0

Ф утболната асоциация на Гибралтар ще подаде жалба до УЕФА за провокативното празненство на испанските национали след финала на европейското с Англия, спечелен с 2:1, с което донесоха на страната си рекордна четвърта континентална титла.
Към момента ситуацията изглежда на етап "буря в чаша вода", но може са стане доста комплицирана с избуяването и на дипломатически, и на клубен скандал с грандиозни последици.

Ето фактически какво се случи:

Звездата на „Ла Фурия” Родри, който беше обявен за най-добър играч на турнира, изпя "Гибралтар е испански" по време на купона в Мадрид за спечелената рекордна 4-та континентална титла, засягайки дългогодишния териториален спор с Англия.

Гибралтар се намира в южната част на Иберийския полуостров и с население от 33 000 жители е под британско управление. От десетилетия Лондон и Мадрид се джафкат за юрисдикцията му.

Някои английски медии определиха изцепката на Родри като "безвкусена".

В един момент от тържеството Алваро Мората напомни на халфа на Манчестър Сити, че играе в Англия. „Не ме интересува”, отговори Родри. Той има договор с „гражданите”, който сега като нищо може да изгори, до 2027 г. Родри дойде на „Етихад”, през 2019-а, като изигра над 250 мача за мултимилионната селекция на Хосеп Гуардиола и стана 4-кратен шампион на Висшата лига, спечели също Шампионската лига, Суперкупата на Европа и световното клубно първенство. Сега Сити като нищо може да се наложи да му бие шута.

Цялата история поразително напомня на момента след финала на световното в Мексико през 1986-а. Тогава, след като вкарва 2 гола на англичаните (единият от които – с ръка) при 2:1 за Аржентина в четвъртфинала, великият Диего Марадона, оправдавайки скандалното си изпълнение, казва: „Преди 4 години те (б.р. - англичаните) убиха много аржентински момчета при Фолклендските острови, убиха ги като малки пилета. Това е нашето отмъщение за тях.”

Въпросният архипелаг в Южния Атлантически океан е британска задморска територия, за чийто суверенитет претендираше и Аржентина, която окупира парчето земя през 1982-ра, но Англия си го връща за отрицателно време, след като тогавашният министър-председател Маргарет Тачър-Желязната лейди заповядва незабавен десант с всичката мощ на Кралския флот, който изминава 14 000 км, за да възстанови цялостта на Короната.

Двете страни, впрочем, възобновиха дипломатическите си отношения през 1990-а.