0

А рманд Дуплантис е много актуален точно сега. Така би се изразил култовият герой на Уил Фарел – Мугату, от класиката „Зулендър”.

Има и друга истина: роденият в САЩ швед е сред най-големите имена в атлетиката в последните четири години. Всичко започна през 2020-а, когато той за първи път подобри световния рекорд.

Благодарение на своята уникална лична история, интересната личност и безспорния си талант Мондо издигна овчарския скок до нови висоти.

След като защити титлата си в зала по време на първенството в Глазгоу през март, той даде заявка и за четвърти пореден трофей от Диамантената лига, който да го доближи до серията от седем на французина Рено Лавийени (също в овчарския скок). Както е тръгнал, може и да подобри и този рекорд, а постиженията му в цифри до момента изглеждат така:

10. Броят на световните и европейски титли. Едва на 24 Дуплантис вече има двуцифрен брой златни медали на ниво юноши, младежи и мъже (в зала и на открито). Неговата първа титла е от 2015-а, когато още като гимназист поставя нов рекорд на 5,30 метра на световното за юноши в Кали, Колумбия. А ако трябва да отбележим всичките му качвания на подиума, то цифрата ще е 12.

Медалите: 2015 – световен шампион за юноши, 2016 – бронзов медал от световното за младежи, 2017 – европейски шампион за младежи, 2018 европейски шампион за младежи, европейски шампион, 2019 – сребърен медал от световно първенство, 2021 – олимпийски шампион, европейски шампион в зала, 2022 – световен шампион, европейски шампион, 2023 – световен шампион.

1. Сантиметърът, равняващ се на ширината на стандартен молив, с който Дуплантис подобри не само последния световен рекорд, а всеки един от предишните. На старта на Диамантената лига в Сянмън (Китай) той скочи 6,24 метра, за да остави предишното си постижение в историята, което случайно или не, бе постигнато през септември миналата година на последното състезание от Диамантената лига за сезона в Юджийн, Орегон (САЩ).

Един е и олимпийският златен медал, спечелен в Токио. През 2021-а Мондо пристигна на игрите с фанфари, след като вече бе станал европейски шампион през 2018-а на открито и през 2021-а в зала. Шведът не разочарова при олимпийския си дебют и грабна златото с постижение от 6,02 още от първия си опит.

„Чувството е нереално. Дори не мога да го обясня. Това е нещо, което исках толкова дълго време, а сега всичко се случи. Лудо е“, заяви развълнуваният Мондо след триумфа. „Обичам този спорт още от дете. Вярвах, че състезанията ще ме отведат на много невероятни места и това е доказателството. Не просто участвам на олимпиада, а спечелих“, допълни Дуплантис.

8. Броят на световните рекорди. Високият 1,81 швед е истински специалист в подобряването им. На сметката си вече има 8, но все още е много-много далеч от онези свещени 35 на легендата в овчарския скок Сергей Бубка.

На 20 април Дуплантис подобри световния рекорд за осми път.

 На 20 април Дуплантис подобри световния рекорд за осми път.
Инстаграм

Рекордите: 8 февруари 2020 – 6,17 метра, 15 февруари 2020 – 6,18 м, 7 март 2022 – 6,19 м, 20 март 2022 – 6,20 м, 24 юли 2022 – 6,21 м, 25 февруари 2022 – 6,22 м., 17 септември 2023 – 6,23 м, 20 април 2024 – 6,24 м

3.Три пъти е избиран за атлет на годината – през 2020, 2022 и 2023 г., колкото и мароканският бегач Хишам Ел Геруж и състезателката по овчарски скок от Русия Елена Исинбаева. С най-много признания - 6, е Светкавицата на бягането – Юсейн Болт.

Три са и трофеите му от Диамантената лига (2021, 2022, 2023 г.). Престижната награда се присъжда от 1988-а, а нейни първи носители са американските спринтьори Флорънс-Грифит Джойнър и Карл Люис.

Три са и трофеите му от Диамантената лига. 15-те състезания в нея са сред най-значимите в календара на Световната атлетика. Те дават възможност на най-добрите да запълнят календара си, печелейки титли, внимание и не на последно място пари.

15. Серията от победи. Последният път, в който не спечели състезание, беше през юли 2023-а по време на Диамантената лига в Монако. Оттогава няма кой да го бие. Участва ли той, няма съмнение кой ще е победителят. Именно той е действащият олимпийски, световен и европейски шампион, негово притежание е и световният рекорд. Не случайно именно той е фаворитът за ново олимпийско злато, а големият въпрос е ще успее ли да задържи формата си до игрите.

Тримата братя Дуплантис Антоан, Андреас и Арманд, с любимите си жени

 Тримата братя Дуплантис  Антоан, Андреас и Арманд, с любимите си жени
Инстаграм

Има спортен ген

С баща бивш състезател по овчарски скок и майка бивш състезател по седмобой и волейбол Арманд е орисан да бъде спортист. Неговото семейство има свой собствен сектор за овчарски скок в задния двор на фамилната къща в Лузиана, САЩ. Самият той почнал да скача, когато бил на 4. Американският му татко Грег, чието върхово постижение е 5,8 метра, е отговорен за техниката на сина си, докато за физическата подготовка е отговорна мама Хелена от Швеция.

Мондо израснал, докато се съревновава с двамата си по-големи братя и именно желанието да бъде над тях е причината да бъде толкова добър. Най-големият от момчета – Андрес, също се пробвал в овчарския скок, но скоро разбрал, че това не е за него. Средният Антоан пък загърбил овчарския скок заради бейзбола.

Заб. По материали на olympics.com