0

Ф ренският президент Еманюел Макрон заяви преди неофициалната среща на върха на ЕС във Версай, че смята за нереалистично да се обсъжда възможността за присъединяване на Украйна към ЕС сега, когато страната е във война.

"Три държави са подали официални заявления за присъединяване: Украйна, Молдова и Грузия. Ще обсъдим този въпрос тази вечер, за да изпратим силно послание за подкрепа на Украйна и украинците. В същото време не бива да губим бдителност: можем ли да си позволим да започнем преговори със страна, която е във война? Не съм сигурен", каза Макрон. "Трябва ли да затръшнем вратата с думите "никога"? Това би било несправедливо. Но можем ли да пренебрегнем баланса на силите в региона? Има нужда от предпазливост", добави той.

Нидерландският министър-председател Марк Рюте повтори думите на Макрон, като заяви, че срещата на върха ще се съсредоточи върху това как ЕС може незабавно да помогне на Украйна, а за евентуално присъединяване ще се говори по-късно.

"Присъединяването на Украйна към ЕС е дългосрочен въпрос, ако изобщо се появи. Не съществува бърза процедура за членство в Европейския съюз. Дискусията ще отнеме месеци, ако не и години. Затова нека се съсредоточим върху краткосрочните цели и върху това какво можем да направим сега, за да задълбочим сътрудничеството", каза Рюте.

На 28 февруари Украйна поиска от ЕС незабавно присъединяване по специална процедура.

„Със сигурност мястото на Украйна е в ЕС, въпросът е кога и колко бързо в сравнение с другите държави. Колкото повече сме увеличили ЕС на изток, толкова по-голяма е безопасността за нашата страна, защото така ние няма вече да сме гранична страна и се увеличава нашата сигурност". Това заяви премиерът Кирил Петков преди срещата му с евролидерите във Версай.

ЕС трябва да спре да използва руски горива през следващите пет години. Това заяви председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен на срещата на върха на лидерите на блока.

"Ние сме твърде зависими от руските изкопаеми горива", написа тя в Twitter, докато лидерите на ЕС се срещат във Версай, за да обсъдят въпроса.

Фон дер Лайен заяви, че в средата на май ще предложи план за "поетапно изключване" на руския петрол, газ и въглища до 2027 г.

Това е по-бърз срок от посочения в плана, който ЕС обяви във вторник, за да направи Европа независима от руските изкопаеми горива до 2030 г.