0

А ржентина отбелязва първата си година без Диего Марадона този четвъртък, без конкретно място за отдаване на почит към своя безсмъртен мит, който ще бъде боготворен и след смъртта му, пише „Ел Паис“. Един несъвършен мит след скорошно съобщение за предполагаемо сексуално насилие, което само подсилва дебатите около фигурата му.

Членовете на църквата на Марадона в Росарио, на 300 километра северно от Буенос Айрес, не се съмняват: четвъртък ще е ден на траур.

„Ще се съберем като в ден без празнуване, черен ден. Миналия месец, на 30 октомври, се срещнахме (по повод 61-ата годишнина от рождението му) и не можехме да говорим, плакахме като деца”, казва Ернан Амес, един от основателите на движението. „Този ​​четвъртък ще бъде още по-тежък“, смята той.



Друга група за поклонение, Марадонският народ, свика марш до Обелиска, символичния център на Буенос Айрес, за да поиска справедливост срещу възможните виновници за смъртта на бившия футболист.

Един от членовете му, Валтер Ротундо, няма да присъства, защото има повод за празнуване: „В 12 на обяд съм в болницата, чакам синът ми да се роди: най-добрият ми начин да почета Диего на тази годишнина ще бъде с още един Диего на света“, казва Валтер.

Съвпадението е пълно, защото, както се потвърждава от аутопсията, Марадона почина по обяд на 25 ноември 2020 г. Ако първите две дъщери на Ротундо, близначки, се казват Мара и Дона, името на първото им дете от мъжки пол ще подсили тази линия. „Това ще бъде Диего Амадо. Много е силно, че синът ми се ражда днес”, казва фенът.

Със стенописите на Марадона, които се умножават по стените на Буенос Айрес и останалата част от страната, стадионът на Архентинос Хуниорс - първият му клуб - построи светилище след смъртта му, в което феновете слагат цветя, оставят топки, знамена,

Те палят свещи и поставят документи с молба за чудеса. Светилището приема жителите на квартала всеки ден, но за този четвъртък се очаква парад на богомолци. „В 18 часа ще бъде открит нов стенопис пред портата на съда, това е дарение от членове на клуба“, казва Карлос Грегорати, мениджър на стадион „Диего Марадона“.

Аржентина почита в траур 1 г. от смъртта на идола си Диего Марадона
Диего Марадона Аржентина Диего Марадона Аржентина Диего Марадона Аржентина
19



Също така в родния му квартал Вила Фиорито ще има различни събития в почит към Диего, като литургия на гарата в града, в предградията на Буенос Айрес и последващ марш до клуба Estrellas Unidas, приемственик на отбора, в който Марадона започна - Estrella Roja (Червена звезда), преди да премине към Архентинос.

„Ще отворим вратите в 9 сутринта и ще имаме различни дейности, като представянето на книгата Rey de Fiorito“ (Крал на Фиорито), каза Клаудио Вияруел, генерален секретар на Estrellas, разположен на няколко метра от родното място на Марадона, обявено за „Национално историческо място” преди месец с президентски указ.

Законодателният орган на град Буенос Айрес също откри миналата седмица ъгъл на Диего Марадона на кръстовището на “Сегурола” и “Хабана”, една от къщите, в които той е живял през 90-те години.

Но както пускането на сериали, филми, подкасти и книги за живота, работата и смъртта на Марадона са масови, то и съдебните дела около идола не спират да се множат. При това не само такива, свързани с наследяването и искането за справедливост за евентуална отговорност на медици в последните му часове.

Мавис Алварес, кубинка, която на 16 години започна връзка с Марадона по време на престоя на идола на острова, докато бившият футболист се опитваше да се възстанови от кокаиновата си зависимост, пристигна в Буенос Айрес през последните дни, за да предяви жалба пред правосъдието в Аржентина срещу обкръжението на легендарния футболист.

Жалбата, подадена от адвокатите на Алварес, която през ноември 2001 г. придружи Марадона в Буенос Айрес за прощалния му мач, е за предполагаемо „незаконно лишаване от свобода, робство и сериозни наранявания поради операция за увеличаване на бюста“ без нейното съгласие.

И докато тези обвинения не се считат за достатъчно аргументирани за правни последици от тях, Алварес, която в момента е на 37 г., твърди в интервюта пред журналисти, че е била насилена в Куба.

„Диего Марадона ме изнасили, докато майка ми плачеше от другата страна на вратата“, увери тя.

Това оплакване до медиите за предполагаемо сексуално насилие и престъпление срещу непълнолетна, въпреки че Марадона не може да се защити, засилва дебата и за самия Диего.

Въпреки че той се изправяше пред всички възможни власти (и по тази причина многократно критикуван и дори преследван), Марадона също е сила и власт, която понякога използва срещу жени. Както в случая с Кристина Синагра, майката на първия му син, Диего младши, когото призна след цели 29 г.

„Вярно е, че той беше син на своето време, но смъртта на Марадона символично бележи определен начин на живот и на възприемането на мъжествеността в спорта“, подчертава Айелен Пужол, журналистка и писателка.

„Тази жалба неизбежно променя нещо, поне ни кара да се запитаме кои са нашите идоли. Днес е невъзможно да се мисли за идол с тези характеристики и социалните трансформации ни помагат да инициираме колективен дебат“, добавя тя.

На мачовете от 22-ия кръг на Професионалната лига на Аржентина, който започна във вторник, също ще бъде изразена почит към идола: играчите на отборите и реферите се събират на централната линия преди началния съдийски сигнал с екипи с номер 10, номера на Марадона.

Професионалната лига също публикува видео, което завършва с фраза: „Дано никога да няма край тази любов към мен“, която Марадона парадоксално лансира при прощалния си мач. За който кубинката Алварес пътува до Аржентина, където сега тя се обръща към правосъдието.

Година след смъртта му тази любов на хората е дори още по-жива, макар че е време и за спорове.