0

2-годишно момиченце загуби живота си заради гълъб.

Детето се заразило с много рядък вирус, пренасян от птицата, но лекарите не са установили как точно то е пипнало псевдочумата, разнасяна от гълъбите, или т.нар. „Нюкясълска болест“.

Смята се, че малкото дете, родом от Австралия, е петата човешка жертва на нюкясълската болест. Според специалистите то се е заразило чрез докосване на гълъбови изпражнения или течности, пише Mail online.

Щамът на вируса причинява редица смъртоносни симптоми като изкривяване на вратовете при птиците.

Псевдочумата по птиците (на латински: Pseudopestis avium), нарича се още Нюкясълска болест (на английски: Newcastle disease) е остро силно контагиозно вирусно заболяване по птиците със септицемично-токсичен характер по домашните и дивите птици, главно кокошките и по-рядко пуйките, фазаните и токачките.

Протича като епизоотия в акутна или субакутна клинична проява. Причинява значителни икономически загуби в птицевъдството. При човека предизвиква леки инапарентни инфекции, поради което заболяването се приема и за зооноза.

За първи път псевдочумата е установена на остров Ява, Индонезия през 1926 г. (Kraneveld). Описана е като инфекциозно заболяване, което причинява големи икономически щети. Авторът я нарича псевдочума или Bathavia disease. Почти по същото време подобна болест е наблюдавана в при стадо птици близо до Нюкасъл ъпон Тайн, Англия (Doyle). Оттук и получава името си Нюкясълска болест.

Уикипедия

Уикипедия

През 1927 г. се установява, че причинителят е филтруем, т.е. е вирус и отделят болестта като самостоятелна нозологична единица.

Днес псевдочумата е широко разпространена в целия свят, особено е активна през периода на Втората световна война.

В България за пръв път е констатирана през есента на 1943 г.

За 2017-2018 г. на територията на България са констатирани общо 8 огнища на Нюкясълска болест по птиците в животновъдни обекти тип „лично стопанство“, на територията на следните области: Смолян, Кърджали, Хасково, Пазарджик, София-област, София-град и Стара Загора и едно при дива птица на територията на област Бургас.

Pixabay

С Нюкясълска болест е възможно да се заразят и хората, като се проявява с появата на конюнктивит, но като цяло протича леко и самоограничаващо се. Птиците от сем. Гълъбови могат да излъчват вируса периодично в продължение на година и даже повече.

В някои от случаите заразяването на човек с Нюкасълската болест може да доведе до смърт, както е станало с детенцето от Австралия.