0

Н а 16 юли 1945 г. САЩ провеждат първия в света тест на ядрена бомба в пустинята Ню Мексико като част от проекта Манхатън, което води до пускането на атомни бомби над Хирошима и Нагасаки само седмици по-късно. Оттогава най-малко седем други страни са тествали свои собствени оръжия, отприщвайки радиация по целия свят.

Но колко ядрени бомби всъщност са избухнали?

Въпреки че точният отговор не е известен, учените изчисляват, че са тествани най-малко 2056 ядрени оръжия. Според Асоциацията за контрол на въоръженията САЩ са тествали 1030 ядрени бомби и са използвали две във военни действия, Съветският съюз/Русия са тествали 715, Франция е тествала 210, Обединеното кралство и Китай са тествали по 45, Северна Корея е тествала шест, Индия е тествала три, а Пакистан два.

Въпреки че ядрените изпитания не са често срещани от 90-те години на миналия век насам, те имат големи политически, екологични и обществени здравни въздействия, които продължават и до днес. Международната общност сега го осъжда. Но в продължение на почти 20 години, от 1945 до 1963 г., ядрените опити бяха нещо обичайно за много страни, които се бореха за статут на световни сили.

Ядрените опити рязко се увеличиха по време на Студената война между САЩ и СССР след Втората световна война. Според Асоциацията за контрол на въоръженията 1962 г. държи рекорда за най-много изпитания, проведени за една година, когато са извършени 178 ядрени изпитания, от които 97% са инициирани от САЩ и СССР. Обединеното кралство също проведе два теста, а Франция проведе един.

Но 1962 г. беше и ключова повратна точка за ядреното напрежение. Същата година Кубинската ракетна криза отбеляза най-близкото доближаване на САЩ и СССР до ядрен конфликт. Много хора по света бяха започнали да протестират срещу надпреварата в ядрените оръжия и обществеността започна да разбира въздействието на тестовете върху здравето.

Едно забележително проучване от 1961 г., публикувано в списание Science, изследва млечните зъби при деца в Сейнт Луис за стронций-90, причиняващ рак радиоактивен изотоп, получен от ядрени експлозии и лесно абсорбиран от децата. Проучването показа, че нивата на стронций-90 са били с 50% по-високи в млечните зъби на децата през 60-те години на миналия век, отколкото през 50-те години на XX век, въпреки че Сейнт Луис е на стотици километри от местата на взривовете в Невада.

Проучването породи огромна обществена загриженост относно тестването и помогна на САЩ да подпишат Ограничената забрана за ядрени опити през 1963 г.

През 1963 г. Договорът за ограничена забрана на тестовете беше представен на Обединените нации и приет от всички. Договорът забранява ядрените опити в атмосферата, в Космоса и под водата, които са драстично по-вредни от подземните опити.

„До 1963 г. почти две десетилетия тестове на бомби са отровили въздуха, земята и водата със стотици радиоизотопи“, пише Робърт Алварес, експерт от Бюлетина на атомните учени, в имейл до Live Science.

Светът видя как опустошителните въздействия на ядрените опити се объркват. По време на теста на Castle Bravo през 1954 г. неблагоприятните условия на вятъра и неочаквано високите нива на радиация накараха местното население на Маршаловите острови да бъде изложено на почти смъртоносни дози радиация, най-високите някога след единичен ядрен опит, според статия, публикувана в списание Международен преглед на Червения кръст.

„Атолът Ронгелап на Маршаловите острови остава радиологична опасност поради животозастрашаващи отлагания от теста Bravo от 1954 г.“, каза Алварес.

Общо 108 държави, включително САЩ и СССР, подписаха Договора за ограничена забрана на тестовете и започна ера на бавно разоръжаване. Въпреки това стотици ядрени бомби ще продължат да бъдат тествани под земята десетилетия напред. Страни като Китай, Индия, Пакистан и Северна Корея също започнаха да тестват ядрени бомби, въпреки усилията на Договора за неразпространение на ядрени оръжия от 1968 г. за ограничаване на растежа на глобалните програми за ядрени оръжия.

Едва когато през 1996 г. беше предложен Договорът за всеобхватна забрана на ядрените опити (CTBT), тестовете се забавиха до застой. Въпреки че технически не е ратифициран като закон, той е подписан от 187 държави.

Системата за наблюдение на CTBT също гарантира, че ядрените опити не могат да бъдат скрити. Тази система, въведена при подписването на CTBT през 1996 г., използва 321 станции, оборудвани със сеизмични, хидроакустични, инфрачервени и радионуклидни технологии за откриване на ядрени опити по целия свят. Тази система за наблюдение насърчава страните, които не са подписали CTBT, да разкрият своите ядрени опити.

Последният ядрен опит беше извършен през 2017 г. от Северна Корея, която не е подписала CTBT. Системата за мониторинг на организацията CTBT записа теста, който измерва най-малко 140 килотона, пише Алварес - осем пъти по-мощен от бомбата, хвърлена над Хирошима.

Как ядрените бомби и тестовете са повлияли на нашата планета?

„Загрижеността и протестите на хората по целия свят относно радиоактивните утайки от ядрени опити изиграха основна роля“ в спирането на програмите за ядрени опити, каза Ръф. С продължаването на ядрените опити науката, разкриваща вредните ефекти върху здравето на хората и околната среда, нарастваше. 

Проучване от 2006 г. изчислява, че 22 000 допълнителни ракови заболявания, свързани с радиация и 1800 допълнителни смъртни случая от левкемия, свързана с радиация, се очаква да настъпят в САЩ от свързаните с ядрени опити отлагания от 1950-те и 1960-те години.

Докато САЩ използваха множество тестови площадки в Невада, Ню Мексико и Колорадо, най-мощните им бомби бяха тествани на Маршаловите острови, в централната част на Тихия океан. Започвайки от 1946 г., островите и техните жители са преживели "еквивалента на 1,6 бомби Хирошима всеки ден през дванадесетте години на тестовете", според статията на Международния преглед на Червения кръст , която е продължила дори след катастрофата при теста на Castle Bravo.

Освен опасностите за здравето, ядрените опити на места като Маршаловите острови създадоха и „по-широки социални ефекти от разселването, загубата на използване на традиционни земи за културни цели и събиране на храна, социален стрес и смущения и обедняване“, каза Ръф.

Ежедневната радиация в САЩ обаче е спаднала драстично след края на ядрените опити в атмосферата, според Агенцията за опазване на околната среда .

Могат ли ядрените опити да започнат отново?

Много страни все още имат ядрени оръжия, дори и да не ги тестват. Деветте настоящи ядрени държави в света - Китай, Франция, Индия, Израел, Северна Корея, Пакистан, Русия, Обединеното кралство и САЩ имат общо около 13 000 ядрени бойни глави.

Източник: Live Science