И зложба живопис за 5-годишнината от кончината на именития художник Йордан Кацамунски (1943-2015) представя столичната галерия „Арте“ на ул. „Бузлуджа“ 31 от 20 ноември до 8 декември. Вернисажът ще е в петък от 16.00 до 19.00 ч. при спазване на всички противоепидемични мерки.

Изложба живопис за 5-годишнината от кончината на именития художник Йордан Кацамунски (1943-2015) представя столичната галерия „Арте“ на ул. „Бузлуджа“ 31 от 20 ноември до 8 декември. Вернисажът ще е в петък от 16.00 до 19.00 ч. при спазване на всички противоепидемични мерки.

„Живописта на Йордан Кацамунски ни връща към ценност, позабравена в съвременното изкуство – съзерцанието. В неговите картини времето тече в някакъв неопределен, забавен каданс, при който не „случването”, а „пребиваването” са от значение за пълноценното разшифроване на образа“, казва за творчеството му проф. Чавдар Попов. Дълбоко спотаените преживявания, неафиширани чрез разказ или фабула, са в основата на емоционалното възприятие. От особено значение при Кацамунски е своеобразната аскетичност на живописните тоналности. Външно пестеливи, но вътрешно богато и разнообразно нюансирани като тон и фактура, монохромните гами се простират в диапазона на приглушените „минорни” стойности. Тези качества на живописта на Кацамунски създават особена атмосфера, която сякаш потапя зрителя в дълбок унес. Енигматично „затворени” в себе си самотни фигури, смълчани интериори, фино подредени предмети с деликатни цветови и композиционни акценти, безлюдни пейзажи, в които оголените силуети на дърветата са композирани в някаква ненатрапчива, но осезаема ритмика, са сред предпочитаните мотиви на автора. Изразността на картините напомня за сецесиона, но съдържа в себе си и нещо от финеса на източната тушова живопис, категоричен е проф. Чавдар Попов.