0

С копие има особено място в историята на „сините“. През 1942 г. Левски става за трети път шампион на България. Към това добавя и Царската купа, за която, по онова време, вече се играе отделен турнир. По този начин „сините“ стигат до първия си златен дубъл, припомня в. „Мач Телеграф“ в днешния си брой във връзка с предстоящия двубой на Левски срещу северномакедонския Шкупи.

Шампионската титла до голяма степен е изненадваща, за да стигнат до нея "сините" побеждават изключително силен тим като Македония Скопие. Първенството на страната се играе на елиминации, в които се включват най-добрите тимове от отделните спортни области. Македония Скопие играе в нашето първенство, тъй като Втората световна война по онова време е в разгара си, а между 1941 и 1944 година Вардарска Македония и Беломорска Тракия са присъединени към Царство България.

Поради същата причина в елиминациите на нашия шампионат са подвизавали и други тимове от градове, които след войната остават извън пределите на страната, като Беломорец Кавала, например. С Македония Скопие „сините“ имат и стари сметки за уреждане преди финала за титлата през 1942 година, тъй като се срещат и в първенството на Първа Софийска дивизия, в която е включен скопският тим.

В първия финал Левски печели с голове на Божин Ласков и Борислав Цветков-Жук. Това тотално отчайва Македония, а до края левскарите пропускат още един шанс - удар на Васил Спасов - Валяка среща гредата. За победата си футболистите прибират по 10 хиляди лева премия, по думите на вратаря Любомир Алдев. На прибиране към София отборът е на косъм от жестока трагедия, след като в един момент шофьорът губи контрол върху автобуса. Седящият до него централен защитник Захари Радев скача върху спирачката и предотвратява излизането на возилото от пътя, респективно и катастрофа.

Иначе с победата в Скопие е направена решителната крачка към третата шампионска титла на Левски. В ответния мач в София "сините" бият с 1:0 и са коронясани като първенци на България за трети път в историята си. Дубълът е узаконен с победа над Спортклуб Пд (предшественик на Локо Пд) във финала за Царската купа.