0

П рочутият мост Риалто във Венеция беше задръстен от туристи, в същия ден, в който ЮНЕСКО препоръча водният град да бъде включен в списъка на застрашените градове поради прекомерен туризъм и други проблеми.

Правейки си селфита, облизвайки сладолед и носейки куфари, ордите от посетители изглеждаха щастливо забравили за евентуалното намаляване на оценката на ЮНЕСКО поради риска от "необратимо" увреждане.

28-годишната нюйоркска туристка Ашли Парк каза, че е знаела, че във Венеция ще бъде претъпкано, но това не е съсипало почивката ѝ.

"Очевидно е, че ако живеехме тук с всички тези туристи, нямаше да е забавно", призна тя, цитирана от АФП.

Сред тълпата на историческия мост беше и градският работник Диего Нечифрово, 23 г., облечен в тениска с надпис #EnjoyRespectVenezia, който беше зает да следи за недобре възпитани туристи.

"Понякога виждам някой да изхвърля цигарата си или да се разхожда без тениска", каза той, забелязвайки пакетче чипс, захвърлено на прага на бижутериен магазин.

“Най-лошото? Веднъж едно семейство "седна точно пред Двореца на дожите и започна да си устройва пикник". Преди няколко седмици един разсеян турист паднал във водата - казва Нечифров. "Опитвал се е да си направи добра снимка".

Моля, не идвайте

Недалеч от него продавач на акварели имаше табела на щанда си, която сочеше към площад "Свети Марко".

"Това е всичко, което искат да знаят", каза роденият във Венеция Клаудио, който отказа да назове фамилията си. "Те идват във Венеция, защото това е Венеция. Това е всичко."

Дните на образованите туристи, които посещават и се наслаждават на многобройните църкви и музеи в града, са отминали, казва той.

"Тези, които идват сега, дори не знаят какво е музей. Това не е културен туризъм", каза той. "Те трябва да отидат на плажа или в планината, но не и тук!" - оплака се той. "Моля, не идвайте повече!"

Списъкът с предизвикателствата пред Венеция е многоброен - от увреждането на околната среда в лагуната до бягството на жителите - останали са само около 50 000 души - и много критици обвиняват града, че вече е без душа.

Преди две години Венеция едва не попадна в същия списък на ЮНЕСКО, който има за цел да подтикне правителствата да предприемат действия за запазване на места, считани за "универсална ценност за човечеството", след като градът наложи забрана за преминаване на огромни круизни кораби през центъра. Групи за защита на околната среда предупредиха, че корабите, превозващи хиляди туристи и плаващи изключително близо до брега, предизвикват големи вълни, които разрушават основите на Венеция и вредят на крехката екосистема на лагуната. Но пренасочването на корабите към по-отдалеченото индустриално пристанище Маргера не решава проблема със самия свръхтуризъм.

По официални данни през миналата година в историческия център на Венеция са пренощували около 3,2 милиона туристи, като в този брой не са включени хилядите ежедневни посетители, които не пренощуват.

"Доста е красиво - това е притегателна сила!" , коментира се 53-годишният американски турист Майк Макуилямс, който току-що бе пристигнал в града на двудневно посещение със семейството си.

ЮНЕСКО, културното крило на ООН, включва Венеция в списъка на културното наследство през 1987 г. като "изключителен архитектурен шедьовър", но предупреждава за необходимостта от "по-устойчиво управление на туризма". Тя заяви, че напредъкът е бил недостатъчен, като същевременно посочи "липсата на обща стратегическа визия" от страна на властите.

Критиците твърдят, че мерките, въведени за контрол на туризма, са неефективни и са дошли твърде късно. Дълго обсъжданият план за въвеждане на схема за платени резервации за еднодневни туристи беше многократно отлаган, сега до 2024 г., поради опасения, че това ще намали сериозно приходите от туристи и ще застраши свободата на движение.

На площад "Свети Марко" 21-годишният градски служител Лоренцо Сеано се опитва да попречи на туристите да седят по стъпалата на околните аркади. Проблемът с твърде многото туристи, които нахлуват в градовете, далеч надхвърля границите на Венеция, казва Сеано, но никой от правителството не се е опитал да се справи с проблема "на структурно ниво".

"В края на краищата, там влизат много пари", каза той.