0

В последно време не ни липсват поводи за спортна гордост, но никога не е излишно да поглезим сетивата с малко екзотика. Ще ви разкажем за един български колоездач, който с гордост вее родния трибагреник в далечен Камерун. Роденият през 1994-а в София Йордан Андреев е начело в генералното класиране на Обиколката на Камерун. Нашето момче, което кара за френския отбор Мартиг, води два етапа преди финала пред втория Артюс Тела (Кам) и 19 секунди пред третия Пол Домон от Буркина Фасо.

През миналата година Андреев завърши на второ място в гонката в африканската страна. „Имаме още два дни, много неща могат да се случат, но ще направя всичко възможно да задържа лидерската позиция. Знаех, че съм в добро кондиционно състояние, но за резултат в такова състезание трябва също и да си добре тактически, ментално и разбира се, да имаш малко късмет“,  разказа за „Мач Телеграф“ Андреев в последния почивен ден на пелотона (10 юни) в Камерун. Обиколката е с категория 2.2 на Световната федерация ЮСИ.

„Още в първия етап се откъснахме една група, която да спори за генералното класиране и в следващите етапи всеки имаше добри и лоши моменти, но засега аз съм с предимство. Конкуренцията е на високо ниво, едни от най-силните колоездачи на Африка са тук – от Руанда, Мароко и домакините, за които това е най-важното състезание“, разказва ни още Йордан. Редом до него е и още един българин – 19-годишният Мартин Маринов от Габрово, който е извън първите 20 в класирането.

„Тази година имаме 1090 състезателни километра и още толкова трансфери между градовете, обикаляме цялата страна, от планините на Запад, до океана - на юг. Природата на Камерун е много красива, навсякъде е зелено, безкрайна джунгла, а на Атлантическото крайбрежие е уникално. Най-опасното нещо е небутилираната вода, защото от нея може да се разболееш. Отделно имаме ваксина за жълта треска и приемаме лекарства за малария всеки ден“, пренася ни на близо 8000 км оттук колоездачът. Карал е и на други интересни дестинации – в Канада, северен Кипър и Беларус.

Андреев се занимава активно с колоездене от 10 години, има титла от националния шампионат на България през 2019-а и няколко пъти се е качвал на подиума в състезания на ЮСИ. Преди да подпише с Мартиг кара за Нанси, но именно след силната 2019-а подсилва тима на един от големите български колоездачи в миналото - Христо Зайков, който е треньор в Мартиг от едноименния южен град. Последният дава път за големия спорт на Николай Михайлов, който има участие в Джирото. "Във Франция попаднах при много кадърни хора в отбора на Христо Зайков. Той ме направи състезателят, който съм днес. Много съм му благодарен за всичко, което е направил за мен", разказа преди време първият българин в историята на Обиколката на Италия. В седмия етап през 2015-а българинът привлича вниманието, след като близо 220 км е в челната четворка откъснали се състезатели.

Но да се върнем на местните в Камерун с Йордан Андреев. „Доста са усмихнати, постоянно поздравяват, много често ни сочат с пръст и казват: "Белите, вижте белите". Но като цяло 90% живеят много бедно, без никакви условия - липса на вода, ток, боклуци по улиците. Но организацията на състезанието е много добра. Хотелите не са 5 звезди, но с оглед на заобикалящата ни среда са доста добре. Често няма вода или ток, а храната е предимно ориз, спагети, риба или пилешко. Разбира се, има и местна екзотика - пържени банани или сухо мляко за закуска“, потапя ни в атмосферата родният колоездач. В рода му няма други спортисти, няма и гадже в момента. „Обичам да прекарвам свободното си време в планината“, казва Андреев.

Връщаме го и в родната действителност. Според него в момента нивото на колоезденето в България е доста слабо. „Единици са хората, които се опитват да правят нещо, лично аз не съм голям оптимист за развитието на нашия спорт“, обективен е Йордан. Пожелава си да е жив и здрав, другото идвало от само себе си.