0

- Тази седмица беше арестуван вашият колега от Разград. Възможно ли е директор на музикален театър да открадне почти 1 милион лева, г-жо Кънева?

- На мен ми се струва немислимо. Такова нещо не може да ми мине през главата, вероятно е възможно. Аз знам какви усилия полагаме ние и колко много работим, за да си изкараме парите. Методиката за издръжката на театрите е много специфична - ние получаваме субсидия за всеки продаден билет. За да продаваме билети, трябва да сме разнообразни, да правим нови представления, а това никак не е лесно. От парите, които изкарваме, плащаме заплати, ток, всичко останало, като трябва да ни останат финанси и за нови постановки. Но не можех да си представя, че може да се краде и от културата на хората. Колко многозначително може да прозвучи това изречение. 

- Познавате ли лично диригента Левон Манукян? 

- Да, преди години сме се запознавали, дори сме работили. Не съм видяла никакви документи, за да коментирам дали е виновен или не. Нито мога да кажа осанна, нито - разпни го. За това нещо си има компетентни органи, които ще проверят всичко и най-накрая истината да излезе наяве.

- Министърът на културата каза, че всички театри ще бъдат проверени. Вие лично притеснявате ли се от това?

- Честно казано, нямам за какво да се притеснявам. Когато някой иска да намери под вола теле, винаги може да го направи. Под нашия вол обаче няма никакво теле, дори няма муха. Доста от театрите се оплакват, че още няма публика, но не и ние. Никога не сме играли във вторник. Традицията е петък, събота и неделя, но сега откриването на сезона на 1 октомври се падна тогава, рискувахме и сполучихме. Нямахме препълнен салон от 700 души, но имахме около 500, което си е истинско постижение за ден като вторник. 

Личен архив

- Коментира се, че много театри продават фиктивно билети, за да се вземе субсидията. 

- Винаги някой от ръководството присъства на спектаклите и пускаме сторита в Инстаграм и Фейсбук на финала на представлението, когато публиката, която се изправя на крака и аплодира артистите. Би било нагло да пускаме сторита без публиката или стари такива. Спектакъла "Здравей! Как си, приятелю?" няма нужда да го коментирам - като отворите сайта и видите как се продават билетите и после салонът се пука по шевовете. Може да е нескромно, но не смятам, че трябва да купувам билети, за да пълня салона. Преди се притеснявахме, че леко сме качили цените, защото инфлацията е повсеместна. Но за моя изненада тази година се купуват първо по-скъпите билети. Това значи, че сме привлекли по-млада публика с по-големи финансови възможности. 

- За "Здравей! Как си, приятелю?" имате лична заслуга, тъй като идеята е ваша. 

- Този спектакъл се е родил изцяло в моята глава, но това няма никакво значение, защото ако не бяха прекрасните слова на Юрий Дачев, героите нямаше да говорят толкова красиво на сцената. Да не говорим за приказната музика на Стефан Диомов. Този път се получи неочаквано добра комбинация. Благодарна съм и на Камен Воденичаров, Николина Костова-Богданова, Йоана Стоянова. Един ден си позволих да кажа на маестро Диомов, че Георги Милтиядов изпрати неговата музика в съвсем друго измерение с тези прекрасни оркестрации. 

- Как си избрахте ролята на Суетната?

- Въобще нямах намерение да играя в това представление, но имаше известно разместване между колегите и трябваше да вляза набързо в роля. Аз се виждах повече като Нетърпеливата, въпреки че по природа съм много търпелива. Още като ученичка разбрах, че това е урокът на моя живот. Бях много експанзивна и емоционална, сега съм точно обратното. Вече съм от типа ледена кора, а отдолу бушуват огньове, които никой не вижда.

Личен архив

- Планирате ли поне още един български мюзикъл?

- Много е хубаво да си първи. Вече е лесно, като си измислил формулата. Имам идея, но няма да я споделя сега. Преди 2 години не съм се явила на конкурса за директор без идеи. Напротив - мога да кажа, че всичко, което присъстваше в концепцията ми, включително и мюзикълът на Стефан Диомов, е изпълнено и продължавам да ги изпълнявам.

- Какви ще бъдат изненадите за публиката през новия сезон?

- В неделя (6 октомври) ще направим втора премиера на спектакъла "Забравената оперета", с който открихме сезона на 1 октомври. Посветихме го на оперетите, които  много отдавна са поставяни или въобще не са, но имат много красива музика, която рядко се изпълнява. "Птицепродавецът" от Целер е поставяна в Музикалния театър преди 30 години,  "Баядерка" от Калман не е играна от 20 години, "Островът на мечтите" от Роберт Щолц също от 25 години. Следващата премиера е "Тайната Данте" на балет „Арабеск“ на 11 октомври. На 1 ноември нашата публика ще присъства на премиерата на музикалната комедия "Криворазбраната цивилизация".

- С какво ще е по-различна сега "Цивилизацията"?

- Когато Хачо Бояджиев посяга към това произведение на Добри Войников, го пренася в наши дни. Ние също ще го пренесем в сегашно време. Използваме прекрасната музика на Дечо Таралежков, но ще имаме и „музикална битка“ на сцената между съвременни български и чуждестранни песни. Главната героиня Анка иска да се явява на „Евровизия“. Режисьорът Николай Гундеров написа изцяло ново либрето.

- Кои ще изпълняват ключовите роли?

- Хаджи Коста са Христо Сарафов и Александър Мутафчийски. Фамилията на героя е толкова богата, че в къщата си има басейн и фитнес зала. Добри Войников казва: "Ако чуете в някоя къща, че има клавир (пиано), да знаете, че там е цивилизацията". У Хаджи Коста нямат клавир, а цял оркестър, затова оркестърът ще бъде на сцената. Мадам Злата са Людмила Козарева и Валентина Корчакова. Мадам Злата ще бъде облечена главно в леопардови дрехи. Винаги се сещам за смешката: На кого най-много отива леопардовата шарка? На леопарда! Мосю Маргариди са Денис Бояджиев и Александър Панайотов - млади, 30-годишни артисти. Госпожица Аничка са Зорница Дамянова, Елица преди беше Красимирова, от няколко дни е омъжена и е Аврамова. Марийките са Теменужка Трифонова и Стефани Кръстева - попълнение от миналия сезон.

Личен архив

- Какви други концерти ще имате?

- "Една вечер с хитовете на Бродуей 2". Ще имаме коледен маратон - 10 дни детски спектакли, а на 7 декември ще направим компилирано представление "На гости на Дядо Коледа". Самите коледни концерти ще бъдат на 20, 21 и 22 декември, отсега има по 150 билета продадени. На 28 декември за девета поредна година правим "Новогодишна оперетна гала" в зала 1 на НДК. Заложили сме на унгарски чардаш и токайско вино. Разбира се, че ще има и музика от Щраус, но ще обърнем внимание на един инструмент, който от 25 г. не е присъствал на сцените в София - цимбал. Поканила съм цимбалист от Унгария. Този път нашият оркестър няма да е в оркестрината, а на самата сцена. 

- А след Нова година?

- Другата седмица имам среща с Валентин Ганев, който ще е режисьор на "Веселата вдовица" от Франц Лехар. А следващата 2025 г. ще отбележим и 200 години от рождението на Йохан Щраус и по този повод ще направим поредица от концерти, посветени на него. 

- Съвсем наскоро станахте баба. Как ви промени внучето?

- Матео е много забавен! Толкова е мъничък, но децата вече толкова бързо се развиват. Няма три месеца още, а прави такива маймунджилъци, че ни съсипва от смях.

- Взел е вашата артистичност значи?

- Тя майка му не е по-малко артистична. Но може да се каже, че има артистичен ген в него. Не си спомням моята дъщеря толкова обилно да се е смяла, когато някой я забавлява на 2 месеца. Не може да каже нищо, но издава едни характерни звуци и доста се изненадах. 

- Заедно ли празнувахте рождения ден?

- Да, вкъщи, по анцуг, с майка ми и дъщеря ми Георгия, която ме изненада с огромен букет с цариградски и бели рози и торта със свещи. Леля ми дойде, братовчедите - и те. Имаше си малко тържество. Още не съм почерпила колегите, защото ме изпревариха. 

- Как е леля ви Валя Калоянчева?

- Ние сме в един двор. Цяло лято я виждах всеки ден по няколко пъти. Сутрин пият кафе без кофеин на нейната тераса с моята майка, следобед - на нашата. Аз съм отговорник на кафето без кофеин - знам как го пият, с малко мляко, понякога с подсладител, може да има бисквитка или сладолед - и двете много обичат. Големият ми братовчед има двама внуци - на 3 г. и 5 г. Малкият ми братовчед дано и той скоро да има внуче. Населението нараства. В съседния двор има момченце на 4 г. и става игрална площадка. Догодина и ние ще участваме в игрите. Миналата година купих голям басейн - 6 м, обещала съм догодина да го направим стабилен, да не го прибираме зимата, да могат децата да се учат да плуват. 

Това е тя:

Родена е на 29 септември 1959 г. в София

Възпитаник на ДМА „Панчо Владигеров“

Почти три десетилетия е прима на Националния театър „Стефан Македонски“, а от 2 г. е и негов директор

Коронните й роли са на Графиня Марица в едноименната оперета на Имре Калман, Зорика от „Циганска любов“ на Лехар, Тоска и много други