0

Е дно 20-годишно момче от Банско направи своя пробив в мъжкия биатлон през този сезон. Благой Тодев записа първата си точка в Световната купа, а миналия месец изпълни мечтата си, участвайки на олимпийските игри в Пекин. Фантастичното начало на годината за него бе поставено със златен медал в индивидуалното на 15 км на европейското първенство за младежи в Поклюка (Словения). Миналия месец взе и сребро в преследването на 12,5 км на световното за младежи в Солджър Холоу (САЩ). В крайна сметка завърши кампанията с малкия кристален глобус в индивидуалната надпревара на 15 км при младежите.

„Сезонът за мен беше просто уау. Не съм очаквал чак така да ми се получат нещата. След като миналата година се опитвах да се задържа в световния елит, сега постигам такива невероятни резултати. Чувствам се много щастлив. Това бе един доста интересен сезон за мен“, сподели Тодев. Началото в спорта за него също е доста любопитно. Едва 9-годишен започва да тренира ски бягане в родния си град при треньора Иван Баряков.

„Сестра ми се бе записала да тренира няколко месеца по-рано. Заедно с баба ми започнаха да ме убеждават да отида и да пробвам. Много се дърпах, но в един момент се съгласих, за да им е мирна главата. Бях сигурен, че няма да ми хареса. Направих обаче първата тренировка и това продължава вече толкова години“, добавя талантът.

След две години Баряков напуска и предлага на децата два варианта. Първият е да продължат в биатлона, а вторият е да останат в ски бягането при друга треньорка. Младите състезателите могат и да се откажат, но избират да се преместят в биатлона. Тогава Тодев има невероятен късмет да попадне на големия треньор Георги Джолев, който си отиде от този свят през миналия месец.

„В началото изобщо не харесвах биатлона. Не ми беше приятно да тренирам. Раздялата с човек като Иван Баряков я понесох много тежко. Изобщо не исках вече да се занимавам със спорт. Доста години си пропилях просто ей така. Без да тренирам сериозно, без да се замислям за тренировките и само си губех времето. Правех си каквото искам. Докато тренирах ски бягане, бях №1. В битлона бях назад – седми, осми, десети. И си казах, че това не ми харесва. Исках да се завърна към годините, когато печелих състезания. Казах си: „Трябва да бъда шампион!“. Стегнах се и оттогава вече 4-5 години съм абсолютен шампион на България във всички дисциплини“, разкрива националът, който дебютира в световния тур през сезон 2020/21.

Както на всеки спортист, мечтата на Благой е да участва на олимпийски игри. Банскалията се сдобива с квота, но има малшанса да даде положителен тест за коронавирус един ден преди заминаването на отбора за Китай. Така вместо да се аклиматизира в Пекин, той се мести в Руполдинг. В германския зимен център обаче разликата в надморската височина е около 1000 метра по-ниска от трасето на олимпиадата.

Благой се представи достойно на олимпиадата, въпреки трудностите, които имаше

 Благой се представи достойно на олимпиадата, въпреки трудностите, които имаше
Getty Images

„Успях да се вдигна психически и да преодолея всичките тези проблеми, които имах. Смея да твърдя, че направих хубава подготовка преди Пекин. Въпреки че тренирах на по-ниско и на туристическо трасе, защото нямах право да използвам състезателно. Опитах да се адаптирам - ставах в 3, 4, 5 часа сутринта. Без никакво осветление. Нямах дори челник, с който да си светя. Беше ми тежко, но когато предстои такъв голям форум, правиш всичко възможно да отидеш там и да покажеш най-доброто от себе си. Олимпийските игри ме мотивираха достатъчно, че да преодолея всички тези неща. Олимпиадата като атмосфера беше скучна, не ми хареса. Очаквах много повече, мечтал съм за много по-интересни неща. Самият форум безспорно е най-големият, на който съм бил“, категоричен е Тодев.

В този тежък момент преди игрите той разбира най-добре значението на поговорката „всяко зло за добро“. Докато е на лагер в Руполдинг се запознава в социалните мрежи с родна лекоатлетка. Двамата започват да поддържат връзка и постепенно стават близки.

„Тя ми помогна да превъзмогна всичките пречки. Точно тогава си казах, че всяко зло е за добро. Осъзнах, че ако не беше коронавирусът, нямаше да се запозная с нея. През последните два месеца посвещавам свободното си време изцяло на нея. Постоянно съм на телефона и разговаряме. Тя също е спортистка и ме разбира много добре. Животът ми след Нова година е много различен, просто се чувствам на седмото небе от всичко, което ми се случва“, щастлив е европейският шампион за младежи.

Дори и направил своя пробив сред най-добрите в Световната купа, Тодев не забравя от къде е тръгнал. Той се надява да запали искрата на повече подрастващи, които да не допускат неговата грешка.

„Клуб по биатлон Банско 2019, „Юлен“ и община Банско много ми помагат. Надявам се да мотивирам децата в отбора да тренират много сега като имат такъв пример пред тях. Може би, ако аз имах такъв пример, нямаше да се лигавя токова години на тренировки. Щях да се мотивирам много повече. Надявам се за в бъдеще да излязат още таланти“, завършва оптимистично Благой, който може би е следващото голямо име в българския биатлон.

Обича футбола, фен е на Арсенал

Благой Тодев е запален привърженик на футбола. Когато е свободен, той не изпуска мач на английския Арсенал, но обича да наблюдава и други двубои от Висшата лига.

„Обичам да следя и да гледам футбол, доставя ми голямо удоволствие. Преди половин година се отключи нещо в мен да чета книги. Не съм бил никога добър, особено да чета книги, но започна да ми харесва. Интересувам се от история.

Банско ми е любимото място. Много обичам да съм си в нас, да се виждам с приятелите и семейството. Дори да си тренирам в Банско, много ми е приятно.

Помага на болна жена от Банско

Освен добър в своя спорт, наскоро биатлонистът показа, че има и голямо сърце. Той обяви на търг златния си медал от европейското първенство, за да помогне на медицинска сестра от Банско, която е диагностицирана с рак. Благодарение на групата Биатлон България във Фейсбук се събират 8600 лева, а след това анонимен дарител откупува отличието за 9000 лв. Предоставя за търг и три от състезателните си потници от олимпийските игри, подписани от целия национален отбор. Така Благой допринася за събирането на около 25 000 лв., които в крайна сметка допринасят за събирането на крайната сума, необходима за операцията.