо и го отчита, ние също гледаме в тази посока и реално преценяме събитията.

- Какво успя най-много да промени Генчев. Мнението Ви за него?

- Аз го познавам като човек – културен, възпитан, интелигентен. Той има своя опит като старши-треньор, независимо колко е голям. Той отвсякъде е направил своите изводи, взел е своите поуки как иска да бъде изграден неговият отбор - стилът му на игра, изискванията, които стреми да налага спрямо световния футбол. Това, което успява да направи, го прави спрямо текущите финансови възможности. Без да се изхвърляме, можем да кажем, че селекцията, която е направена до момента, не е свързана с огромни инвестиции от страна на Левски, защото клубът няма възможност да отделя толкова много средства за по-добри футболисти. В крайна сметка визията, която треньорът иска, е съобразена с това, което са му предложили и избора, който е направил той заедно с щаба си. Смятам, че той взима крайните решения, но не и еднолично. Хората от щаба му се познават, работили са заедно и явно идеите им за развитието на клуба съвпадат. На този етап, след всичките проблеми, които Левски имаше през годините, има светлина в тунела. В последните 2-3 години смело мога да кажа, че Левски е клубът с най-много публика, където и да играе. Дали в София, или в провинцията - това се наблюдава. На много мачове виждаме почти празни стадиони, но когато играе Левски има наистина футболна атмосфера.

- Левски договори силен изходящ трансфер с продажбата на Пламен Андреев. Какво е мнението Ви за него?

- Един изключителен млад вратар, който тепърва ще се развива и ще покорява. Дано най-вече да е здрав. След като има какъвто и да било интерес от страна на Фейенорд, говорим за трансфер в страна,  където добре преценят какво правят. Ако се осъществи трансферът, явно в клуба, гледайки го, но не от вчера, а може би от година-две, от Фейенорд са преценили, че на този етап те могат да си позволят лукса да направят този трансфер с ясната идея, ако не веднага, то до една година Пламен Андреев да стане неизменен №1 в клуба. Предполагам, че това е идеята на самия клуб.

- Вие като бивш полузащитник, виждате ли в други млади българи като Асен Митков и Марин Петков потенциал да поведат Левски?

- Няма как да се каже със сигурност „да“ или „не“. Не виждам на този етап нужното постоянство при тях двамата. Дали са сполетени от контузии, или има спад в моментната форма, не знам. Моето лично мнение е, че на Левски му липсва класическият плеймейкър. Това е моето лично виждане, без да давам имена кой трябва да влезе в тази роля. За мен това е голямата липса в Левски към момента – човек, който може да създава положения, а в други ситуации да реши даден мач.

- След всичко, което си казахме – каква трябва да е целта пред Левски като класиране?

- Самият клуб е създаден и винаги се е говорело за ставане на шампион и печеленето на Купата, което носи мачовете в Европа. Левски винаги трябва да се бори за титлата и Купата. В последните няколко години, които по една или друга причина или заради формата Левски не участва в Европа. Играейки в Европа, ако имаш добър отбор, виждате, че не е чак толкова трудно да стигнеш до групите, което ти гарантира европейски футбол поне до Нова година. Например Лудогорец – бият един-два противника и си гарантират това нещо. Това генерира приходи от телевизионни права, билети, наградния фонд, ако победиш или направиш равен. Колкото и да е малък турнирът, дори да е Лигата на конференциите, няма значение, защото това помага не само с дивиденти, но и увеличава имиджа на клуба.

НИКОЛАЙ ПАРАШКЕВОВ