0

С тези думи най-успешният капитан в историята на Челси Джон Тери се обърна към собственика Роман Абрамович. Руският олигарх може да е всякакъв, но привържениците на „сините“ ще са му благодарни завинаги. Абрамович бе приет на „Стамфорд Бридж“ със скептицизъм и недоверие, а мнозина прогнозираха, че ще се провали. Той действа със замах в първите си години, а ресурсите му на практика изглеждаха безгранични.

По време на неговото почти 19-годишно управление Челси похарчи невероятните 2,1 милиарда паунда за трансфери 

Най-скъпите покупки бяха през последните години – Ромелу Лукаку (98 000 000), Кай Хаверц (89 000 000), Кепа Арисабалага (72 000 000), Алваро Мората (70 000 000), Кристиан Пулишич (58 000 000), Жоржиньо (57 000 000). Освен това на Абрамович не му пукаше особено за мениджърите. По едно време започна да ги сменя като носни кърпички, а тяхната бройка достигна до 13 от 2003 година насам. Клаудио Раниери, Жозе Моуриньо (два пъти), Аврам Грант, Луис Фелипе Сколари, Гуус Хидинк (два пъти), Карло Анчелоти, Андре Виаш-Боаш, Роберто Ди Матео, Рафа Бенитес, Антонио Конте, Маурицио Сари, Франк Лампард и Томас Тухел оставиха своя отпечатък в клуба.
Роман Абрамович може да бъде критикуван за баснословните харчове за футболисти или бройката уволнени мениджъри, за близостта си с Владимир Путин, бизнес връзките си и така нататък. Резултатите обаче са показателни. Челси е най-успешният клуб в Англия по спечелени трофеи по време на неговото управление.

Срещу името на клуба стоят 21 отличия и то не какви да е, а най-ценните. За капак в момента „сините“ са световни клубни шампиони, което на практика ги прави най-добрият клуб в света. Заслужена награда за най-добрия собственик. Абрамович превърна Челси от отбор с потенциал за Топ 4 в многократен шампион и сериозен европейски фактор. Той закупи клуба през 2003 година за 140 милиона паунда, а

в момента е оценяван на близо 2 милиарда. 

Това отрежда седмо място на Челси по пазарна стойност, а пет от отборите пред „сините“ разполагат със значително по-голяма фенска маса и традиции в исторически план. До средата на февруари бъдещето на Челси изобщо не подлежеше на съмнение и клубът изглеждаше обречен да продължи възходящата си линия на развитие.


Едно събитие извън футбола обаче промени завинаги съдбата на клуба от Северен Лондон. Русия обяви война на Украйна, а в Обединеното кралство всеки момент могат да наложат санкции на олигарха Абрамович, чийто връзки с Москва не са тайна за никого.

Пряко или косвено той е свързан с президента Владимир Путин и е обречен да понесе тежестта на последствията, които последният предизвика с нападението над чужда страна. Невероятно е как толкова могъщ и влиятелен човек като Роман Абрамович е превърнат в беглец само в рамките на няколко дни заради събития, които не са под негов контрол. От негова гледна точка това е възможно най-тъжният сценарий. На 12 февруари Абрамович бе в Абу Даби и се снима с купата на Световното клубно първенство, а две седмици по-късно обяви, че продава клуба. Едва ли някой си е представял подобен развой, а най-малкото бившият губернатор на Чукотка. Всичко това обаче не е сън, а жестоката реалност и Абрамович е принуден да търси задния изход от „Стамфорд Бридж“.

„Надявам се да получа възможност да се сбогувам с всички вас един последен път“, написа Абрамович, когато обяви намерението си да продава. Това едва ли ще се случи. Най-добрият собственик в света вече си тръгна, а какво ще стане с Челси? Трябва да се оправя без него.