0

С ледващите избори, на които ще бъдат избрани 705 членове на Европейския парламент, ще се проведат между 6 и 9 юни 2024 г., съобщи ЕС.

Датите бяха избрани условно от посланиците на 27-те държави членки и ще бъдат обявени официално следващата седмица, когато министрите подпечатат решението, предаде Евронюз.

Изборите се провеждат на всеки пет години в рамките на четири дни и се считат за най-големия транснационален вот в света: над 400 милиона имащи право на глас от различни националности са призовани да гласуват за своите политически представители в Европейския парламент по едно и също време.



Обновяването на депутатите води до промени и на най-високите етажи на Европейската комисия и Европейския съвет, което означава, че местата, които понастоящем заемат Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел, ще бъдат отворени.

Фон дер Лайен все още не е потвърдила дали възнамерява да се кандидатира за втори петгодишен мандат като председател на Европейската комисия, докато законът забранява на Мишел да продължи да ръководи Европейския съвет. Този пост е ограничен до два последователни мандата от по 2,5 години.

Датите 6-9 юни бяха избрани по подразбиране, защото никой друг вариант не събра необходимото единодушие, заяви пред Евронюз дипломатически източник, запознат с дискусиите.

Преди това Португалия изрази загриженост относно датата, тъй като нейният национален празник се чества на 10 юни и може да намали избирателната активност.

На предишните избори, проведени през май 2019 г., общата избирателна активност беше 50,66 %, което е с осем пункта повече в сравнение с вота през 2014 г.

Ранната прогноза на Europe Elects сочи, че дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП) ще загуби почти 20 места, но ще остане най-голямата формация в полукръга със 163 евродепутати, следвана от групата на социалистите и демократите (С&Д) със 141 депутати.

Нахлуването на Русия в Украйна, кризата с разходите за живот, енергийните доставки, изменението на климата и миграцията ще заемат важно място в предстоящата кампания.

Очаква се корупционният скандал, който разтърси Европейския парламент, наречен "Катаргат", също да присъства в дебата, въпреки че въздействието му върху избирателите ще бъде трудно да се определи. Медийното внимание към съдебния казус значително намаля през последните месеци.