0

С официална церемония Българската федерация по ски закри един от най-успешните състезателни сезони - 2021/2022. Участие в тържеството взеха най-добрите спортисти на централата, както и много официални лица, ветерани, журналисти и приятели на ски спорта.

Водещите Захари Сотиров и Бояна Радева припомниха на гостите най-значимите постижения на състезателите на БФСки през изминалия сезон. Акцентът беше върху зимните олимпийски игри в Пекин, където най-добре от всички български участници се представи Алберт Попов. 

Водещият алпиец започна с рекордното за български скиор 17-о място на гигантски слалом. Силното му представяне продължи с престижното девето място в слалома, като само 36 стотни го отделиха от спечелването на медал. Класирането му в тази дисциплина е най-доброто за България след шестото място на Петър Попангелов на Олимпиадата в Сараево 1984. 

В Световната купа Алберт Попов също стигна до личен рекорд. На финалите в Куршевел той завърши четвърти в слалома - само на 16 стотни от подиума, най-доброто българско класиране на слалом за Световна купа от 38 години. Попов завърши сезона и с рекордните за себе си 147 точки и 19-о място в световната ранглиста на слалом.

В сноуборда на олимпиадата Радослав Янков се пребори за влизане в най-добрите 16 на Зимните игри в Пекин и то по-малко от година след тежката операция на гърба. Само малшанс му попречи да отстрани на осминафинала бъдещия олимпийски шампион Бенямин Карл. 

Янков се нареди на 15-о място, което е негов личен рекорд на олимпиада и втори по сила резултат за български спортист на игрите в Пекин. 

В стартовете от Световната купа роденият в Чепеларе спортист показа класа с две седми места в паралелния и паралелния гигантски слалом. В генералното подреждане на паралелните дисциплини Янков завърши на 20-то място.

Президентът на БФСки и член на Съвета на ФИС Цеко Минев награди с чекове Алберт Попов и Радослав Янков, както и техните треньори Иво Борисов и Георги Атанасов. Търговският директор на Инсаойл Иван Калуков връчи и специални парични премии на Попов и Янков.

Известният специалист в ски скока Матиаж Зупан, който е сребърен медалист в отборната надпревара по ски скок от Зимната олимпиада в Калгари 1988, също беше отличен. 

В последните два олимпийски цикъла той беше личен треньор на Владимир Зографски. Под негово ръководство българинът достигна до историческото за българския ски скок 14-о място на малката шанца на зимната олимпиада в Пьончан 2018.

Българската федерация по ски благодари от сърце на Зупан за съвместната му работа със Зографски. Специален плакет от името на БФСки на Зупан беше връчен от президента Цеко Минев.

Генералният секретар на БОК Белчо Горанов отличи със специални грамоти и значки от МОК всички участници от БФСки - Алберт Попов, Радослав Янков, Владимир Зографски, Камен Златков и Ева Вукадинова на зимната олимпиада в Пекин.

На сцената се качи и екипът на Българската федерация по ски, който бе поканен от МОК, ФИС и БОК, за да помогне на домакините от Китай и българската делегация, за направата на пистите, организацията в стартовете на алпийците и цялостния престой на българската делегация. 

Валентин Стефанов, за когото Игрите в Пекин бяха трети като член на екипа на ФИС, Виктор Гичев, Ася Илиева, Надежда Каридова и Елица Попова бяха отличени със специален плакет за професионализма, който показаха по време на олимпиадата и за издигане престижа на федерацията по време на Зимните олимпийски игри в Пекин. Призът им бе връчен от Георги Бобев, вицепрезидент на БФСки.

Организацията на всички големи спортни събития на БФСки в последните повече от 10 години беше немислима без подкрепата и участието на 101-ви Алпийски полк на Българската Армия. 

С голяма благодарност за съвместната работа през годините на сцената беше поканен и дългогодишният командир на полка полк. Димитър Кацаров. Вицепрезидентът на БФСки Георги Бобев му връчи специален плакет по повод неговото пенсиониране и с пожелания за много успешни нови начинания.  

Световното първенство по сноуборд за младежи във Валмаленко показа, че Радослав Янков има вече достойни заместници. Тервел Замфиров спечели бронзовия медал в паралелния слалом. Кристиян Георгиев зае пето място, Александър Кръшняк е седми, а Петър Гергьовски е 12-и. 

България пък стана единствена страна с четирима представители на финалите. Ден по-рано, младите ни звезди показаха силни резултати и в паралелния гигантски слалом, като само малшансът ги отдели от медалите. Звездната четворка и техният треньор Анатоли Замфиров получиха специален приз от Пепа Мицева, генерален секретар на БФСки.

По традиция федерацията отличи и ветераните, без които историята на зимните ни спортове нямаше да е същата. Асен Минчев, доайен на спортната журналистика у нас представи на гостите юбилярите с кръгли годишнини през 2021 и 2022. Плакетите на ветераните връчи по традиция Цеко Минев, президент на БФСки.

Посмъртно бяха отличени легендите: Димитър Петров, ски бягане и Александър Шаламанов, ски алпийски дисциплини.

След две години пауза заради пандемията тази година беше реализиран за 13-ти път проекта "Научи се да караш ски". Тази година в проекта се включиха над 2000 ученици от 48 училища.

По традиция Българската федерация по ски връчи и тази година приз за най-обективно отразяване дейността на федерацията през изминалия сезон. Носител на наградата за сезон 2021/2022 е Татяна Манова от вестник "Телеграф". Тя получи приза си от Георги Бобев, вицепрезидент на БФСки.