0

В секи път по време на Рождественските празници си задаваме въпроса какво всъщност празнуваме – Рождество Христово, Коледа или и двете.

Постната трапеза или бляскавата елха и подаръците са по-важни?

Тази неяснота може да се разсее малко, като погледнем историческите факти:

Рождество Христово

Според нашата традиция на 25 декември честваме Рождество Христово. Има обаче противоречия и неясноти дали именно на 24 срещу 25 декември е роден Христос. Нещо повече – има и такива, които още от древността са се противопоставяли на празнуването на рождения ден на Христос.

Това било езическо и приравнявало Спасителя до фараоните и Ирод, които били обсебени от идеята за раждане, за рождество.

Темата за раждането изобщо не била на дневен ред в първите векове от разпространението на Христовата вяра.

Въпреки това е имало опити – къде от любопитство, къде по навик – да се открие точната датата на раждането на Спасителя. Така според Климент Александрийски Исус е роден на 20 май. Според Иполит правилната дата е 17-ти ноември или 25-ти март. На друго мнение е бил Поликарп, според когото датата е 17-ти или 18-ти април.

През ІV век от н.е Църквата трябвало да се конституира и да се приемат общи правила. Това означавало и да се пресече еретическата мълва, според която, Христос изобщо не се е раждал и не е човек. А според доктрината на християнството, Исус е и човек, и бог. А това означавало, че все пак трябва да има рожден ден. Така отците през 336 година официално избират 25 декември за рожден ден на Христос.

Коледа

Тук обаче монотеистичното се преплита с езическото многобожие. Защото 25 декември е отколешният римски езически празник Наталис Солис Инвикти- раждането бога Слънце, на най-почитаното езическо божество.

Рим наследява празника от по-древни езически култури. Това вярване било толкова дълбоко вкоренено у древните, че още първите проповедници са осъзнали, че е почти невъзможно да се изкорени. И тогава се ражда идеята за сливането – езическото ще премине в християнското.

Така денят на зимното слънцестоене – 24 срещу 25 декември става рожденият ден на Исус Христос.

Откъде обаче идва Коледа? Има различни теории за произхода на думата и нейното значение. Според индоевропейската, „коледа“ означава „срок“, „време“, „година“. Според латинската – Коледа идва от „каларе“ – известявам. В същото време „календа“ означава и „новолуние”, “първи ден от месеца”.

Римските жреци тържествено обявявали началото на новия месец, наричан Kalendae. Календи, както и думата календар, произлиза от същия глагол calare. Най-тържествено били отбелязвани януарските календи - празник на ново начало и всеобща радост. По времето на Юстиниан в този празник се влага ново, християнско съдържание, и той се разпростира от Коледа до Богоявление.

Така с вековете Рождество Христово и Коледа са се слели, така че възприемаме едното като синоним на другото.

Дядо Коледа

Дядо Коледа е една от най-трайните традиции на празничния сезон. Въпреки че елфите му помагат да прави играчките и че живее - според мнозина - в Лапландия, ние не знаем много други неща за него. И така, кой е той? Откъде идва историята за Дядо Коледа и защо се облича в червено? Ето някои отговори.

Подобно на много други традиции, трябва да се върнем много назад, за да разберем произхода на Дядо Коледа. Нека се спрем на края на III в., когато е живял Николай от Мира, известен още като Свети Николай, закрилник на децата.

След смъртта му на 6 декември редица държави, включително Германия и Нидерландия, както и Източна Франция, празнуват деня на Свети Николай в деня на неговата смърт. На всеки 6 декември добре възпитаните деца получават сладкиши и други подаръци. Историята на Дядо Коледа води началото си от тази на Свети Николай, който вече е разпознаваем по бялата си брада и червената подплата на палтото си.

Но едва през XIX в. Дядо Коледа се появява наистина такъв, какъвто го познаваме днес. По това време холандците внасят традицията на Свети Николай, когато емигрират през Атлантическия океан.

Синтер Клаас (Свети Николас на нидерландски език) дал началото на Дядо Коледа в Съединените щати. Вярвайки, че раздаването на подаръци на децата трябва да се свързва с раждането на детето Христос, по-късно християнските семейства инициират традиционното посещение на Дядо Коледа в нощта на 24 срещу 25 декември