0

Н ови опасни тенденции плъзнаха като вирус в Тик-Ток. Потребители записват видеоклипове, в които се тъпчат с пръст и всякакви мръсотии, като вярват, че така подобряват чревните функции, борят се с акнето, намаляват количеството мазнини в тялото. Лекари обаче са категорични, че следването на тази мода може да доведе до обратен ефект.

Има над 3000 видеоклипа, публикувани в Тик-Ток под хаштага #eatdirt, установи „Телеграф“. В тях тиктокъри обясняват защо обичат да ядат „мръсотия“ и какво толкова здравословно има в нея. Например @thereeladriana консумирала този „деликатес“, докато била бременна. Тиктокър под прякора @tierra_cravings изповядва любовта си към земните „закуски“. А @stefanie_adler призовава всички родители да не забраняват на децата си да ровят в мръсотията и после да я ядат. Тя заявява, че "една чаена лъжичка органична почва съдържа много микроорганизми", които са полезни за здравето както на деца, така и на възрастни.

Внимание

Forbes, който обърна внимание на тази тенденция, пише, че изявленията за ползите от калта за здравето са изкривяване на научни данни, а социалните мрежи не са авторитетен източник. 

Твърдението, че микрофлората на тялото е разнообразна и че в почвата има много различни микроорганизми, изобщо не означава, че консумацията на пръст ще бъде от полза за човек. По същия начин използването на кални маски и кални бани не означава, че мръсотията трябва да навлезе в червата, обясняват експерти. Напротив, опасенията се, че може да се стигне до заразяване с паразити, каквито обикновено не попадат в стомаха и битката с тях ще е на принципа проба-грешка, докато се установи причината.

По подобен начин по време на коронавируса имаше опасна тенденция за пиене на белина, която уж помагала на организма да се предпази от заразата.

Наваксване

Още една налудничава мода върлува в Тик-Ток през последните месеци и вече е популярна и в България, където представители на поколението Z (родените между 1996 и 2009 г.) ежедневно са облъчвани с клипчета. На тях се вижда как техни връстници лепят устата си преди лягане, поставят ленти срещу двойна брадичка на главите си и смесват съмнителни напитки, за да оптимизират съня си. Лекарите предупреждават, че тенденцията е свързана със здравословни проблеми, но това не впечатлява младежите.

TikTok

За да подобрят съня си, след като са си легнали в ранните часове на деня и се налага да си наваксат бързо, преди да тръгнат на училище, някои добавят и допълнителни елементи – маска за очи или превръзка. По този начин момичетата се надяват да се събудят със „стъклена кожа“, за да запазят външния си вид. Новият метод, натрупал повече от 3,2 милиона харесвания в Тик-Ток, е популярен като morning shed заради дългия ритуал по „събличането“ (отстраняването на всички ленти и лепенки).

TikTok

За залепването на устата, една от най-популярните практики за максимизиране на съня, се твърди, че имало и допълнителни екстри – така щяло да се намали хъркането и лошият дъх. Последователите на тенденцията, която вече е събрала повече от 250 милиона харесвания в социалните мрежи, се принуждават да дишат през носа си, което обикновено причинява хъркане и сънна апнея.

Скептици

В научната общност и лекарските среди тези средства за сън повдигат въпроси. С всеки нов ритуал експертите критикуват методи, които не са проверени от науката.

Блогърът и експерт по съня Джеймс Уилсън казва, че тенденцията за максимален сън може да влоши нарушенията на съня, като кара хората да са обсебени от нощната си рутина. „В моята ежедневна работа тенденцията всъщност води до това, че повечето хора, които го опитват, спят по-лошо“, споделя той.

Наливат се с ударни дози магнезий

Друго популярно средство за сън е Sleepy Girl Mocktail, коктейл от тръпчив черешов сок, сода и магнезий, за който потребителите на социалните медии твърдят, че ще ви помогне да постигнете „най-добрия сън в живота си“.

Специалистите предупреждават, че напитката може да причини повече вреда, отколкото полза, поради слабителното си действие. „Магнезият в големи дози може да отпусне мускулите в червата и стомаха, увеличавайки чувството на глад“, коментира диетологът Тоби Кинг пред Daily Mail.

Други експерти казват, че обратният ефект на захарта в сока от череши може да повиши кръвното налягане и да затрудни заспиването.