0

О т декември месец имахме назначен един министър Радостин Василев, който изключително не можа да се справи. Не знам какви са причините, но за мен това е най-слабият министър на спорта. Може да има други качества, но за българския спорт той не можа да направи нищо полезно и качествено. Такава оценка на бившия министър направи Георги Аврамчев, президентът на Българската федерация по плувни спортове за „Код Спорт“ по РИНГ.

„Това е първият български министър, който четири месеца и половина остави българския спорт без никакво финансиране. Първото финансиране получихме мисля на 15 април“, подчерта Аврамчев.

„Ако той (Василев) мисли, че има спорт, в това число и плуването, че четири месеца не трябва да се готвим. Ако е измислил някаква нова система, да я беше споделил, да я въведем и ние - как с два месеца подготовка да бъдем равностойни на нашите опоненти. 

Второ, той избягваше всякаква комуникация с федерациите. Аз когато съм искал среща с него, съм я искал, за да решим някакъв проблем на плуването, не мой личен проблем или да си пием кафе, или да си говорим за времето“, продължи бившият плувен национал.

„Той четвърти-пети месец няма време да ме приеме, да поговорим за плуването, тъй като ни оряза бюджета без никакви обяснения. Не знам за какво се държи той, може би има някакви други качества, но в областта на спорта възможностите му са много ниски, според мен. Той смени всичко“, заяви Георги Аврамчев, като даде за пример последиците от такава смяна със скандала с прекалено хлорираната вода на басейна в Дианабад за републиканското.

„Промени директорите на другите дружества. Знаете, че създадохме един прецедент на републиканското първенство - 300 деца бяха почти обгазени. Имаше две деца, които изпаднаха в алергичен шок. Бързата намеса на нашия доктор и на Бърза помощ с две линейки предотвратиха по-голяма трагедия. Това е абсурд и некомпетентност! Изключителна некомпетентност!“, припомни случилото се Георги Аврамчев.

„Не може, когато има проява на федерацията и то най-голямата, понеже това е личният шампионат на държавата, и когато знаят от шест месеца, че ще се проведе, да оставиш да няма ръководство на басейна. Да не се знае кой какво прави. 

Не знам какъв е този специалист, какви химикали е сложил, защото сутринта си беше всичко точно, а следобед не се дишаше. Ами, ако беше станала по-голяма трагедия, какво правим? 

Това е несериозно и за мен говори за пълна некомпетентност. Лично аз разговарях със заместник-министъра още няколко дни преди това. Той ме препрати към шефа на базата, разговарях и с него, че има проблем - водата беше студена. 

Казаха ми, че по нареждане на министъра е сменен управителят. А веднага след първенството, басейнът излизаше в профилактика. Късмет, Господ е с нас, че не направихме някаква по-голяма беля. 

Иначе гледам г-н Василев обикаля студията и медиите, говори едни гръмки слова, обаче нищо, няма доказателства“, добави Аврамчев.

Попитан колко средства са нужни, за да може федерацията да функционира нормално и колко е бюджетът, който отпуска държавата, Георги Аврамчев обясни: „Когато се хванахме преди 3-4 години да направим централизирана подготовка, сме разполагали със средства от порядъка на 650-700 хиляди лева на година, тъй като ние получаваме почти 100 процента държавно финансиране. 

Много малко са парите от спонсори, които влизат във федерацията. Тогава се обединихме с Управителния съвет, с щаба на националния отбор, който е избран след конкурс, че ние работим и като имаме резултати, тогава нашите изисквания ще бъдат по-големи. 

Дадохме една проектопрограма за около 2 милиона. Бяха ни намалени наполовина, което е изключително малко за развитието на плувния спорт, тъй като при нас освен плуването, са още три вида спорт. Това са артистичното плуване, скокове във вода и откритите води.

Оправяме се, не искам да се оправдавам с това, че сме нямали достатъчно средства до месец април за определено недоброто представяне на Световното първенство. И ние имаме своите грешки, които сме ги отстранили. 

Но и това безхаберие доведе до там. Не може четири месеца нито един български състезател и треньор да не получава заплата. Какъв стимул ще има да работи? Отделно заплатите им бяха така направени - някакъв финансов гений от министерството ги беше вързал с минималната работна заплата. 

И то минималната работна заплата, която всички знаем, че от 1 април е невалидна, защото има нова. Към старата бяха вързани. Това за мен е подигравка! Не може един олимпийски шампион да взима 2,5-3 минимални работни заплати. Това не е сериозно.“

За започващото в четвъртък, 11 август, европейско първенство в Рим Аврамчев очаква за нашите състезатели класиране на 2 финала и на 4 полуфинала.

„Колкото и нескромно да звучи, резултатите от миналата година - от Олимпийските игри, от европейското за юноши, от Европейското за мъже и жени показаха, че когато се работи в правилната посока, резултатите идват. Смея да твърдя, че това е една от най-успешните години за българското плуване въобще. Най-силната година след 1988 г. 

Не само за завоюваните медали, но ние съумяхме да проведем една близо тригодишна централизирана подготовка, да обхванем различни възрастови групи от нашите най-талантливи състезатели и резултатите са налице. Идват и много млади спортисти, които имат много сериозни резултати.“