0

К орупцията е болест. Това заявил папа Франциск пред Кирил Петков, разкри премиерът след срещата си с главата на римокатолическата църква. 

"Той ми каза „Тя е навсякъде. Знам, че е и във вашата страна. Поздравявам правителството Ви, че основната му цел е изтръгването й", каза Петков. 

.

 .

Главата на Римокатолическата църква е отправил още няколко препоръки към министър-председателя.

„В момента имаме безпрецедентна световна криза. Папата ми каза, че е много важно да се срещаме с хората, да им обясним, че правим всичко възможно, но има икономически фактори, които не са функция само на правителството.  Друго, което ясно ме посъветва, бе че ако се борим едновременно с най-корумпираните в България и с вражеските сили от чужди страни, двете битки ще се водят много трудно", поясни той.

.

 .

Авторът

Премиерът заяви, че би се радвал, ако президента Румен Радев наистина свика КСНС.

„Минаха 6 месеца от последното такова събиране. Много неща се случиха. Имаше разговори предложения, световни лидери, които показаха свой подход за решение на темата. Няма по-добър формат от това да седнем на една маса, да обобщим какво се е случило и какви стъпки да направим заедно за в бъдеще”, обясни Петков.

Двамата не са говорили по македонския въпрос и присъединяването на Скопие към ЕС. 

„Много е важно да имаме общ подход по темата със Северна Македония. Имаме голям консенсус и с част от опозиционните партии. Имаме ясни червени линии - като темата за корупцията", коментира още премиерът.

Петков коментира и исканото заплащане за газови доставки от „Газпром" в рубли.

„Когато имате договор и се нарушава едностранно, и когато се слагат допълнителни клаузи, които нарушават националния интерес, ние трябва да застанем твърдо и да кажем, че не сме съгласни с това поведение. До голяма степен показахме лидерство, особено когато крайният резултат е, че успяхме да намерим алтернатива на същата цена или дори по-ниска. С други думи - не винаги България трябва да е държава, която следва добри или лоши практики", заяви премиерът.

В края на визитата си във Ватикана, премиерът и водената от него делегация, поднесе венец на олтара на Св папа Йоан Павел ІІ в базиликата "Св. Петър".

На 31.12.1980 г. папа Йоан Павел II обявява Светите братя Кирил и Методий за "Съпокровители на Европа". След възстановяването на дипломатическите отношения между България и Ватикана през 1991 г. , става традиция изпращането на представителни делегации по повод честването на 24 май.

А визитата на папа Йоан Павел ІІ в нашата държава е от огромно значение за България. С нея се прекратяват окончателно темата за „българската следа“ по време на атентата. Папа Йоан Павел ІІ, при срещата си с президента Георги Първанов, уверява, че никога не е вярвал, че България е замесена в атентата, извършен през 1981 г. След посещението на Римския епископ, по време на което България е в центъра на интереса на световната общественост, се подобрява името на страната.

Петков и македонският премиер се разминаха при папата (ВИДЕО+СНИМКИ)

Носим на папата сцена от Рождество